Dabartinio rinktinės stratego Valdo Ivanausko sutartis su LFF galioja iki lapkričio pabaigos.

Paties charizmatiško futbolo specialisto laikas vadovaujant nacionalinei rinktinei nebuvo nuobodus: tik pradėjus darbus jau pirmame rinktinės „lange“ treneris susirgo koronavirusu, pirmosiose rungtynėse komandai ir kolegoms asistentams bandė patarinėti telefonu, vėliau po prausyklų aikštėse sekė beprasmiai žodžių mūšiai spaudos konferencijose, spalį pasiekta vienintelė pergalė prieš bulgarus, galiausiai pasaulio čempionato atrankoje finišuota pralaimėjimu Šiaurės airiams ir nuviliančiomis lygiosiomis su Kuveitu.

Iškart po jų LFF prezidentas Tomas Danilevičius neslėpė nusivylimo rinktinės pastaraisiais pasiekimais.

Eina kalba apie 10-20 tūkstančių eurų per mėnesį. Federacija yra pajėgi mokėti tokius pinigus vyriausiajam rinktinės treneriui.
Edgaras Stankevičius

„Žinoma, rezultatai netenkina, visada norime, kad Lietuvos rinktinė pasirodytų kuo geriau ir dabartinė situacija labai liūdina. Iš savo ilgametės žaidėjo ir rinktinės nario patirties žinau, kad šiems rezultatams pagrindas buvo padėtas ne dabar. Dabar gyvename su klaidomis, kurios Lietuvos futbole buvo padarytos prieš gerus dešimt metų“, – kalbėjo T. Danilevičius.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Tad V. Ivanausko darbo vertinimas ir sprendimai dėl tolimesnio likimo bus priimti artimiausio LFF Vykdomojo komiteto (VK) posėdžio metu, kuris vyks gruodžio 7 dieną.

Kita vertus, pati federacija, bent jau viešai didelių lūkesčių pačiam V. Ivanauskui nedeklaravo.

Rugpjūčio pradžioje pristatant strategą visuomenei, LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius su naujuoju rinktinės vedliu vylėsi pirmųjų taškų atrankoje į planetos pirmenybes.

Nesitaikstysiu su tuo, jog federacijoje dirbantys asmenys būtų vadinami kriminaliais banditais.
Edgaras Stankevičius

„Pirmieji iššūkiai laukia jau po mėnesio, tad tikimės, jog darbų pradžia bus sklandi ir rinktinei pavyks atsidaryti savo taškų sąskaitą pasaulio čempionato atrankos varžybose“, – rugpjūtį spaudos konferencijoje kalbėjo E. Stankevičius.

Tačiau LFF vadovams kliūva ne tik neįkvepiantys rezultatai, bet ir paties charizmatiško stratego profesinė etika.

Nekalbant apie audringas spaudos konferencijas, federacija rinko pačių rinktinės žaidėjų bei LFF darbuotojų atsiliepimus apie V. Ivanausko bendravimą ir darbo etiką.

Jokia paslaptis, jei tik būtų galimybė, LFF vadovai rinktinės vairą siūlytų tarptautinės karjeros laiptais sėkmingai kopiančiam Valdui Dambrauskui, tačiau šiuo metu tai nerealu.

Labai reali opcija – strategas iš užsienio, kuris būtų trečias prie nacionalinės komandos vairo.

Po susitikimo su žiniasklaidos atstovais LFF generalinis sekretorius E. Stankevičius pasidalijo mintimis apie V. Ivanausko ateitį, galimą naujo stratego paiešką ir solidžias LFF finansines galimybes mokėti jam ne vieną šimtą tūkstančių eurų siekiančią metinę algą, taip pat vienas LFF vadovų sulaukė klausimų apie organizacijos įvaizdį ir išlaidas ginant LFF reputaciją teismo salėse.

– Kokia Valdo Ivanausko ateitis?, – buvo paklaustas E. Stankevičius.

