Šalies čempionai pasitinka svarbiausią šio sezono akistatą – antradienį vakare LFF stadione 19 val. „Žalgiris“ žais Čempionų lygos pirmo atrankos etapo atsakomąsias rungtynes su Kosovo stipriausia ekipa „Ballkani“.

Vilniaus klubas praėjusią savaitę su priešininkais varžovų aikštėje išsiskyrė lygiosiomis 1:1 (1:1).

Tarptautinėje scenoje debiutavę Kosovo čempionai drąsiai pradėjo rungtynes ir 15 min. išsiveržė į priekį. Apskritai šeimininkai per visą mačą sukūrė kur kas daugiau pavojingų atakų nei svečiai, kurie turėtų būti laimingi, jog iš Kosovo grįžo be deficito.

„Žalgirio“ kailį gelbėjo „Žalgirio“ legionierius iš Šveicarijos Oliveris Buffas, 25 min. po kampinio smūgiu galva kamuolį nukreipęs į vartus, bei vartininkas Edvinas Gertmonas, ne kartą sulaikęs pavojingus varžovų smūgius.

Pirmasis atrankos etapas – itin svarbus, nes jį įveikusi komanda gauna mažiausiai tris papildomus šansus kelyje į tikslą – UEFA turnyrų grupių etapą.

Be to, papildomos trys galimybės UEFA turnyruose garantuoja solidžias klubo pajamas. Pavyzdžiui, pernai pirmą Čempionų lygos etapą įveikęs „Žalgiris“ biudžetą papildė maždaug 1,41 mln. eurų suma (dalyvavimas 4-iuose atrankos etapuose – 400 tūkst., iškritimas Konferencijų lygos atrintamajame etape – 750 tūkst., UEFA premija šalies čempionui – 260 tūkst. eurų). Tokia pati išmokų tvarka galios ir šiemet.

38-erių S. Mikoliūnas įsitikinęs, jog su varžovais susipažinęs „Žalgiris“ nekartos Kosove darytų klaidų.

– Kokios esminės išvados po dvikovos Kosove?, – Delfi klausė Vilniaus ekipos kapitono.

– Tai buvo vienas prasčiausių mūsų mačų. Reikia daug ką gerinti, priešininkas nusipelno pagyrų, sužaidė geras rungtynes Prištinoje.

Savo ruožtu negalime daryti tiek klaidų, kurias darėme varžovų aikštėje. Iš mūsų pusės netrūko broko, tai privertė mus didesnę laiko dalį gintis bei leido priešininkui pradėti greitas kontratakas.

Žaisdami namie to negalime leisti priešininkams.

Reikės žaisti agresyviau, kiek žinome, atvyks daug žiūrovų, nenorime jų nuvilti. Sieksime pademonstruoti gerą žaidimą bei, svarbiausia, žengti į kitą etapą.

– Ieškant „Žalgirio“ pranašumų, ar galime sakyti, kad dirbtinė danga galėtų būti vienas jų?

– Na, ir varžovai savo aikštėje (Terandėje) žaidžia ant dirbtinės vejos. Tik pirmasis mačas vyko Prištinoje, ne jų aikštėje, ant natūralios vejos. Ko gero, „Ballkani“ turėjo daugiau galimybių prieš pirmąją dvikovą pasitreniruoti tame stadione.

Taip, prieš savaitę aikštė Prištinoje buvo klampoka, bet jos negalima kaltinti, tai nebuvo vienintelė mūsų ne kokio žaidimo priežastis. Susidėjo ne vienas aspektas.

Jautėsi ir jaudulys, tai buvo pirmos rungtynės, be to, nežinomas varžovas. Vienas dalykas yra vaizdo analizė, kitas dalykas – gyva akistata.

Dabar turime daugiau informacijos, žinome jų stipriąsias ir silpnąsias puses. Namuose bandysime būti visai kita komanda ir sieksime išnaudoti varžovų silpnybes.

– Viena varžovų silpnybių – standartinės padėtys, stipriai teko padirbėti ties šiuo aspektu rengiantis šiai dvikovai?

– Standartinės situacijos daug gali nulemti, tą parodė ir dvikova prieš savaitę. Ne paslaptis, kad mes tam skiriame nemažai dėmesio. Tai pirmoje akistatoje davė rezultatų, pavyko išlyginti rezultatą.

– Asmeniškai turėjote nemažai darbo ginantis prieš vieną ekipos lyderių Ermalį Krasniqi. Kaip atrodė ta mikrodvikova jūsų akimis?

– Dvikovos pradžioje jam pavyko kelis kartus sėkmingai sužaisti prieš mane, tai suteikė pasitikėjimą varžovui. Tai vienas ekipos lyderių, greitas žaidėjas, siekia išnaudoti bet kokią klaidelę ir bando greitai persigrupuoti atakuojant. Jam reikia skirti daugiau dėmesio.

Bet įpuėjus dvikovai nepasakyčiau, kad jis labai daug būtų kėlęs problemų. Labiau pažinęs jį stengiausi jį neutralizuoti.

– Ar galima sakyti, kad pirmoje dvikovoje varžovai nustebino savo tokiu agresyviu žaidimu?

– Ne, kai analizavome varžovus, žinojome, jog „Ballkani“ naudoja tą agresyvumą ir aukštą spaudimą. Pasikartosiu, patys darėme daug broko ir nepavyko išsivaduoti iš ankstyvo varžovų spaudimo. Tą priešininkai pajautė ir stengėsi mus toliau varginti mūsų aikštės pusėje. Tikiuosi, Vilniuje pademonstruosime visai kitokį žaidimą.

– Tikėtina, patys bandysite dažniau kontroliuoti kamuolį ir žaisti agresyviai?

– Taip, norėtųsi.

– Bene svarbiausia sezono kova, ar jaučiama didesnė įtampa komandos gretose?

– Ne pirmi metai, kuomet esame tokioje sezono stadijoje ir turime tokios svarbos rungtynes. Tą komanda supranta, ji įprastusi prie tokio spaudimo. Papildomo jaudulio nėra. Prieš kiekvieną dvikovą jauduliukas turi būti, tai natūralu.

– Ar pasiilgote „Žalgirio“ sirgalių atliekamos „Lambados“? Teko girdėti, kad „Pietų-IV“ ketina ją grąžinti į savo repertuarą.

– O tai smagiausias dalykas iš praėjusių metų! Ekipos naujokai, kurie nežino šios sirgalių atliekamos dainos, liks nustebinti iš gerosios pusės. Apskritai, jei susirinks daug žiūrovų, atmosfera turėtų būti smagi.

Kitame etape – Islandijos arba Švedijos čempionai

Įveikęs pirmąjį UEFA Čempionų lygos atrankos etapą Lietuvos čempionas „Žalgiris“ toliau susitiktų su „Malmo“ (Švedija) ir Reikjaviko „Vikingur“ (Islandija) nugalėtoju.

Pirmasis mačas Švedijoje baigėsi šeimininkų pergale 3:2. Antrojo etapo rungtynės vyktų liepos 19/20 d. Kosove arba Lietuvoje ir 26/27 dienomis Švedijoje arba Islandijoje.

Čempionų lygos pirmajame etape pralaimėjusios komandos tęs kovas Konferencijų lygoje šalies čempionų kelyje. „Žalgirio“ ir KF „Ballkani“ dvikovos pralaimėtojas žais su Čempionų lygos preliminaraus etapo pusfinalio pralaimėtoju – „La Fiorita“ (San Marinas).

Konferencijų lygos antrojo etapo kovos vyktų liepos 21 d. (San Marine) ir 28 d. (Lietuvoje arba Kosove).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją