Panevėžio miesto savivaldybės Sporto skyrius gruodžio 3-ią dieną paskelbė futbolo vystymo 2022-2024 m. programos finansavimo konkursą.

2019-2021 m. iš miesto biudžeto futbolo vystymo programai buvo skirta daugiau nei milijonas eurų arba 374,9 tūkst. eurų kasmet, kurie papildė VšĮ futbolo akademija „Panevėžys“ sąskaitą.

Tikėtina, jog naujo konkurso laimėtojas pretenduos į kelis šimtus tūkstančių eurų siekiančias lėšas kiekvienais metais: nėra ženklų ir sprendimų, jog lėšos šiai programai gali būti ženkliai apkarpytos.

Remiantis konkurso aprašu, jo tikslas – užtikrinti futbolo bendruomenei prieinamą, modernią ir saugią aplinką, vystyti struktūrizuotą futbolininkų sportinio rengimo sistemą, prisidėti prie teigiamo Panevėžio miesto, šalies įvaizdžio formavimo.

Tačiau konkurso kriterijų kartelė taip aukštai iškelta, jog beveik nėra organizacijų, galinčių pretenduoti ir teikti paraiškas.

Konkurse galėjo dalyvauti Panevėžio mieste registruotos ir ne mažiau kaip trejus metus sporto veiklą vykdančios, ne pelno siekiančios sporto viešosios įstaigos, turinčios patvirtintą ilgalaikę (ne mažiau trejų metų) strategiją.

Taip pat įstaiga turi ugdyti ne mažiau kaip 350 auklėtinių, kurie sudarytų ne mažiau kaip 8-ias komandas, dalyvaujančias Lietuvos pirmenybėse ir čempionatuose.

Ir be išsamios analizės akivaizdu, kad tokius konkurso kriterijus Panevėžyje atitinka vienintelė VšĮ futbolo akademija „Panevėžys“.

Prašo stabdyti konkursą

Paraišką ketino teikti ir VŠĮ „Aukštaitija“, valdanti futbolo klubą „Ekranas“ ir to paties pavadinimo futbolo akademiją, kurioje, anot klubo atstovų, sportuoja apie 250 vaikų.

„Apmaudu, tačiau dalyvauti konkurse bei kitose savivaldybės programose negalime, nes jų sąlygas paprastai atitinka tik viena mieste veikianti įstaiga“, – tvirtina LFF II lygą laimėjusio ir į Pirmą lygą sportiniu principu patekusio klubo vadovas Tomas Malinauskas.

Jis klubo vardu raštu kreipėsi į LR Konkurencijos tarybą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydamas ištirti, ar savivaldybės konkursas nepažeidžia konkurencijos, objektyvumo, nešališkumo principų ir ar konkursas neturi korupcinių apraiškų.

Klubo vadovas minėtų institucijų prašo iki tyrimo pabaigos stabdyti šį savivaldybės konkursą.

Mato norą remti vieną privatų futbolo klubą

Miesto savivaldos opocizija lapkričio pabaigoje savivaldybės tarybos posėdyje neslėpė abejonių dėl futbolo vystymo programos ir kėlė klausimus valdantiesiems dėl išskirtinių sąlygų futbolo klubui „Panevėžys“.

Opozicijos pirmininkė G. Umbrasienė pasigenda konkurencijos. „Kai ši programa buvo tvirtinima miesto taryboje, mes kėlėme klausimus apie konkurenciją. Labai panašu, jog savivaldybė viešais miesto biudžeto pinigais ketina finansiškai remti tik vienintelį futbolo klubą „Panevėžį“, vienintelį, iš kelių mieste veikiančių, aktyvių futbolo klubų.

Tie konkurso kriterijai labai aiškiai parodė, kad tai skirta vienam sporto klubui“, – teigė miesto savivaldybės tarybos narė.

„Kiek man žinoma, „Ekranas“ gana sėkmingai varžosi žemesnėse lygose. Komandai atstovauja jauni panevėžiečiai, o man, kaip panevėžietei, tai yra svarbu. Bet „Ekranas“ pagal konkurso kriterijus negali pretenduoti į numatytas futbolo vystymo programos lėšas“, – teigė savivaldybės tarybos opozicijos atstovė.

„Labai nemalonūs dalykai. Panašu, jog savivaldybė dalyvauja futbolo rinkos konkurencinėje kovoje akivaizdžiai palaikydama vienintelį klubą „Panevėžį“.

Mums šita situacija nepatinka, su kolegomis tarsimės, kaip galėtume reaguoti į šį konkursą. Manytume, kad šį konkursą turėtų panagrinėti antikorupcijos komisija ar savivaldybės Kontrolės komitetas“, – teigė G. Umbrasienė.

Nors konkurso paraiškų teikimo paskutinė diena buvo gruodžio 17-a, ji neabejoja, jog jame paraišką pateikė vienintelė VšĮ futbolo akademija „Panevėžys“.

„Jei Kontrolės komitetas ar antikorupcijos komisija įžvelgs tai, ką mes matome, konkurso rezultatai gali būti anuliuojami ir konkursas skelbiamas iš naujo“, – tvirtino G. Umbrasienė.

Sporto skyriaus vedėjas: negalima numatyti žemesnių kriterijų

Savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis į „Delfi“ klausimus atsakė raštu ir tvirtino, jog konkursu, kuris sulaukė vienintelės paraiškos, siekiama „maksimalių rezultatų“.

„Atsakant į klausimą dėl 350 ugdytinių bei komandų skaičiaus pažymime, kad siekiant maksimalaus rezultato, futbolo sporto šakos sportininkų rengimas vykdomas nuosekliai ir piramidės principu.

Grupės komplektuojamos pagal ugdytinių amžių bei rengimo etapus pradedant nuo pradinio rengimo, meistriškumo ugdymo bei meistriškumo tobulinimo etapų.

Siekiant ir toliau vystyti struktūrizuotą futbolininkų sportinio rengimo sistemą <...> negalima buvo numatyti žemesnių kriterijų nei buvo prieš trejus metus“, – aiškino Sporto skyriaus vedėjas.

Anot J. Jasiukaičio, kriterijams įtakos turėjo ir Lietuvos futbolo federacijos rengiama futbolo ugdymo organizacijų sertifikavimo sistema.

„Siekiama, kad futbolo specialistai turėtų aukštąjį išsilavinimą ir futbolo trenerio UEFA licenciją, būtų parengtos programos kiekvienam sportinio ugdymo etapui pagal žaidimo modelius, kad sportininkai pagal amžiaus grupes atstovautų Lietuvos rinktinėms, reprezentuojant Panevėžio miestą komandos dalyvautų aukščiausio lygmens divizionuose, programai įgyvendinti būtų valdomos sporto bazės ir kita“, – aiškino J. Jasiukaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)