Šeimininkai patys nebenorėjo žaisti

Keturi sulaikyti, vienam prireikė medikų pagalbos – toks buvo šeštadienį per A lygos rungtynes „Ateities“ progimnazijos stadione pratrūkusio kivirčo epilogas.

Ašarinių dujų, kurių čiurkšlėmis apsaugos darbuotojai bergždžiai mėgino skirti susikibusius priešingų stovyklų aistruolius, paragavo ir kai kurie futbolininkai bei teisėjai.

Iš rungtynių dalyvių kamuolį dabar perėmė Telšių policija bei Lietuvos futbolo federacija (LFF): mačą nutraukusios riaušės tiriamos, abiem klubams – kaip ir aktyviausiems peštukams – gresia bausmės.

Girdėjome, kad vilniečiai pas mus važiavo iš anksto nusiteikę, jog žemaičiai – visokie maršistai, antivakseriai. O tuomet jau nesunku suvesti, kad esame dar ir „vatnikai“. Jei jau toks požiūris, nenuostabu, jog užteko menkos kibirkštėlės.
Martynas Armalis, Telšių „Džiugo“ klubo direktorius

Eilinį A lygos turą akistata tarp Lietuvos čempionų ir antrus metus aukščiausiame divizione rungtyniaujančių žemaičių priminė 75 minutes.

„Žalgiris“ per jas spėjo atitrūkti 4:1 ir užtikrintai artėjo link ketvirtosios pergalės šiame sezone.

Tuomet maždaug trys dešimtys sirgalių iš „Pietų IV“ grupuotės užtraukė dar nuo 2014 metų Krymo aneksijos įvairiose šalies arenose aidinčią skanduotę „Putin ch**lo“.

Tolesnių įvykių versijos ir komentarai išsiskiria priklausomai nuo tribūnos, kurioje buvo liudininkai. Tačiau pati faktų chronologija panaši: vienas ar keli vietos žiūrovai balsu ar gestais pašiepė „Žalgirio“ gerbėjus, keletas pastarųjų prasibrovė į centrinę tribūną „suvesti sąskaitų“.

Prasidėjęs konfliktas beregint įsiurbė kitus aistruolius – stichiškos muštynės užsiliepsnojo ir prie šoninės linijos, ir pačioje aikštėje.

Raminti saviškius mėgino abiejų ekipų futbolininkai, bet per 5 min. nesuvaldžius chaoso, arbitras Mindaugas Jackus priėmė sprendimą nutraukti susitikimą.

„Svečiai buvo nusiteikę pratęsti mačą, teisėjai irgi buvo pasiruošę, nors dujų neišvengė. Bet šeimininkų kapitonas, pats nukentėjęs per neramumus, nesutiko toliau žaisti“, – Delfi pasakojo pirmadienį dėl incidento posėdžiavusios LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Muštynių vaizdo įrašas – nuo 1:44:00

Žaibais svaidėsi ir treneriai

„Džiugo“ kapitonas Andrius Lipskis Delfi patvirtino pauostęs ašarinių dujų, kuomet bandė įsiterpti tarp konfliktuojančių pusių.

Tiesa, ne tiek daug kaip jo komandos draugas Edgaras Žarskis.

„Labai gaila, kad taip įvyko. Viskas vyko spontaniškai, bandžiau kažkaip suvaldyti situaciją. Paskui apie žaidimą daugiau nė nesvarstėme“, – sakė 34-erių telšiškių kapitonas.

„Žalgirio“ vairininkas Vladimiras Čeburinas į riaušes reagavo ramiau ir tvirtino nesuprantantis, kodėl rungtynės buvo nutrauktos.

„Nekomentuosiu, kas ir kaip, bet manau, jog mačas turėjo būti užbaigtas aikštėje. Esu matęs panašių situacijų – visada rungtynes leisdavo užbaigti. Bėda ta, kad nebuvo kam išskirti fanų. Bandė žaidėjai, bet tai ne jų darbas“, – pažymėjo specialistas iš Kazachstano.

