Antradienį vykusio Lietuvos futbolo federacijos Vykdomojo komiteto (VK) posėdžio metu nutarta atsisveikinti su treneriu Valdu Ivanausku.

Vietoj jo likusioms dvejoms Tautų lygos rungtynėms bei lapkritį vyksiančio Baltijos šalių taurės turnyro kovoms vadovaus LFF techninis direktorius, vokietis Reiholdas Breu.

„Manau, tai teisingas žingsnis, su V. Ivanausku turėjome vienerių metų bendradarbiavimą. Po praėjusių metų suteikėme pasitikėjimą šiam strategui. Iš tikrųjų šiai dienai džiaugiuosi VK narių sprendimu.

Atėjo ta riba, kuomet nebegalėjome tęsti tolimesnio darbo su V. Ivanausku ir su trenerių komanda. Manau, visa futbolo bendruomenė matė, kokia situacija vyravo vadovaujant V. Ivanauskui, ypač jam stovint prie nacionalinės komandos vairo paskutiniais mėnesiais. Tai privertė priimti atitinkamus sprendimus“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Anot jo, „iš esmės vienbalsiai“ VK nariai nusprendė padėkoti V. Ivanauskui už įdėtas pastangas.

„Formalumus dar reikės sutvarkyti, esu įgaliotas nutraukti paslaugų teikimo sutartį (su V. Ivanausku) ir įpareigotas ieškoti naujo stratego.

Po pasibaigusio Tautų lygos rungtynių „lango“ turėjome su techniniu direktoriumi ne vieną pokalbį apie susidariusią situaciją nacionalinėje rinktinėje. Tas pasiūlymas ir sprendimas iš VK brendo, antradienį buvo pasiūlyta opcija rinktinės vairą iki ciklo pabaigos patikėti būtent Reinholdui Breu.

Laukia išvyka į Liuksemburgą ir namie dvikova su Farerų salomis. Iškeltas tikslas – iškovoti keturis taškus ir neiškristi į D divizioną.

Sunkus sprendimas ir drąsus žingsnis jam pačiam, kai visi tikisi rezultato ir su kiekviena diena FIFA reitinge Lietuva smunka žemyn“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Praeityje vokietis jau yra dirbęs treneriu – treniravo įvairaus amžiaus Liuksemburgo jaunimo rinktines, kurį laiką buvo asistentu nacionalinėje komandoje, taip pat treniravo Vokietijos žemesnių lygų ekipas.

R. Breu darbus rinktinėje derins su techninio direktoriaus pareigomis.

„Žiūrime realistiškai į šią sitauciją, nesitikime didelio proveržio kalbant apie rezultatą. Pats R. Breu VK nariams pristatė viziją, keistųsi rinktinės sudėtis. Ji iš tiesų bus atnaujinama.

Jei vadovaujant V. Ivanauskui nacionalinės komandos amžiaus vidurkis siekia 28 metus, tai aš nesuprantu tokio atjauninimo“, – kalbėjo E. Stankevičius.

Anot LFF generalinio sekretoriaus, jei nepavyktų išlikti Lietuvos rinktinei C divizione, tai bent jau būtų galima pasiguosti tuo, kad nacionalinėje rinktinėje iš tiesų kojas bus apšilęs jaunimas.

Kol kas nežinomi naujojo stratego R. Breu asistentai, tačiau E. Stankevičius tvirtino, jog vyr. trenerio štabas bus formuojamas iš Lietuvos futbolo specialistų.

Pasak LFF generaliniaus sekretoriaus, sėkmingai užbaigus Tautų lygos ciklą bei sužaidus Baltijos taurės turnyre vokietis galėtų ir toliau likti rinktinės strategu.

Pats 51-erių R. Breu paskutinį kartą trenerio patirties sėmėsi dirbdamas Liuksemburge – skirtingais periodais treniravo šalies U16, U17, U19 ir U21 vaikinų rinktines, o 2014-2015-aisiais buvo ir nacionalinės rinktinės trenerių štabo narys, kai talkino ilgamečiam rinktinės strategui Lucui Holtzui.

Dar prieš tai baigęs futbolininko karjerą darbavosi Regensburge bei Tryre treniruodamas jaunimo komandas.

„Nusprendžiau sutikti su federacijos siūlymu. Sieksiu atrinkti tinkamiausius žaidėjus likusioms ketverioms rungtynėms (Tautų lygos ir Baltijos taurės).

Planuoju iškart susisiekti su žaidėjais ir aptarti artimiausius planus.

Matysime, kaip seksis. Kol kas anksti kalbėti plačiau apie viską. Būtina įvertinti, ką galima padaryti ir kaip viską pagerinti“, – sakė R. Breu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tragiški rezultatai

13 rungtynių, 10 pralaimėjimų, lygiosios draugiškame mače ir dvi pergalės – tokie esminiai Lietuvos futbolo rinktinės rezultatai vadovaujant Valdui Ivanauskui, prie nacionalinės komandos vairo stojusiam praėjusių metų rugpjūtį.

Pernai stratego vedama rinktinė neišvengė paskutinės vietos pasaulio čempionato atrankos C grupėje, kontroliniame teste neįveikta kukli Kuveito rinktinė, pavasarį draugiškame mače Dubline nusileista airiams ir tragiškai pradėtas UEFA Tautų lygos turnyras.

Birželį per ketverias pralaimėtas rungtynes pelnytas 1-as įvartis, praleista 12, beviltiškai nusileista ne tik dukart turkams (0:6, 0:2), tačiau namuose neprilygta Liuksemburgui (0:2) bei svečiuose Farerų saloms (1:2).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)