Ketvirtadienį Vilniuje prognozių stropiai laikėsi tik oras – kaip ir žadėta, sutemus virš LFF stadiono ėmė lynoti, bet aikštėje žaibuoti pradėjo gerokai anksčiau nei padangėje.

„Žalgiris“ tris kartus veržėsi į priekį prieš poros favoritus, grūmėsi pratęsime, tačiau kuomet 11 m baudinių serija jau atrodė nebeišvengiama, teisėjas Harmas Osmersas viską užbaigė vienu vieninteliu mostu.

Vokietis pastebėjo Manto Kuklio pražangą prieš Manuelį Cafumaną vilniečių baudos aikštelėje, o Olivier Verdonas realizavo baudinį 120-ą rungtynių minutę.

Į paskutinį išpuolį metęsi šeimininkai dar reikalavo analogiško sprendimo kitoje aikštės pusėje, apeliuodami į varžovų žaidimą ranka savoje baudos aikštelėje, bet taškas jau buvo padėtas.

Penkias minutes po finalinio švilpuko galima paliūdėti, o tada jau reikia žiūrėti į priekį.
Vladimiras Čeburinas

Paskutinio atrankos etapo šviesoforas po svečius tenkinusių lygiųjų 3:3 (2:1, 3:2) į UEFA Europos lygą pasiuntė „Ludogorec“, o „Žalgirui“ paliko trečią pagal pajėgumą Konferencijų lygą.

Spaudos konferencijoje po rungtynių V. Čeburinas teigė dar nespėjęs peržiūrėti pratęsimo kulminacijos vaizdo įrašo ir nenorėjo kritikuoti teisėjo švilpukų – vis dėlto savo nuotaikos specialistas iš Kazachstano neslėpė.

„Gerai tikrai nesijaučiu. Pasakysiu taip: toks yra futbolas, deja, pasitaiko ir tokių momentų, kai viską lemia paskutinė minutė. Manau, kad šiandien „Žalgiris“ nenusipelnė pralaimėti.

Pats įrašo nemačiau, tik žaidėjai sakė, kad... Bet nenorime aptarinėti arbitrų darbo. Sakykime, pasaulis neteisingas“, – atsiduso treneris.

Kontroversiškas baudinys nubraukė futbolo trilerį, gniaužusį kvapą LFF stadione nuo pirmųjų dvikovos sekundžių.

Mat šeimininkams pakeisti rezultatą švieslentėje jų pakako vos 19 – žaibiškai pasižymėjo Fabienas Ourega, panaikindamas komandos iš Bulgarijos parsivežtą deficitą.

Dar pirmame kėlinyje įvartį mušė ir Oliveris Buffas, bet kitoje aikštės pusėje santykį abu sykius lygino Matiasas Tisseras.

Pratęsimą atnešė Renano Oliveiros šūvis į viršutinį vartų kampą 63-ią min. Brazilas į savo sąskaitą taip pat įsirašė vieną rezultatyvų perdavimą – kaip ir Mathiasas Oyewusi bei Marko Miličkovičius.

„Žaidimas buvo geras, pelnėme greitą įvartį, po to – dar vieną. Daug gražaus futbolo, daug kovos – tokios rungtynės, kaip ir priklauso. Turėjome pakankamai šansų, varžovai taip pat sukūrė aštrių momentų. Bet viskas baigėsi kažkaip neskaniai... Nepaisant to, rūbinėje vaikinams sakiau, kad jais didžiuojuosi – jie tikrai gali suteikti džiaugsmo mūsų gerbėjams“, – komentavo V. Čeburinas.

„Žalgiris“ šią vasarą išliko nepralaimėjęs europiniuose turnyruose savoje tvirtovėje. Be to, nė viename iš keturių mačų namuose vilniečiai nemėgino užsidaryti aklinoje gynyboje – nors praeityje treniruodamas Marijampolės „Sūduvą“ ar Pakruojo „Kruoją“, V. Čeburinas ir garsėjo kaip ypač pragmatiškas specialistas.

