„Posėdis buvo tikrai netrumpas, pagrindinis klausimas – naujos įstatų redakcijos klausimas, apkalbėjome, kokie galėtų pagrindiniai principai“, – kalbėjo T. Danilevičius.

Anot jo, buvo nuspręsta, kokia bus gruodžio 21-os dienos LFF neeilinės konferencijos sudėtis.

Atsižvelgus į UEFA ir FIFA pasiūlymus galutinė jos sudėtis bus tokia: 32 nariai – iš 10 apskričių, iš aštuonių A lygos ir šešių I lygos klubų, kurie bus deleguoti po kiekvieno sezono kaip tiesioginiai nariai. Taip pat čia bus aštuonios šakinės asociacijos (Lietuvos moterų futbolo asociacija, Lietuvos studentų futbolo lyga, Lietuvos vaikų ir jaunių ugdymo asociacija ir kt.).

T. Danilevičius taip pat pasakojo, kad buvo paliesta LFF Vykdomojo komiteto (VK) sudėtis: „Ji bus tiesiogiai renkama per konferenciją. VK nariais asmenys galės tapti tik po konferencijos sprendimo. Atsižvelgdami į FIFA ir UEFA rekomendacijas mažiname VK narių skaičių iki 16. Tai reiškia, kad į juos patenka aštuonios apskritys, Lietuvos moterų asociacija, Lietuvos paplūdimio ir salės futbolo asociacija bei Vaikų ir jaunių ugdymo asociacija. Taip pat – atstovai iš A lygos, I lygos, vieno tiesiogiai renkamo klubo ir LFF prezidentas.“

Tolimesni priimti sprendimai, anot LFF prezidento, buvo susiję su rinkimais. Nuspręsta, kad jie bus vykdomi 2023 metų rinkiminėje konferencijoje, kuri turi įvykti iki kitų metų balandžio 30-os dienos.

Dar buvo aptartas nepriekaištingos reputacijos klausimas, kurį rekomendavo įtraukti UEFA ir FIFA.

Kaip sakė spaudos konferencijoje dalyvavęs UEFA Nacionalinių asociacijų valdymo biuro vadovas Luca Nicola, UEFA kreipsis į nepriklausomus teisininkus ir prašys išvados dėl šios sąvokos, ar ji atitinka Lietuvos įstatymus.

„Tačiau, taip – faktas, kad siūlomoje įstatų redakcijoje esant tokiam apibrėžimui, asmenys, kurie anksčiau buvo pripažinti kaltais kriminalinėje veikloje ar nesantys nepriekaištingos reputacijos, negalės būti renkami į Vykdomąjį komitetą“, – kalbėjo L. Nicola. Svečias iš UEFA organizacijos nenorėjo kalbėti ar vertinti konkrečiai Arūną Pukelį.

Paklaustas, ar po kilusio politinio skandalo iš Konservatorių partijos pašalinus Mykolą Majauską (vieną aktyviausių pokyčių LFF iniciatorių) federacija jaus mažesnį spaudimą, T. Danilevičius tkino:

„Įsipareigojome prieš visą Lietuvos futbolo bendruomenę, valstybę, FIFA ir UEFA. Tai niekaip nesusiję su M. Majausku ar kitu personažu. Norime, kad įstatai atitiktų gerąsias praktikas ir organizacijai būtų geriau.“

Visa ruošiama įstatų redakcija turės būti suderinta su Lietuvos sporto, asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų įstatymais. Naujoji įstatų redakcija bus pateikta gruodžio 21-ą dieną neeilinėje LFF konferencijoje, kuri arba ją patvirtins, arba ne.

Primename, kad liepos pabaigoje politikai iškėlė tiesioginio LFF valdymo klausimą, jungtinio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo LFF atstovai.

Seimo narys Laurynas Kasčiūnas tuomet tvirtino, kad politikams prakalbus apie tiesioginį LFF valdymą, jie turi aiškų planą, kaip spręsti suformuotą problemą – LFF uždarumą ir nesąžiningas procedūras, renkant atstovus į VK.

Rugpjūčio 3 d. LFF gavo jungtinį FIFA ir UEFA atsakymą, kuriame teigiama, jog LFF įstatai, kurie buvo priimti šių metų balandžio 30 d. vykusioje Konferencijoje, atitinka FIFA ir UEFA įstatuose numatytus reikalavimus. Šie įstatai buvo priimti siekiant juos suderinti su pakeistu Sporto įstatymu. UEFA ir FIFA tvirtino, kad LFF įstatai iš esmės atitinka nurodytas gaires bei pasiūlė pagalbą federacijai kuriant darbo grupę, kuri svarstytų galimus pokyčius dėl LFF valdymo gerinimo.

Tarptautinių futbolo organizacijų, kurių narė yra Lietuvos futbolo federacija, vertinimu, tokio įstatymo priėmimas yra FIFA ir UEFA statuto nuostatų pažeidimas, už kurį Lietuvos futbolui gresia tiesioginės pasekmės: nacionalinių rinktinių ir klubų dalyvavimo FIFA ir UEFA organizuojamuose turnyruose suspendavimas, finansinės pagalbos Lietuvos futbolui nutraukimas.

Tačiau, rugsėjo viduryje pranešta, kad LFF Specialioji darbo grupė darbinio posėdžio metu nutarė aukščiausiam LFF valdymo organui – visuotinei narių konferencijai – teikti įstatų pakeitimo projektą.

Vis tik, paskelbus apie planuojamą teikti federacijos įstatų pakeitimo projektą, Seimo nariai išliko griežti – LFF tiesioginio valdymo įstatymo likimas priklauso nuo to, ar jame įrašytos nuostatos bus pilnai įgyvendintos. Seimo narys M. Majauskas tvirtino, kad kompromisiniai LFF sprendimai neatkurs visuomenės pasitikėjimo. Jam pritarė ir L. Kasčiūnas, tikinęs, kad LFF sprendimai nereiškia, jog politikai sėdės sudėję rankas.

Rugsėjo pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė laikinojo įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projekto įgyvendinimui. Juo, pasak įstatymo iniciatorių, siekiama skaidraus ir demokratiško Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdymo, kuriame nebūtų kriminalinio pasaulio atstovų.

Tačiau spalio pradžioje Seimo BFK vykusiame įstatymo projekto „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ svarstyme, kuriame taip pat dalyvavo ir UEFA atstovai, nuspręsta atidėti klausimo svarstymą ir LFF duoti laiko priimti sprendimus, kurių reikalauja parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją