Prieš vakare laukiantį mačą – trumpa būsimo varžovo apžvalga.

Farerų salos ilgą laiką žaidė tik neoficialias draugiškas rungtynes su savo regiono nacionalinėmis arba jaunimo rinktinėmis, tačiau viskas pasikeitė 1988-aisiais, kai šalis buvo priimta į FIFA.

Dar po poros metų Farerų salos buvo priimtos ir į UEFA, o netrukus pasiekė ir istorinę pergalę, kai 1992-ųjų Europos čempionato atrankoje sensacingai 1:0 nugalėjo Austrijos rinktinę. Tąkart mačas buvo žaistas Švedijoje, mat Farerų salų komanda neturėjo tinkamo stadiono savo šalyje, o istorinį įvartį pelnė statybų kompanijoje dirbęs Torkilas Nielsenas.

Įdomu tai, kad jis žaidė ne tik futbolą, bet ir užsiėmė šachmatais – šiame sporte jis net tris kartus buvo tapęs savo šalies čempionu.

Tame pačiame atrankos cikle komanda sugebėjo išvykoje sužaisti lygiosiomis 1:1 ir su Šiaurės Airijos komanda, tačiau tai ir buvo viskas, ką debiutantams pavyko nuveikti.

1994-aisiais komandos vairą perėmė buvęs Danijos rinktinės žaidėjas Allanas Simonsenas ir būtent su jo atėjimu siejamas didėti pradėjęs Farerų salų futbolo profesionalumas. Jis paprašė šalies futbolo federacijos pratęsti sezoną ir intensyviau ieškoti jaunųjų futbolo talentų, abu jo prašymai buvo patenkinti ir artimiausiuose cikluose rinktinė jau drąsiai galėjo kovoti bei nugalėti savo kalibro komandas.

Kiek vėliau, su kitais treneriais, Farerų saloms pavykdavo būti netoli sensacijų, tačiau jos kūnais nevirsdavo ir komanda kalnų nenuvertė. Bene tragiškiausiai susiklostė atranka į 2008-ųjų Europos čempionatą, kai Farerų salos ciklą užbaigė taip ir nesurinkusios nė vieno taško ir pralaimėjusios absoliučiai visas žaistas rungtynes.

2009-ųjų balandį rinktinės vairą perėmė airis, buvęs šios šalies rinktinės treneris Brianas Kerras. Situacija buvo panaši – nors be kovos Farerų salos dažnai nepasiduodavo, tačiau apčiuopiamais rezultatais tai nevirto.

Visgi treneris savo auklėtinių buvo mėgiamas – futbolininkai su malonumu klausydavo jo motyvacinių kalbų prieš rungtynes ir įgaudavo pasitikėjimo prieš einant kautis su geriausiomis komandomis. Tačiau airio etapas rinktinėje truko vos dvejus metus, mat vėliau, kaip informavo šalies futbolo federacija, tiesiog nepavyko susitarti dėl naujų terminų, tad B. Kerras su rinktine atsisveikino.

Po jo rinktinės vairą ilgam laikui perėmė dar vienas danas, 1992-ųjų Europos čempionas Larsas Olsenas. Jo rinktinė pirmą kartą istorijoje įmušė 4 įvarčius, kai 4:1 sutriuškino Gibraltarą, o atrankoje į 2016 metų Europos čempionato pateikė rimtą sensaciją, kai 1:0 pranoko Graikijos rinktinę.

Nors gal tai ir nebuvo sensacija? Nes tokį pat žygdarbį Farerai atliko ir dar kartą, tik šįkart jau namuose, nugalėdami graikus 2:1. Šios dvi pergalės rinktinę pakylėjo iki rekordinių jai aukštumų FIFA reitinge – 74 vietos.

L. Olseno etapas rinktinėje baigėsi 2019-aisiais, iki pat dabar jis yra laikomas sėkmingiausiu visų laikų Farerų salų rinktinės treneriu.

Šiuo metu rinktinei vadovauja Švedijos specialistas Hakanas Ericsonas. Jis ilgą laiką dirbo gimtinėje ir treniravo šios šalies komandas, o bene didžiausią karjeros laimėjimą kol kas pasiekė dirbdamas su Švedijos U21 rinktine, su kuria 2015-aisiais tapo Europos vaikinų čempionato nugalėtoju.

Jei anksčiau Farerų salos buvo žinomos kaip rinktinė, kurią sudaro išimtinai tik mėgėjai, su metais ši situacija vis keitėsi, ir dabar jau didžioji dalis rinktinės yra profesionalai, kuriems futbolas yra pagrindinis užsiėmimas.

Žaidėjo rinkos duomenų matavimo puslapis „Transfermarkt“ dabartinę Farerų salų rinktinės sudėtį vertina bendra 3,2 milijono eurų suma, o geriausiai rinktinėje yra vertinamas gynėjas Gilli Rolantssonas, kurio vertė yra prilyginta 400 tūkstančių eurų.

Nedaug nuo jo atsilieka ir rinktinės kapitonas Halluras Hanssonas (350 tūkstančių eurų).

Žvelgiant į rinktinės rekordus, tai daugiausiai rungtynių sužaidęs futbolininkas šiuo metu yra karjerą prieš kurį laiką pabaigęs Frodi Benjaminsenas (95 rungtynės), o iš aktyvių žaidėjų arčiausiai jo yra Joanas Simunas Edmundssonas (73 mačai).

Įvarčių rekordą kol kas laiko du žaidėjai – buvęs rinktinės puolėjas Rogvi Jacobsenas bei dabartinės rinktinės snaiperis Klaemintas Olsenas, kurie abu yra pelnę po 10 įvarčių.

Tiesa, pastarajam tai padaryti prireikė mažiau rungtynių (44 prieš 53), tad bet kuriose rungtynėse jis gali tapti savo šalies visų laikų rekordininku.

Lietuvos ir Farerų salų rinktinės tarpusavyje yra susitikusios devynis kartus. Aštuoni iš tų mačų buvo oficialūs, vienas – kontrolinis. Lietuviai per istoriją yra iškovoję 7 pergales, vienas mačas baigėsi lygiosiomis, o sykį stipresni buvo varžovai.

Paskutinį kartą komandos tarpusavyje varžėsi 2020-ųjų pabaigoje, kai kontrolinėse rungtynėse Vilniuje lietuviai triumfavo 2:1, o dubliu mūsų rinktinėje pasižymėjo Gratas Sirgėdas.