Trečiadienį jungtiniame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto bei Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) atstovai, buvo siūloma federacijoje įvesti tiesioginį valdymą.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas tvirtina, kad tai yra reikalingas sprendimas, siekiant esminių permainų LFF.

Visgi, anot L. Kasčiūno, tai tik kol kas teorinis ir radikaliausias sprendimas, kurio šiuo metu ant „stalo nėra“.

„Yra kontaktas ir kalbėjimas su UEFA ir FIFA. Esminis tikslas, jog jie mums padėtų šioje vietoje susitvarkyti – padėtų pakeisti tuos įstatus. Manau, prieš 10 metų įvykęs Lenkijos atvejis yra geras pavyzdys, kaip tą galima būtų padaryti.

Patys nenorime kištis, jei jie (UEFA/ FIFA) imtųsi iniciatyvos arba mes kartu tą padarytume. Sakykime, laikinas reguliatorius, nauji įstatai ir važiuojame toliau“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas sapnuoja ar sapalioja, jam reikia išsiblaivyti. Tegul rūpinasi valstybe, o ne LFF.
Arūnas Pukelis

Anot politiko, radikaliausias – tiesioginio valdymo – scenarijus kol kas rimtai nesvarstomas, tačiau teoriškai įmanomas.

„Tai kol kas galima strateginė opcija. Kitas dalykas, per dažnai manipuliuojama galimais draudimais ir klubų, rinktinių išmetimais iš UEFA turnyrų. Manipuliuojama tarsi įjungiant savisaugos instinktą. Manau, kad kalbantis su UEFA, FIFA, parodant realią situaciją, galima apsisaugoti nuo viso šito.

Jei viską iškart darytume grubiuoju būdu, būtų kitas dalykas. Dabar darome visai kitaip. Visų pirma duodame laiko federacijai apsispręsti, laukiame jos sprendimų. Antra priemonė – UEFA ir FIFA kryptis, galiausiai – tiesioginis federacijos valdymas, tai įmanoma, tačiau tai tik teorinis variantas“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Kiek laiko duodama federacijai? Iki rudens“, – tvirtino politikas. Anot jo, probleminiams klausimams nėra gero ar blogo laiko, reikia nuolat apie tai kalbėti.

Svarbu, kad Seimo nariai sutiktų priimti ir atrastų laiko mums.
Edgaras Stankevičius

„Šioje temoje esu gal 6-7 metus. Viliesi, kad kažkas pasikeis, bet matai, kad sistema uždara. Geriau vėliau tokie pokalbiai, diskusijos, negu niekad“, – pridūrė politikas.

Kvies į Lietuvą UEFA ir FIFA atstovus

Po Delfi klausimo apie galimą terminą federacijai, LFF generalinis sekretorius E. Stankevičius patikino, kad tiek laukti tikrai nereikės.

„Neprireiks (tiek laukti). Jau šiandien kreipėmės tiek į FIFA, tiek UEFA. Mūsų prezidentas (Tomas Danilevičius) bus Londone, Europos moterų futbolo čempionato finale.

Ten numatytas susitikimas tiek su FIFA, tiek UEFA atstovais, pasikalbėsime. Siūlėme opcijas, kada gali atvykti UEFA ir FIFA atstovai dėl susidariusios situacijos. Svarbu, kad mūsų Seimo nariai, Seimo komitetų sudėtyse esantys pareigūnai sutiktų priimti ir atrastų laiko mums. Mūsų visuotinė konferencija pagal įstatus vyksta iki balandžio mėnesio pabaigos. Įstatų korekcijas galime daryti tik tada, vadinasi, pokyčiai galimi balandžio pabaigoje.

Tą numato federacijos įstatai“, – kalbėjo LFF generalinis sekretorius. „Kiekvienais metais sulaukiame pastabų dėl savo įstatų. Ir dabar iš UEFA turime sąrašą punktų, kas galėtų būti kogeruojama, tačiau jie nėra tokie kritiniai, kad pakeistų federacijos valdymą.

Taip, tobulintinų dalykų mes neslepiame, galime kalbėti apie didesnį klubų dalyvavimą, tačiau reikėtų peržiūrėti tam tikrų asociacijų funkcijas, to neatsisakome ir žengiame toliau.

Tai gyva organizacija, gyvas organizmas, mes adaptuojamės ir taikomės prie UEFA, FIFA rekomendacijų, prie Vyriausybės siūlymų, kitaip negautume finansavimo“, – pridūrė E. Stankevičius.

Edgaras Stankevičius

Klausė, ką politikai padarė futbolo labui

Dar griežčiau į politikų raginimus keistis sureagavo LFF Vykdomojo komiteto narys, posėdyje ne kartą minėtos Tauragės apskrities futbolo federacijos vadovas Aūnas Pukelis.

„Man keisčiausia, kad vienas Seimo komitetas ir komisija sprendžia asocijuotos organizacijos veiklą. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje.

Labai dažnai juokiamės iš Baltarusijos, kada jos valdžia kišasi į asociacijas ir kalba apie rezultatus.

Šiandien matau kažkokių piliečių protekcijas, korupcinius ryšius, gal M. Majauskas su L. Kasčiūnu iškart galėtų pasakyti, kas galėtų būti federacijos prezidentu?

Ne LFF prezidentas, ne generalinis sekretorius keičia organizacijos įstatus, o LFF narių visuotinė konferencija.

Lyginant mūsų įstatus su kitų UEFA šalių įstatais, mūsų valdymo modelis yra pats skaidriausias. Ne kokios Ukrainos, ne minėtos Lenkijos atvejis.

