Yra kuo pasidžiaugti: pirmą kartą Lietuvos futbolo klubas iškovojo vietą Europos turnyro grupių etape. Kuriame turnyre varžysis Vilniaus klubas – Čempionų, Europos lygos ar Konferencijų lygos – paaiškės po „Žalgirio“ rugpjūčio tarptautinių kovų.

Jau kitą savaitę žalgiriečių Čempionų lygos trečiame atrankos etape lauks jau iš pernai pažįstama Budės „Glimt“ ekipa. Pirmasis komandų mūšis rugpjūčio 3 dieną vyks Norvegijoje, o atsakomasis – rugpjūčio 9 d. Lietuvoje.

Įveikus Norvegijos čempionų barjerą lauktų lemiamas atrintamasis etapas dėl vietos Čempionų lygos grupių etape. Galimi varžovai paaiškės ištraukus burtus rugpjūčio 2-ą. Dvikovos vyktų rugpjūčio 16/17 ir 23/24 d.

Pralaimėjęs norvegams, „Žalgiris“ leistųsi pakopa žemiau – į Europos lygos lemiamą atrankos etapą, kuriame kovotų dėl bilieto į šio turnyro grupių varžybas. Dvikovos numatytos rugpjūčio 18 ir 25 dienomis, o potencialūs „Žalgirio“ varžovai taip pat paaiškės po burtų rugpjūčio 2 d.

Svarbiausia, noriu padėkoti savo tėvams, šitą pergalę skiriu jiems.
Vilma Venslovaitienė

Čia pralaimėjęs Vilniaus klubas pasirodymą Europoje rugsėjį tęstų Konferencijų lygos grupių etape.

„Jausmas nerealus ir iki galo neišgyventas. Tas ritmas nenormalus, nėra laiko pasidžiaugti, išgyventi tas emocijas, nes jau dabar galvojame apie kitą varžovą.

Lėktuvai, kelionės, rungtynių protokolas UEFA Čempionų lygos trečiame etape. Kuo arčiau grupių etapo, tuo daugiau reikalų, o resursai tokie, kokie yra.

Bet iš esmės… tai buvo taip ilga laukta!“,– prisipažino „Žalgirio“ vadovė V. Venslovaitienė.

Vieta Konferencijų lygos grupių turnyre klubui garantavo rekordinę 2,94 mln. eurų premiją, tačiau tokia suma neprivertė „Žalgirio“ vadovės skrajoti padebesiais.

Tokios pajamos iš UEFA priartino klubą prie metų pradžioje pristatyto optimistinio 2022-ųjų sezono „Žalgirio“ biudžeto.

Pesimistiniu scenarijumi klubas planavo, jog metinį biudžetą sudarys 2,658 mln. eurų suma, pagal optimistinį scenarijų – 5,713 mln. eurų.

"Žalgirio" klubo finansinė situacija

Rudenį klubo laukia naujas etapas: titulo gynyba ne tik vietiniame čempionate, bet ir pasirodymas Europos turnyro grupių etape. Tačiau kovos dviem frontais, anot „Žalgirio“ vadovės, niekaip nekeis komandos sudėties, papildymo ekipoje ieškoma nebus.

– Kada viduje supratote, kas „Žalgiris“ jau kitame etape? Po varžovo raudonos kortelės, per arbitro pridėtą laiką?, – Delfi klausė V. Venslovaitienės.

– Tik po arbitro švilpuko. Kai turi tokią sunkią patirtį… Pamokos, kurių negali pamiršti. Futbole tiek daug prietarų, kai pradirbi šitiek metų ir sieki rezultato, kuris tau išslysta per paskutines sekundes, tiki viskuo.

Jis yra pedagogas sukarintoje struktūroje, kurioje ginklas yra kamuolys.
Vladimiras Čeburinas

– Ne kartą kartota, jog tikslas – grupių etapas, eilę metų to siekta, ar dabar viduje kažkoks akmuo nusirito?

– Ramybė viduje. Mano atveju, pasiekimas unikalus tuo, jog esu moteris futbole, be to, nesu iš sporto. Jokio ryšio su juo neturėjusi gyvenime.