– Paaiškės gruodžio 7 dieną, VK posėdžio metu, išgirsime trenerio ataskaitą, o tada VK nariai spręs dėl V. Ivanausko pozicijos vyr. trenerio poste.

– Kokia jūsų asmeninė pozicija?

– Tikslai neįgyvendinti, nei ankstesnio stratego Valdo Urbono, nei Valdo Ivanausko. Pasiekti rezultatai netenkina.

Tad galimos trys opcijos: strategas iš užsienio, strategas lietuvis arba poste liekantis V. Ivanauskas.

– Ar tarp galimų kandidatų minimas buvęs rinktinės strategas Jose Couceiro?

– Su juo kalbėta ne kartą, bet šiai dienai yra nerealus variantas.

– O kokie prioritetai? Specialistas lietuvis?

– Manau, didžiausią karjerą yra padaręs Valdas Dambrauskas. Jis būtų prioritetas, esame ne kartą su juo bendravę apie galimybę treniruoti rinktinę.

Bet vertinant iš jo asmeninės profesinės karjeros taško, šiai dienai nerealu jį turėti nacionalinėje rinktinėje.

Su juo buvo pokalbis dar anksčiau, ėjo kalba apie tai, jog Valdas derintų darbą ir rinktinėje, ir techninio direktoriaus poste. Manau, ateityje jis tiktų šiai pozicijai ir tikiuosi, kad tas laikas ateis.

Tai vienintelis lietuvis, šiai dienai galintis vadovauti rinktinei. Kita opcija – užsienietis.

Palaukime gruodžio 7-os, tada ir bus sudėlioti atsakymai į šiuos klausimus.

Valdas Dambrauskas

– Kokie yra terminai sprendžiant stratego klausimą, kada jau norėtumėte sudėti parašus ant naujos sutarties su strategu?

– Labai norėčiau gruodžio 7 dieną jau turėti naują LFF rinktinių techninį direktorių.

Tada arba to paties VK posėdžio metu, ar kito VK posėdžio metu pateiktume rinktinės trenerio kandidatūras.

– Kiek sulaukiate dėmesio iš užsienio strategų?

– Plaukia laiškai į paštą, tiek atakuoja socialiniais tinklais. Pernelyg nereaguojame, bendraujame su FIFA atstovais, tuo pačiu J. Couceiro tariamės, kokios galėtų būti opcijos.

– Kokią sumą galėtumėte mokėti treneriui?

– Priklausomai nuo kompetencijos, šiai dienai federacijos finansinė situacija leidžia prisiimti didelius įsipareigojimus.

Eina kalba apie 10-20 tūkstančių eurų per mėnesį. Federacija yra pajėgi mokėti tokius pinigus vyriausiajam rinktinės treneriui.

– Kalbant ne tik apie V. Ivanausko rezultatus, bet ir darbą, kaip vertinate jo asmenines savybes, profesinę etiką?

– Charizmatiška persona, tiek bendraujant su žiniasklaida, žaidėjais ar kitais rinktinės nariais. Turime dvipusę nuomonę, tiek iš žaidėjų esame surinkę informaciją, tiek iš federacijos adminstracijos darbuotojų. Taip pat ir pats treneris adaptuojasi.

Rugsėjį buvo viena situacija, paskutiniuose rinktinės „languose“ jau kita atmosfera.

Gal žmogus atėjo į šią poziciją su vienu požiūriu, bet rinka ir situacija verčia judėti kita linkme.

– Formaliai kalbant, V. Ivanauskas pasiekė jūsų keltus lūkesčius rugpjūčio pradžioje, kuomet teigėte, jog dabar svarbu iškovoti pirmuosius taškus. Ciklą rinktinė užbaigė turėdama tris taškus.

– Metų pradžioje buvo kiti tikslai, ne mažesnė nei ketvirta vieta pasaulio čempionato atrankoje ir iškovota Baltijos taurė. Nepavyko laimėti nei Baltijos taurės, nei finišuoti 4-oje pozicijoje.

Taip, pergalė spalį nudžiugino, bet taškų surinkta per mažai.