Vladimiras Čeburinas (dešinėje, Foto: "Žalgiris")

Skubiai gesinti teko žiežirbas, pasipylusias ne tik tarp sirgalių, bet ir tarp komandų atstovų.

„Džiugo“ strategas Marius Šluta, kurį vienu metu suturėti stengėsi net keli auklėtiniai, buvo ypač pasipiktinęs oponentų vartininkų treneriu Mantu Tamulioniu.

„Labai negražu, kai vienas „Žalgirio“ trenerių džiaugiasi, jog jų sirgaliai muša mūsų senolį arba jaunuolį, parkritusį ant žemės. Tikrai supykau ant jo. Žmonės, nėra gerai mušti žmogų, tikrai nėra. Turime galvą, o ji skirta mąstymui – nereikia džiaugtis kažkieno bėda“, – vėliau savo emocijų bangą aiškino 37-erių specialistas.

„Žalgiris“ kitą dieną išplatino oficialų klubo pranešimą, kuriame „Džiugo“ trenerio komentarą pavadino „neetišku ir tikrovės neatitinkančiu“, dėl jo pažadėjo kreiptis į LFF drausmės komitetą.

Šeimininkų gerbėjus sostinės klubas kaltino dėl „nusikalstamos“ provokacijos, o patį „Džiugą“ – dėl neužtikrintos tvarkos namų stadione, kuriame šeštadienį iš viso buvo susirinkę apie pusantro šimto žiūrovų.

Telšiškiai neliko skolingi ir paprašė LFF techninį pralaimėjimą skirti „Žalgiriui“ – dėl „protu nesuvokiamo“ sirgalių elgesio, privertusio nutraukti rungtynes.

LFF pirmadienį nutarė ginčo sprendimą patikėti kamuoliui – paskutinės 15 rungtynių minučių turės būti sužaistos trečiadienį tuščiame Telšių stadione.

Tačiau tai – dar ne istorijos pabaiga.

Problemą regi ne sirgaliuose, o netinkamuose stadionuose ir apsaugos veiksmuose

Riaušes Telšiuose toliau tirs LFF drausmės komitetas. E. Stankevičius neabejoja, jog sankcijų susilauks abu klubai.

LFF generalinio sekretoriaus nuomone, incidentas aktualus pirmiausia ne dėl sirgalių elgesio, o dėl prastos infrastruktūros ir netinkamo rungtynių šeimininkų pasirengimo.

Įprastai „Džiugas“ namų dvikovas žaidžia 3 tūkst. vietų turinčiame centriniame miesto stadione. Bet kol pastarajame dar nesužaliavo veja, tenka glaustis rezervinėje aikštėje – kaip ir kitoms A lygos komandoms, rungtyniaujančioms natūralios žolės stadionuose.

„Pagrindinė problema ta, kad čempionatą klubai pradeda stadionuose, kuriuose leidžiama žaisti tik išimties tvarka. Norisi padėti komandoms, bet paskui tai grįžta bumerangu. Kalbant apie fanus, aš nenoriu jų išvaryti iš stadionų. Organizuotas palaikymas yra gražu, bet tik iki tam tikros ribos. Reikia edukuoti sirgalius ir ypač dirbti su klubais, kad jie labiau rūpintųsi saugumo klausimais“, – komentavo vienas LFF vadovų.

Ar šeštadienį jais buvo pasirūpinęs „Džiugas“?

„Manau, kad normalaus saugos plano ten tikrai nebuvo, – tai, ką pamatė vaizdo įraše, įvertino E. Stankevičius. – Apsauga savo darbo neatliko tinkamai, reakcija buvo pavėluota ir ne tokio lygio, kokio tikimės A lygos rungtynėse. Yra klausimų ir dėl policijos ekipažo – jei jis būtų budėjęs šalia, nemanau, kad konfliktas būtų taip išsivystęs.“

Edgaras Stankevičius

Dėl ašarinių dujų – prieštaringi parodymai

Kitokios nuomonės laikosi Delfi kalbintas „Džiugo“ direktorius M. Armalis, nesutinkantis, jog šeimininkai šeštadienį aplaidžiai prižiūrėjo tvarką stadione.

Anot jo, saugai užtikrinti buvo pasitelkta tiek pajėgų ir priemonių, kiek atrodė reikalinga remiantis ankstesne patirtimi – iki šiol santykiai tarp „Džiugo“ ir „Žalgirio“ aistruolių buvę draugiški.

„Šeštadienį prieš rungtynes aš pats asmeniškai palydėjau „Pietų IV“ atstovus į paskirtą vietą stadione, viskas vyko taikiai ir gražiai. Jeigu prieš rungtynes apsikabiname su svečių fanų lyderiu, jeigu mūsų ir Vilniaus sirgaliai tarpusavyje draugiškas rungtynes organizuoja, kas gali numatyti, jog viskas taip pakryps.

Bet niekas nesuteikia teisės smurtauti, net jeigu žmogus jiems iš tiesų ir parodė kažkokį gestą. Užsipuolė vieną žmogų, kuris kažkuo nepatiko – ir niekas negali patvirtinti, kuo būtent. Pulti tarp moterų ir vaikų jį mušti – tragiškas elgesys. Turiu nuotrauką, kurioje iš arti aiškiai matosi tų užpuolikų – dviejų ar trijų – veidai. Bandysime pasiekti, kad jie būtų nubausti“, – kalbėjo M. Armalis.

Vis dėlto net jei konfliktų su „Žalgirio“ užnugariu praeityje ir nebuvo pasitaikę, tai nekeičia fakto, jog savaitgalį Telšiuose svečiavosi gausiausią organizuotų sirgalių būrį šalyje turinti ir aktyviausiai išvykose palaikoma komanda.

Ar tai žinodami šeimininkai tinkamai įvertino galimas rizikas?

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad tramdyti susimušusius gerbėjus mėgino vos trys apsaugininkai. Ketvirtas, anot M. Armalio, laukė atsargoje, bet rungtynių metu turėjo išvykti.

Nepajėgdami kitaip nuslopinti įsisiūbavusio konflikto, apsaugos darbuotojai išsitraukė ašarinių dujų balionėlius.

Beje, „Pietų IV“ atstovai socialiniuose tinkluose neneigė, jog ir patys panaudojo pastaruosius – esą atimtus iš apsaugininkų. M. Armalis tai vadina dezinformacija.

„Baikite juokus, visi apsaugos darbuotojai savo dujų balionėlius išsaugojo ir vėliau atsiskaitė savo vadovui. „Žalgirio“ fanai patys iš kažkur išsitraukė gal keturis balionėlius ir pradėjo visus vaišinti.

Vaizdo įraše nematyti, bet vieną apsaugininką jie buvo parvertę ant žemės – pirmąjį, kuris bandė skirti mušeikas. Pamatęs, kad kitaip nieko čia nesulaikys, jis papurškė dujų: kliuvo ir vieniems, ir kitiems. Visaip galima vertinti, bet apsauga darė, ką galėjo.

Aš pats 12 metų dirbu saugos tarnyboje, žinau, kaip žmonės vengia budėti renginių metu. Esu matęs Anglijoje ar Vokietijoje, kaip fanai atskiriami garduose, bet mes čia tų gardų mokyklų aikštėse nepristatysime. Ir kiek tų incidentų anksčiau yra buvę, kas galėjo pagalvoti“, – teisinosi „Džiugo“ direktorius, kuris taip pat dirba tvarką Telšių komandos namų rungtynėse prižiūrinčioje saugos tarnyboje.

Tačiau tai jau nebe pirmas kartas, kai svečių ekipos sirgaliai kelia neramumus Telšiuose. Prieš ketverius metus I lygos rungtynėse Gargždų „Bangos“ gerbėjai, remiantis susitikimo protokolu, laužė kėdes tribūnoje ir sumušė apsaugos darbuotoją.

Nenori būti laikomi Putino rėmėjais

Policijos pareigūnai nėra įpareigoti budėti sporto renginiuose, tačiau gali padėti privačioms tarnyboms prašomi varžybų organizatorių.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Greta Frajerytė Delfi patvirtino, kad prieš šeštadienio rungtynes tokio prašymo „Džiugas“ nebuvo pateikęs.

Todėl į stadioną iškviesta policija pasirodė aistroms jau ataušus ir ašarinėms dujoms prasisklaidžius.

Dėl viešosios tvarkos pažeidimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, areštinėje atsidūrė keturi asmenys. Apklausti jie tą pačią dieną buvo paleisti – kitaip nei anksčiau skelbta Telšių policijos įvykių suvestinėje, įtarimai kol kas nėra pareikšti niekam.

Vienas vyras po muštynių kreipėsi į gydymo įstaigą dėl sulaužytos rankos.

„Šiuo metu atliekami intensyvūs ikiteisminio tyrimo veiksmai, bus peržiūrėti incidento vaizdo įrašai“, – sakė G. Frajerytė.

Nors ji negalėjo patikslinti, kurios barikadų pusės atstovai buvo areštuoti, Delfi žiniomis, trys iš sulaikytųjų buvo svečiai iš Vilniaus.

Tuo metu M. Armaliui apmaudžiausia dėl reputacinės žalos, kurią padarė ne tik pačios muštynės, bet ir jas sukėlusios aplinkybės.

Martynas Armalis (Foto: fcdziugas.lt)

„Skaudžiausia dėl to, kad dabar visur esame vadinami Putino rėmėjais, nors iš tikrųjų visi žemaičiai yra už Ukrainą. Ir visi tie, kas šeštadienį buvo stadione, ją palaiko. Nuo kiekvieno parduoto bilieto į rungtynes po vieną eurą skiriame organizacijai „Blue/Yellow“.

Žinau, kad jie („Pietų IV“) jautrūs šiuo klausimu, patys aktyviai padeda ukrainiečiams, patys veža paramą į Ukrainą. Bet ir vos ne kas antras mūsų fanų lyderis yra priėmęs ukrainiečių, globoja jų šeimas, pats klubas ne kartą skyrė paramą. Čia tiesiog įvyko visiškas nesusipratimas.

Galbūt yra ir kita medalio pusė, tik nenoriu spręsti iš apkalbų. Bet girdėjome, kad vilniečiai pas mus važiavo iš anksto nusiteikę, jog žemaičiai – visokie maršistai, antivakseriai. O tuomet jau nesunku suvesti, kad esame dar ir „vatnikai“. Jei jau toks požiūris, nenuostabu, jog užteko menkos kibirkštėlės. Bet realiai nėra nieko panašaus. Taip, visur pasitaiko tų putinistų, tų antivakserių – ir Vilniuje, ir Telšiuose. Dar klausimas, kur jų daugiau“, – svarstė „Džiugo“ vadovas.

Titulą ginantis „Žalgiris“ A lygoje šiuo metu užima ketvirtą vietą (12 taškų po 6-erių rungtynių), „Džiugas“ yra priešpaskutinis devintas (3 tšk.).

Riaušės Telšiuose – jau antras rimtas incidentas Lietuvos futbolo stadionuose mažiau nei per mėnesį. Kovą skandalingai baigėsi antro diviziono sezono startas Kaune, kur mačo su vietos „Be1 NFA“ komanda pabaigoje į aikštę įsiveržę Alytaus „Dainavos“ aistruoliai užsipuolė varžovų žaidėjus.

Dėl nesportiško sirgalių elgesio ir kitų pažeidimų Dzūkijos klubas tuomet nubaustas 500 eurų bauda, LFF taip pat nustatė sirgalių atskyrimo I lygos rungtynėse taisykles, pagal kurias svečių komanda privalo iš anksto pateikti ją palaikyti išvykoje planuojančių organizuotų aistruolių sąrašus.

Anot E. Stankevičiaus, nors naujoji tvarka ir atrodo sunkiai įgyvendinama realybėje, ja skatinama didinti klubų tarpusavio bendradarbiavimą keičiantis informacija prieš rungtynes ir taip mėginant kontroliuoti galimas rizikas.

„Dainavos“ fanų išpuolio vaizdo įrašas – nuo 1:59:50

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)