„Ką ji čia kalba, kokios čia nesąmonės“, – lydėjo mane tokios replikos ir spaudimas. Labai svarbi sėkmė, kažkur burtuose, kažkur renkantis žaidėjus, pačiame futbole, truputį ten ar šen, iš to ir susideda rezultatas futbole.

Čia svarbios įvairios, net ir smulkiausios detalės.

Mathiasas Oyewusi

– Kuo ypatingas šių metų „Žalgiris“?

– Pirmas dalykas, turime trenerį – Vladimirą Čeburiną, tai geriausias strategas, kurį esu sutikusi savo gyvenime. Futbole esu 16 metų, pradėjau nuo sporto direktorės funkcijos. Mano darbas buvo žaidėjų paieška, sutarčių pasirašymas, trenerių atranka, jų įdarbinimas.

Vėliau buvau atsakinga už penkis futbolo klubus, už jų biudžetus, už žaidėjus. Turėjau nuovoką, kas yra futbolo klubas, tačiau daug ką sužinojau dirbdama „Žalgiryje“. Žinant veikimo modelius reikėjo juos adaptuoti.

Pagrindinis dalykas yra treneris ir sėkmė žaidėjų atrankoje. Kalbant apie trenerį, jis turi nenormaliai daug žinių, labai svarbių asmeninių savybių šiame darbe. Jis yra pedagogas sukarintoje struktūroje, kurioje ginklas yra kamuolys.

Puikiai išmano futbolo subtilybes, taktikas ir gebantis žinias, savo idėjas perduoti žaidėjams.

Tai labai svarbu, todėl ir sakau, kad jis yra pedagogas.

Vilma Venslovaitienė

– Ar LFF stadionas yra tinkamas UEFA turnyrų grupių etapo kovoms?

– Vienareikšmio atsakymo neturiu, bet, manau, iki kažkurio etapo išimties tvarka gausime teisę žaisti Vilniuje. Kaip bus, matysime, dabar tiksliai negaliu atsakyti.

– Remiantis UEFA, klubą pasieks mažiausiai 2,94 mln. eurų premija, kaip tai keičia visą „Žalgirio“ paveikslą?

– Nelabai keičia, nes pusę milijono numatyta premijoms. Mes (stengiamės) dėl žaidėjų, žaidėjai su mumis, mes dalinamės. Tokia motyvacija ir sistema, kad jei klubas uždirba, vadinasi, uždirba ir futbolininkai. Tai jų darbo rezultatas, jų noras, jų sveikata. Turime dalintis.

Jūs suvokiate, kad kalba eina apie biudžetus, o mes kovojome su 40 mln. eurų biudžetu. Malmėje premijos ne tokio dydžio, ten vieno žaidėjo atlyginimas kaip mūsų viso klubo biudžetas.

Stebuklai kuriami žmonių galvose, širdyse ir jų kompetencijoje. Ne pinigai, ne biudžetai laksto aikštėje, o žmonės.

– Ar planuojate stiprinti komandą rudens kovoms, tiek tarptautinėms, tiek A lygos rungtynėms?

– Turime dvi komandas. Laukiame tvarkaraščio korekcijų, jaunimas žais Lietuvos čempionate, į A lygą, panašu, rugpjūčio 6-ą grįšime.

Apie papildymą minčių nėra, susikomplektavome sausį. „Malmo“ turėjo tris naujus žaidėjus, vienas jų iškrito visam sezonui. Mes to nenorime, nes žinome, kad taip būna.

Turėjome tokios patirties, pamename, Liviu Antalis tik atvykęs gavo traumą, kitų panašių situacijų turėjome. Mes komandą subūrėme sausio mėnesį.

Naudodamasi proga, noriu padėkoti „Pietų-IV“. Už tai, kad patikėjo, palaikė kai buvo sunku. Noriu jiems padėkoti, kad jie visur ir visada su komanda. Tai didelė motyvacija.

Noriu padėkoti Vilniaus miestui, 2010-aisiais miesto taryba patikėjo, jog kovosime dėl prizinių vietų.

Savo tikslus po truputį įgyvendiname, kažkada sakiau, kad svajonė – Čempionų lygos grupių etapas, dabar ir apie tai pradedame galvoti, bet iki to reikia užaugti.

Svarbiausia, noriu padėkoti savo tėvams, šitą pergalę skiriu jiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją