Iš Afrikos žemyno į 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą antradienį pateko Senegalas, Tunisas, Gana, Marokas ir Kamerūnas.

Pirmosiose rungtynėse Egiptas laimėjo 1:0, o pagrindinis rungtynių laikas Senegale 1:0 pasibaigė aikštės šeimininkų naudai. Išsiaiškinti nugalėtoją per pratęsimą nepavyko ir komandos stojo mušti 11 m baudinius.

Lemiamais tapo netaiklus sirgalių lazerių akintas Egipto rinktinės žvaigždės Mohamedo Salah smūgis ir triumfą Senegalui atnešęs taiklus pastarojo komandos draugo „Liverpool“ ekipoje Sadio Mane smūgis.

Baudinių serijoje 3:1 triumfavusio Senegalo sirgaliai paleido į orą fejerverkus ir dūminius užtaisus. Naujojo stadiono atidarymas sutapo su įspūdinga „Terangos liūtų“ pergale, leidusia jiems užsitikrinti bilietą į Katarą.


To paties S. Mane vedamas Senegalas praėjusį mėnesį po baudinių serijos pirmą kartą tapo Afrikos čempionu. Pasaulio čempionate senegaliečiai žais antrą kartą iš eilės.

Kelialapį į Katarą iškovojo Ganos rinktinė, kuri pasaulio čempionate žais ketvirtą kartą istorijoje.

Ganos futbolininkai antradienį su Nigerija sužaidė lygiosiomis 1:1 (pirmosios rungtynės 0:0), tačiau triumfavo dėl daugiau įvarčių išvykoje taisyklės.

Nusivylę Nigerijos nacionalinės ekipos sirgaliai po dvikovos ėmė mėtyti butelius į aikštę, tad Ganos atstovai ilgai pasidžiaugti svetimoje aikštėje progos neturėjo.

Kitose rungtynėse Marokas 4:1 nugalėjo Kongo Demokratinę Respubliką, o nulinėmis lygiosiomis su Maliu sužaidęs Tunisas į planetos pirmenybes pateko dėl išvykoje pelnyto įvarčio.

Paskutinėse rungtynėse tarp Alžyro ir Kamerūno prireikė pratęsimo. Po jo Kamerūnas triumfavo 2:1 (bendras 2:2) ir pateko į pasaulio čempionatą pagal išvykoje daugiau pelnytų įvarčių taisyklę.

***

Pasaulio futbolo čempionatas vyks šiais metais lapkričio 21 – gruodžio 18 dienomis Katare. Pasaulio čempionatų titulą Katare gins Prancūzijos futbolininkai.

Vietas iki antradienio atrankos rungtynių pasaulio čempionate jau buvo užsitikrinę šeimininkas Kataras, Vokietija, Danija, Brazilija, Prancūzija, Belgija, Kroatija, Ispanija, Serbija, Anglija, Šveicarija, Nyderlandai, Argentina, Iranas, Pietų Korėja, Japonija, Saudo Arabija, Ekvadoras, Urugvajus ir Kanada.

Keturiskart pasaulio čempionai ir 2020 metų Europos čempionai italai kvalifikacinėse rungtynėse pralaimėjo makedonams ir apmaudžiai prarado galimybę iškovoti kelialapį į Katarą. Turnyre nebus ir Rusijos rinktinės, kuri diskvalifikuota po to, kai ši valstybė pradėjo karą su Ukraina.

Paskutinį kartą istorijoje turnyre žais 32 komandos. Nuo 2026 metų planetos pirmenybių, kurios vyks JAV, Meksikoje ir Kanadoje, turnyre varžysis 48 rinktinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją