Antradienį Vilniuje posėdžiausiantis LFF vykdomasis komitetas spręs nacionalinės rinktinės vairininko klausimą.

Nuo praėjusio rugpjūčio komandai vadovavusio V. Ivanausko sutartis jau baigė galioti. Nors jis pats atsisveikindamas po paskutinių rungtynių dėl savo ateities ragino „nesijaudinti“, iš LFF dėl tolesnio bendradarbiavimo su buvusiu ilgamečiu rinktinės puolėju kurį laiką sklido prieštaringi signalai.

Rudenį V. Ivanausko treniruojama komanda pasaulio čempionato atrankos varžybose iškovojo vienintelę pergalę prieš Bulgariją ir patyrė penkias nesėkmes bendru įvarčių santykiu 4:16. Metus lietuviai užbaigė nuviliančiomis lygiosiomis kontroliniame susitikime su Kuveitu.

Ne visi atsiliepimai apie trenerį atitinka tikrovę – turiu omenyje pačių žaidėjų nusiskundimus dėl V. Ivanausko kietos rankos. Bet aš kaip tik sakyčiau, kad jos mūsų komandai ir reikėjo – reikėjo „kietesnio“ trenerio, kuris sugebėtų apjungti žaidėjus, priverstų juos pademonstruoti daugiau kovingumo aikštėje.
Arūnas Pukelis

„Rezultatai netenkina. Visada norime, kad Lietuvos rinktinė pasirodytų kuo geriau ir dabartinė situacija labai liūdina“, – V. Ivanausko auklėtinių pasirodymą praėjusį mėnesį įvertino T. Danilevičius.

„Tikslai neįgyvendinti, rezultatai netenkina, – antrino E. Stankevičius. – Tad galimos trys opcijos: strategas iš užsienio, strategas lietuvis arba poste liekantis V. Ivanauskas.“

Geresnių rezultatų nepasiekė ir pastarojo pirmtakas Valdas Urbonas, bet V. Ivanauskui kliuvo dar ir papildoma porcija kritikos, kuomet Modestas Vorobjovas jau po pirmosios stovyklos viešai pasibaisėjo trenerio darbo ir bendravimo manieromis bei pareiškė daugiau nekelsiantis kojos į jo vadovaujamą rinktinę.

Modestas Vorobjovas (kairėje), Junioras Moraesas

„Charizmatiška persona, tiek bendraujant su žiniasklaida, tiek su žaidėjais ar kitais rinktinės nariais. Turime dvipusę nuomonę, esame surinkę informacijos iš žaidėjų ir federacijos administracijos darbuotojų.

Bet ir pats treneris adaptuojasi: rugsėjį buvo viena situacija, o paskutiniuose rinktinės „languose“ – jau kita atmosfera. Gal žmogus atėjo į šią poziciją su vienu požiūriu, tačiau rinka ir situacija verčia judėti kita linkme“, – apie V. Ivanausko debiutą rinktinėje lydėjusį skandalą prieš kelias savaites atsiliepė E. Stankevičius.

Antradienį LFF būstinėje vykdomojo komiteto nariai iš paties trenerio lūpų galės išgirsti jo nuomonę apie nuotaikas komandos viduje, jos komplektaciją ir žaidimą.

V. Ivanauskas pateiks savo ataskaitą, kurios išklausius reikės apsispręsti, ar siūlyti kauniečiui naują sutartį.

Tokiai rinktinei matyt ir reikia griežtumo. Jaučiu, kad ten ir drausmės klausimų iškyla, ir visokių kitokių. Visiems labai lengva kalbėti nebūnant viduje, o kai jį pamatai, jau kitaip atrodo.
Žydrūnas Buzas

Bet du vykdomojo komiteto nariai, į kurių rankas balsuojant pirmiausia šnairuoja dauguma likusių, jau yra susidarę nuomonę.

„Man atrodo, kad V. Ivanauskas turėtų tęsti darbus. Turiu tam argumentą: žmogus dirbo tik tris mėnesius ir nespėjo nė kaip reikiant apšilti kojų komandoje. O tokią galimybę jam reikėtų suteikti“, – Delfi teigė Tauragės apskrities futbolo federacijos prezidentas Arūnas Pukelis.

Anot buvusio LFF viceprezidento, V. Ivanauskas pareigas ėjo per trumpai, kad būtų galima daryti kokias nors išvadas apie poslinkius ekipos žaidime.

A. Pukelis netgi užsiminė apie galimą naujos trenerio sutarties trukmę – 10 mėnesių. Kitais metais Lietuvos rinktinė varžysis trečiame pagal pajėgumą UEFA Tautų lygos C divizione, kurio pagrindinis etapas tęsis iki rugsėjo pabaigos – būtent tiek galiotų ir stratego kontraktas.

„Ne visi atsiliepimai apie trenerį atitinka tikrovę – turiu omenyje pačių žaidėjų nusiskundimus dėl V. Ivanausko kietos rankos. Bet aš kaip tik sakyčiau, kad jos mūsų komandai ir reikėjo – reikėjo „kietesnio“ trenerio, kuris sugebėtų apjungti žaidėjus, priverstų juos pademonstruoti daugiau kovingumo aikštėje.

Manau, kad vykdomasis komitetas turėtų iškelti jam labai aiškius tikslus kitiems metams. Ir jis pats turi apie tai pasisakyti. Sakyčiau, kad turėtume pasirašyti sutartį su treneriu artimiausiems dešimčiai mėnesių ir tada galbūt jau pamatysime visas V. Ivanausko galimybes“, – kalbėjo A. Pukelis.

Arūnas Pukelis

Kitas tuo pat metu į LFF veiklą įsitraukęs verslininkas – Marijampolės apskrities futbolo federacijos prezidentas Žydrūnas Buzas – kontrakto galiojimo termino viešai neaptarinėja, bet simpatijų V. Ivanauskui neslepia.

„Aš palaikysiu V. Ivanauską, nors, aišku, gali būti įvardinta ir daugiau kandidatūrų. Šiai dienai stipresnio trenerio lietuvio aš nematau, gal išskyrus Valdą Dambrauską, kuris sėkmingai dirba Splito „Hajduk“ klube.

Man atrodo, kad V. Ivanauskas būtų geriausias pasirinkimas. Jis pats buvo geras žaidėjas, turi autoritetą ir trenerio darbo patirties, kovotojo mentalitetą. Ar tas charakteris – tikrai tinkamas? Visiems geras nebūsi. Tokiai rinktinei matyt ir reikia griežtumo. Jaučiu, kad ten ir drausmės klausimų iškyla, ir visokių kitokių. Visiems labai lengva kalbėti nebūnant viduje, o kai jį pamatai, jau kitaip atrodo“, – dėstė Ž. Buzas.

Kitaip nei A. Pukelis, jis tvirtino jau regintis pirmuosius V. Ivanausko darbo vaisius.

„Rungtynės su bulgarais buvo geros, ir su šveicarais – ne tokios jau baisios. Bent jau ne vien gynėsi užsidarę savoje aikštės pusėje – ir atakuoti bandė, ir taktikos užuomazgų matėsi. Bent aš matau – kiekvienas, žinoma, turi savo nuomonę. Bet tikiu, kad V. Ivanauskas pagerins rezultatus, atjaunins komandą, ji pakeis stilių ir pradės žaisti labiau atakuojantį futbolą. Kristi jau šiaip ar taip nebėra kur“, – samprotavo Ž. Buzas.

LFF vykdomojo komiteto narys iš Marijampolės taip pat patarė V. Ivanauskui pasistengti kuo labiau sustiprinti rinktinės trenerių štabą.

„Pasaulinė praktika rodo, kad vyriausiasis treneris visada pats turi pasirinkti asistentus, negalima jų primesti iš šono. Čia yra jo paties atsakomybė: jei susirenka silpną štabą, pats ir turės problemą. Reikia suprasti, kad save visada geriau apsupti stipriais žmonėmis ir specialistais, nes pats negali būti visose srityse asas. Jeigu V. Ivanauskas išsirinks silpną štabą, tai matyt ilgai ir nedirbs“, – svarstė Ž. Buzas.

Antradienį vykdomasis komitetas taip pat turėtų naujuoju LFF techniniu direktoriumi patvirtinti vokietį Reinholdą Breu.

51-erių specialistas, pakeisiantis belgą Patricką De Wilde, pastaruosius dešimt metų analogiškas pareigas ėjo Liuksemburge, kuris per tą laiką FIFA reitinge pakilo nuo 128-o ant 93-io laiptelio.

Nuo praėjusios vasaros jis taip pat dirba Vienos „Austria“ klubo trenerių štabe.

R. Breu kandidatūrą parinko T. Danilevičius ir E. Stankevičius. Ž. Buzo nuomone, samdyti techninį direktorių iš svetur – logiškiau nei rinktinės strategą.

„Su lietuvių mentalitetu, su šiai dienai turimais žaidėjais, netikiu, kad koks nors treneris iš užsienio greitai padėtų – tik būtų dvigubai ar trigubai brangesnis. Nebent pakeistume visą sistemą, visų jaunimo rinktinių treneriais irgi skirtume užsieniečius.

Manau, metus padirbęs naujasis techninis direktorius susidarys vaizdą apie mūsų situaciją ir galės spręsti, kuria kryptimi toliau judėti: ar reikia samdyti daugiau užsieniečių, o gal pamatys perspektyvių lietuvių specialistų. Bet kokiu atveju, ne mes turėsime jį mokyti, o jis – mus.

Mes jau užtektinai primokėme, kaip žaisti, ką daryti – matome, ką dabar iš to turime. Manau, kad jei jau samdai techninį direktorių iš užsienio, turi jam suteikti visišką laisvę ir pasitikėjimą. O jeigu nebus taip, kaip visi nori, vėl reikės atleisti ir kito ieškoti. Tikėkimės, kad šitas bus naudingesnis“, – R. Breu kandidatūrą komentavo Ž. Buzas.

Reinholdas Breu (Foto: fk-austria.at)

„Manau, kad šiai dienai techninio direktoriaus klausimas yra žymiai svarbesnis nei nacionalinės rinktinės trenerio. Finansus, administraciją mes lyg ir susitvarkėme, bet tai dar neatsispindi nė vienos rinktinės rezultatuose.

Sportinė dalis šlubuoja, ir dėl to nuolat esame linksniuojami viešojoje erdvėje. Todėl turime rasti kažkokį naują raktą, kad pajudėtume į priekį. Nes kol kas tik kalbame apie tai, bet nieko nedarome“, – pridūrė A. Pukelis.

Antradienį iš 20 narių susidedantis LFF vykdomasis komitetas taip pat tvirtins naująjį Lietuvos salės futbolo rinktinės vairininką – kaip jau skelbė Delfi, juo turėtų tapti brazilas Dentinho.

Taip pat bus tvirtinami paplūdimio futbolo ir moterų rinktinės treneriai.

Priimtus sprendimus LFF vadovai žada pakomentuoti trečiadienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)