Valdas Ivanauskas

– Ar Baltijos taurės rezultatai gali būti tas turnyras, pagal kurį rimtai vertinamas trenerio rezultatas?

– Taip, tai vienas mūsų tikslų. Neužmirškime, Baltijos taurė yra oficialus turnyras, pagal kurį skiriami reitingo taškai. Jei nelaimime Baltijos taurės, tai prieš ką galime kovoti ir prieš ką laimėti?

Analogiška situacija ir suk ontrolinėmis rungtynėmis su Kuveitu. Pasirinktas toks varžovas, prieš kurį tikėjomės pergalės bei kuo daugiau įskaitinių taškų. Tai lygiosios šioje vietoje netenkina.

– Ar Lietuvos U-21 strategas Marius Stankevičius yra kandidatas užimti vyrų rinktinės stratego poziciją?

– Tai augantis treneris ir ne be priežasties su juo sudarytas ilgalaikis kontraktas, dedame dideles investicijas, lanko trenerio PRO licencijos kursus Italijoje. Investuojame į jį, matome jį kaip ateities trenerį.

Tačiau šiai dienai jis nėra kandidatas į rinktinės vyr. trenerio postą.

Andrius Velička, Marius Stankevičius

– Techninio direktoriaus pozicija, kokie čia pokyčiai?

– Ieškome naujo direktoriaus, tai vienas svarbiausių asmenų federacijos organizacinėje struktūroje. Norime su nauju techniniu direktoriumi sudaryti ilgalaikį kontraktą.

– Kaip vertinate Lietuvos futbolo federacijos įvaizdį viešojoje erdvėje? Kaip reikėtų judėti, jog keistųsi federacijos įvaizdis visuomenės akyse?

– Jei kalbame skaičiais, 2017-2018 metais teisinėms paslaugoms buvo išleidžiama apie 200 tūkst. eurų, o pernai turėjome 51 tūkst. eurų išlaidų šioms paslaugoms, šiemet – 67 tūkst. eurų. Į tą sumą įeina ir visuomenėje aptarinėjami teisiniai procesai, ir VMI ginčas.

Jei lyginame išlaidas, tai jos bent tris kartus sumažėjusios su situacija prieš trejus metus.

Kitas dalykas – taip, skaudina ir žeidžia futbolo federacijos bendruomenę, tiek LFF dirbančius žmones.

Ką ir sakiau anksčiau, neleisime žeminti federacijos vardo ir neleisime, jog tai atsilieptų bendraujant su partneriais, su rėmėjais.

Nesitaikstysiu su tuo, jog federacijoje dirbantys asmenys būtų vadinami kriminaliais banditais. Tokių epitetų asmeniškai aš nepriimu ir nesitaikstysiu su šia situacija, tikrai kovosiu.

Skirmantas Malinauskas

– Bet ar nemanote, jog VK yra asmenys, kurie yra susiję su kriminaline praeitimi ir geriausia būtų su jais nutraukti santykius?

– Šiai dienai yra nustyti kriterijai, kuriuos turi atitikti VK nariai. Toks pat įstatymas numatytas ir LR Seime, jei asmenys atitinka šio įstatymo pataisą, jie gali ir kandidatuoti į Seimą.

Tokie pat standartai ir LFF.

– Ar nepavargote nuo vieno asmens, kuris juodina futbolą (aut. past. Arūno Pukelio)?

– Taip, pavargome nuo bendro negatyvo, formuojamo LFF atžvilgiu. Priimame asmeniškai kiekvieną tą kritiką, noras yra koncentruotis į savo tiesioginį darbą, o ne jėgas eikvoti taip vadinamoje užklasinėje veikloje.

– Jūsų manymu, ar per jūsų darbą LFF, pavyko pagerinti federacijos įvaizdį?

– Tyrimai rodo, jog pavyko, bet viską priimu asmeniškai, norėtųsi kuo greičiau tą padėtį pataisyti. Manau, prireiks dar kelerių metų, jog tas įvaizdis pasikeistų.

Arūnas Pukelis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)