„Žemai lenkiuosi mūsų kareiviams, kurie gina šalį“, – kalbėjo Ukrainos rinktinės ir Kyjivo „Dynamo“ gynėjas Oleksandras Karavajevas, po žurnalisto klausimo susigraudinęs ir kurį laiką negalėjęs prakalbėti.

Futbolininko gimtasis miestas Chersonas Rusijos karinės invazijos metu buvo bombarduojamas, o galų gale ir okupuotas.

Į Chersoną O. Karavajevas ne tik kasmet grįždavo aplankyti ten gyvenančių savo tėvų, bet ir organizuoti vaikų futbolo turnyrą. Dabar 29-erių gynėjui sudėtinga pasiųsti savo šeimai net svarbiausių medicinos reikmenų ir vaistų.

Ukrainos futbolininkai prisideda prie labdaros fondo, padedančio nuo karo nukentėjusiems tautiečiams. Kyjivo „Dynamo“ sužaidė 7 labdaros rungtynes septyniuose Europos šalyse – Lenkijoje, Turkijoje, Rumunijoje, Estijoje, Šveicarijoje, Kroatijoje ir Vokietijoje. Dvikovoje Dortmunde fondą pavyko papildyti 400 tūkst. eurų.

Nepaisant karo įsakymo, neleidžiančio vyrams nuo 18 iki 60 metų palikti šalį, Ukrainos valdžia padarė išimtį futbolininkams. Pastarųjų tikslas – ne tik pildyti labdaros fondą, bet ir su nacionaline ekipa pamėginti pasiekti 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą Katare. Neabejotinai, tai suteiktų didžiulį džiaugsmą karo talžomai Ukrainai.

Ukrainos rinktinės saugas Tarasas Stepanenka, kuris matė visiškai subombarduotą savo gimtąjį kaimą Donecko apskrityje, tikisi, kad pavyks pradžiuginti visų pirma tuos, kurie kaunasi priešakinėse fronto linijose.

„Mūsų kariai rašo mums ir prašo tik vieno dalyko – laimėti bilietą į pasaulio čempionatą“, – pasakojo jis.

Nors galimybių treniruotis ir palaikyti gerą sportinę formą turėjo ne visi ukrainiečiai, futbolininkų grupė nuo gegužės pradžios dirbo treniruočių stovykloje Slovėnijoje ir netgi sužaidė trejas kontrolines rungtynes su Vokietijos, Italijos ir Kroatijos klubais.

Į treniruočių stovyklą vienas po kito atvykdavo čempionatus Europoje užbaigę futbolininkai, o praėjusį savaitgalį ukrainiečiai pasidalijo į dvi komandas ir sužaidė dar vienas neva kontrolines rungtynes, kurių metu viena rinktinės dalis imitavo Škotijos futbolininkų žaidimo stilių.

Sunku pasakyti, kokios formos aikštėje pasirodys Ukrainos rinktinė, tačiau faktas, kad garsių pavardžių joje nestigs. Į starto sudėtį trečiadienio rungtynėse veikiausiai pateks Oleksandras Zinčenka iš „Manchester City“, Vitalijus Mykolenka iš „Everton“, Eduardas Sobolas iš „Brugge“, „Benfica“ puolėjas Romanas Jaremčukas ir Ruslanas Malinovskis iš „Atalanta“.

Nepaisant mažai gauto laiko aikštėje su „West Ham“ apranga, žaisti turėtų ir Andrijus Jarmolenka, kuris nacionalinės rinktinės garbę jau yra gynęs 106 kartus ir ukrainiečiams pelnęs 44 įvarčius. Kaip juokauja BBC, A.Jarmolenka yra tiesiog sutvertas žaisti tarptautinį futbolą nacionalinėje komandoje.

Būtent „Hampden Park“ stadione prieš metus Andrijaus Ševčenkos treniruojami ukrainiečiai per pratęsimą įveikė Švediją ir pasiekė Europos čempionato ketvirtfinalį. Dabar nacionalinei ekipai vadovauja naujas treneris Oleksandras Petrakovas.

„Aš galiu garantuoti, kad vaikinai dėl kelialapio į Katarą atiduos visas jėgas. O savo šaliai linkiu kantrybės. Mes tikime, kad mūsų kariuomenė vieną dieną į Ukrainą sugrąžins taiką ir ramybę. Mes visi to tikimės“, – teigė 64-erių futbolo specialistas, prieš perimdamas nacionalinės rinktinės vairą beveik dešimtmetį treniravęs įvairių amžiaus grupių Ukrainos jaunimo rinktines.

Škotijos rinktinės kapitonas Andy Robertsonas BBC sakė, kad ir pats žavisi ukrainiečių kovine dvasia bei troškimu prasibrauti į pasaulio čempionatą pirmą kartą nuo 1998 metų.

„Tikriausiai visi pasaulyje norės Ukrainos pergalės. Jei būtų kiti jų varžovai, aš taip pat to norėčiau, tačiau jie žais su mano šalimi ir mes turime eiti savo keliu“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu O. Zinčenka teigė, kad motyvacija yra aukščiausiame taške: „Ukraina vis dar laikosi. Ji kovos iki pabaigos. Tai mūsų mentalitete. Mes niekuomet nepasiduodame. Aš toks dėkingas už visą tą paramą iš viso pasaulio.“

Pergalė prieš škotus dar negarantuotų ukrainiečiams kelialapio į planetos pirmenybes. Paskutinis bilietas iš Senojo žemyno bus įteiktas birželio 5-ąją Kardife, kur Škotijos ir Ukrainos rinktinių dvikovos laimėtojai žais su Velso nacionaline ekipa. Būtent tų rungtynių laimėtojai ir keliaus į pasaulio čempionato B grupę, kur išmėgins jėgas su Anglija, Iranu ir JAV.

Birželio 13 ir 14 dienomis turi paaiškėti ir paskutinės dvi FIFA 2022 turnyro rinktinės.

Dėl likusių dviejų bilietų kvalifikacinėse rungtynėse birželio 13-ą dieną žais Jungtiniai Arabų Emyratai / Australija (šios poros nugalėtojai paaiškės birželio 7-ą dieną) ir Peru, o birželio 14-ą dieną žais Kosta Rika ir Naujoji Zelandija.

Pasaulio čempionato grupės:

A grupė: Kataras, Nyderlandai, Senegalas, Ekvadoras.

B grupė: Anglija, JAV, Iranas, Škotija/Velsas/Ukraina.

C grupė: Argentina, Meksika, Lenkija, Saudo Arabija.

D grupė: Prancūzija, Danija, Tunisas, UAE/Australija/Peru/.

E grupė: Ispanija, Vokietija, Japonija, Kosta Rika/Naujoji Zelandija.

F grupė: Belgija, Kroatija, Marokas, Kanada.

G grupė: Brazilija, Šveicarija, Serbija, Kamerūnas.

H grupė: Portugalija, Urugvajus Pietų Korėja, Gana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją