Indonezijos mieste Malange esančiame „Kanjuruhan“ stadione telpa apie 42 tūkst. žiūrovų ir, anot vietos institucijų, visi bilietai į rungtynes buvo išparduoti.

Pasak policijos pranešimų, 3000 sirgalių po finalinio teisėjo švilpuko įsiveržė į aikštę. Policijai panaudojus ašarines dujas į paniką puolusi sirgalių minia plūstelėjo link vienintelio išėjimo.


„Norime akcentuoti, kad ne visi kėlė chaosą. Tai buvo apie 3000 fanų, kurie įbėgo į aikštę, – tvirtino policijos vadovas Nico Afinta. – Prie išėjimo susidarė didelės spūstys, kur žmonėms ėmė trūkti deguonies.“


Vaizdo įrašuose socialiniuose tinkluose matyti, kaip žmonės lipa per tvoras norėdami pabėgti, bet tai daugeliui taip pat kainavo gyvybę. Kiti žuvo sutrypti minios.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo po katastrofos išleido įsaką tinkamai įvertinti ir sugriežtinti šalies futbolo rungtynių saugumą.

Futbolo rungtynėse vietos „Arema“ komanda principinėje dvikovoje 2:3 pralaimėjo „Persebaya Surabaya“ futbolininkams.

21-erių metų Muhamadas Dipo Maulana BBC pasakojo, kad po rungtynių „Arema“ sirgaliai žengė į aikštę norėdami palaikyti pralaimėjusią savo komandą, tačiau jiems to padaryti neleido policija, kuri paleido į darbą lazdas.

Protestuodami prieš tokius veiksmus į aikštę plūstelėjo daugiau sirgalių ir tuomet situacija jau tapo itin įtempta.

„Policija su šunimis, skydais ir kareiviai ėmė artintis“, – sakė įvykio liudininkas. – Tuomet pasipylė šūviai su ašarinėmis dujomis. Garsas buvo labai didelis ir taikėsi jie į tribūnas.“

M. Dipo teigė, kad matė į paniką puolusius žmones, kurie bet kuria kaina siekė pabėgti iš stadiono. Ašarinės dujos paveikė daugybę vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių.

„Futbolo pasaulį ištiko šokas dėl tragiškų įvykių Indonezijoje pasibaigus rungtynėms „Kanjuruhan“ stadione“, – sakė FIFA prezidentas Gianni Infantino. – Visos mūsų mintys ir maldos yra su aukomis, sužeistaisiais ir Indonezijos Respublikos žmonėmis.“

Primename, kad Indonezija, Pietų Korėja ir Kataras pretenduoja pakeisti Kiniją kaip 2023 metų Azijos futbolo taurės turnyro šeimininkė. Sprendimas turėtų būti priimtas vėliau šį mėnesį.

Indonezijoje vykusi tragedija – viena didžiausių sporto istorijoje.

1964 metais 320 žmonių žuvo ir daugiau nei 1000 buvo sužeista spūstyse per kvalifikacines futbolo rungtynes į olimpiadą Limoje tarp Peru ir Argentinos rinktinių.

1985 metais 39 žmonės žuvo ir 600 buvo sužeista „Heysel“ stadione Briuselyje, Belgijoje, Europos taurės finalo rungtynėse tarp „Liverpool“ ir „Juventus“.

1989 metais Didžiojoje Britanijoje „Hillsborough“ stadione žuvo 97 „Liverpool“ fanai, atvykę žiūrėti savo klubo ir „Nottingham Forest“ dvikovą FA taurės pusfinalyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)