Nežinau, kokį jie modelį siūlo, kalba vėjus. Tegul jie pasižiūri į save, ką jie davė futbolui per 30 metų. Kur nacionalinis stadionas? Kur infrastruktūra vaikams, kur maniežai? Ką, mums prisiimti atsakomybę dėl nepastatyto stadiono? Prie kokio absurdo priėjome, apie ką jie kalba?“, – balsą keldamas piktinosi įtakingas LFF Vykdomojo komiteto narys.

„Atsiprašau už emocijas, bet nesąmonė. Prokūratūra turi įsikišti ir iškelti baudžiamąją bylą, o jie viešai diskutuoja ir kišasi į federaciją. Tai LFF narių, o ne politikų reikalas“, – priminė Tauragės futbolo federacijos vadovas.

Jį piktino minėtas pavyzdys, kuomet Tauragės „Suktuko“ ir Vilniaus „Žalgirio“ klubai federacijoje turi vienodą „svorį“.

„UEFA organizacijoje ir Lietuva, ir Anglija turi vienodą balsą. Jei jus piktina Tauragės „Suktukas“, tai imkite ir stokite, kurkite klubus, dirbkite futbolo labui, investuokite pinigus.

Matau užsakomąjį, korupcinį ryšį Lietuvoje. Gal dabar kiekvieną sporto organizaciją pradėsime narplioti? Pažiūrėkite į politikų įvaizdį, posėdyje pasisakęs Vytautas Gapšys buvo įsivėlęs į visokias baudžiamąsias bylas, o dabar atsirado aukščiausio lygio moralistas.

Kur problemos, jei atitinkame UEFA, FIFA rekomendacijas? Pasikartosiu, jog matau vienos suinteresuotos asmenų grupės veikimą, kuri pajungė politikus savo naudai“, – tvirtino A. Pukelis.

Arūnas Pukelis

Anot jo, L. Kasčiūno terminas yra neadekvatus, nes federacija neketina imtis pokyčių.

„Šiai dienai mes nepriimame jokių įstatų, balandį vyko visuotinė konferencija. L. Kasčiūnas sapnuoja ar sapalioja, jam reikia išsiblaivyti.

Tegul rūpinasi valstybe, o ne LFF. Šiai dienai visus iškeltus klausimus svarstys visuotinė konferencija, nėra jokių problemų, esame pasiruošę diskutuoti. Bet nereikia aiškinti, kad federacija neskaidri.

Pasakykite, kokia dar sporto organizacija tokiais pjūviais teikia ataskaitas? Kur buvo Seimo nariai, kai tokius pinigus gaudavo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), ar LTOK teikė tokias ataskaitas?

Mes šiai dienai – viena skaidriausių organizacijų, turime tokius įstatus, kurie neprieštarauja nei UEFA, nei FIFA, nei Lietuvos įstatymams. Tobulumui ribų nėra. Mes pasiruošę tobulinti, bet tą reikia daryti konstruktyviai“, – kalbėjo A. Pukelis.

Reputacijos bėdos

Primename, jog LFF ilgus metus neatsikrato šleifo dėl skaidrumo trūkumo ir nusikalstamo pasaulio įtakos futbolui.

Labiausiai pagarsėjusi ir didelio atgarsio visuomenėje yra sulaukusi problemų su teisėsauga turėjusio A. Pukelio pavardė LFF kontekste. Nuo 2015 m. Tauragės apskrities futbolo federacijos prezidentu ir LFF Vykdomojo komiteto nariu esantis A. Pukelis, nusikalstamo pasaulio aplinkoje žinomas Šviniaus pravarde, 2019 m. buvo tapęs LFF viceprezidentu, dėl ko visuomenėje buvo kilęs didelis nepasitenkinimas.

Ne ką mažesnį nepasitenkinimą sukėlė ir 2020 m. spalio mėnesį įvykusi istorija, kuomet A. Pukelis buvo iškeltas kandidatu į Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Vykdomojo komiteto narius.

Tuomet Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS) viešai kreipėsį į LTOK bei kitas institucijas su pranešimu apie tai, kad LFF viceprezidento kandidatūros pateikimas yra galimai neteisėtas ir neatitinka LFF įstatų.

LTOK Vykdomojo komiteto nariu Švinius netapo, tačiau LFF problemos buvo pradėtos nagrinėti ir Seime. 2020 m. lapkričio pradžioje Seimas vienbalsiai priėmė rezoliuciją dėl LFF skaidrumo, finansų ir „apvalymo“ nuo nusikaltėlių.

Seimas akcentavo, kad didžiausios LFF skaidrumo problemos atsirado dėl nusikalstamo pasaulio atstovų įtakos futbolui, uždaros ir neskaidrios struktūros valdymo, LFF priimami aktualūs futbolo visuomenei sprendimai nėra vieši ir federacija neviešina metinio biudžeto sąmatų ir tai sukelia abejonių apie gautų lėšų panaudojimo tikslus.

Taip pat Seimas rekomendavo Vyriausybei kreiptis į tarptautines futbolo asociacijas (UEFA, FIFA), kad šios atliktų tarptautinius auditus ir ištirtų visų Lietuvos futbolo federacijos gaunamų finansų naudojimą, ir ragino Vyriausybę pradėti intensyvų dialogą su tarptautinių futbolo asociacijų (UEFA, FIFA) valdymo organais siekiant užtikrinti, kad Lietuvos futbolo federacijoje vadovų pareigas eitų nepriekaištingos reputacijos asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)