Ketvirtadienį atakuojantį kazacho komandos potencialą apibrėžė 13 smūgių į priešininkų vartus.

„Aš pats tikrai nepasikeičiau, – Delfi paklaustas apie savo taktinius įpročius, šypsojosi V. Čeburinas. – Bet kada pasirašiau sutartį su „Žalgiriu“, man iš karto pasakė, kad trijų vidurio gynėjų linijos čia nebus. Na, vadinasi, reikia žaisti atakuojantį futbolą – tą ir darome.

Manęs taip pat dažnai klausia, kodėl „Žalgiris“ namuose ir išvykoje taip smarkiai skiriasi – ačiū mūsų sirgaliams, nes tai jų nuopelnas. Šiemet padarėme labai didelį darbą. Aišku, labai norėjome žaisti Europos lygoje, bet gyvenimas tęsiasi, tai jau istorija. Atsitiesėme po pralaimėjimo Budėje 0:5, atsitiesime ir dabar. Penkias minutes po finalinio švilpuko galima paliūdėti, o tada jau reikia žiūrėti į priekį.“

Priekyje – prieš metus įkurta Konferencijų lyga ir pirmasis europinis grupių etapas Lietuvos futbolo istorijoje.

„Svajojome apie kitką, bet nepasisekė, visi esame nusivylę. Nors nėra blogai ir Konferencijų lyga. Būtų labai šaunu sužaisti, pavyzdžiui, su Londono „West Ham“. Lauksime burtų“, – atsiliepė O. Buffas.

Ar „Žalgiris“ jau jaučiasi užsigrūdinęs kovoms grupių etape?

„Žinote, sunku pasakyti, nes ten dar nesame buvę. Bet tiesa ta, jog jau daug namų darbų yra padaryta. Tam ruošėmės nuo pernai: tiek treniruočių procese, tiek komplektuojant komandą. Aišku, apetitas augo bevalgant, bet mes su malonumu žaisime ir Konferencijų lygoje“, – patikino V. Čeburinas.

Debiutas Europos Konferencijų lygoje „Žalgirio“ kišenę papildys mažiausiai 2,94 mln. eurų – tokią išmoką gaus kiekviena grupių etapą pasiekusi ekipa. Papildomai užsidirbti sostinės klubas galės aikštėje: kiekviena pergalė bus įvertinta 500 tūkst. eurų premija, lygiosios – 166 tūkst. eurų. Be to, grupių nugalėtojams atiteks dar 650 tūkst. eurų, antrą vietą užimsiančioms komandoms – 325 tūkst.

Palyginimui, už patekimą į Europos lygą „Ludogorec“ užsitarnavo bent 3,63 mln. eurų, o papildomos premijos šiame turnyre taip pat bus maždaug ketvirtadaliu didesnės.

Tiek Europos lygos, tiek Konferencijų lygos grupių etapo burtai bus ištraukti penktadienį, sezonas startuos rugsėjo 8 d.

Primename, kad praėjusią savaitę pirmose tarpusavio rungtynėse Bulgarijoje progas švaistę šeimininkai tenkinosi minimalia pergale 1:0.

Su „Ludogorec“ žalgiriečiai jau buvo susidūrę 2017 metais UEFA Čempionų lygos atrankoje. Tuomet antrą etapą Lietuvos čempionai pradėjo pergale namuose 2:1, bet atsakomajame susitikime neatsilaikė ir krito 1:4.

Tarptautinį pasirodymą šią vasarą „Žalgiris“ pradėjo iš Čempionų lygos kvalifikacijos eliminuodamas „Ballkani“ (Kosovas, 1:1 ir 1:0) bei „Malmo“ (Švedija, 1:0 ir 2:0), tačiau užkliuvo už trečiojo barjero – Budės „Glimt“ (Norvegija, 0:5 ir 1:1).

„Ludogorec“ su Čempionų lygos atranka atsisveikino bendru santykiu 3:6 nusileidęs Zagrebo „Dinamo“ (Kroatija), o prieš tai įveikė Nikšičiaus „Sutjeska“ (Juodkalnija) bei „Shamrock Rovers“ (Airija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)