Pirmąjį tarpusavio mačą Lietuva savo stadione rugsėjį pralaimėjo 1:4.

Lietuvos rinktinės sudėtyje pakeitimų šį kartą nėra daug – rinktinėje yra daugelis praėjusiuose languose buvusių futbolininkų bei vienas naujokas – puolėjas Armandas Kučys.

18-metis futbolininkas šiuo metu tobulėja Švedijoje, kur priklauso FF „Kalmar“ komandos sistemai ir rungtyniauja šios ekipos jaunimo komandoje.

Jis yra buvusio legendinio Panevėžio „Ekrano“ futbolininko Aurimo Kučio sūnus, ir prieš išvykdamas taip pat tobulėjo gimtajame Panevėžyje.

Beje, prieš pat rinktinės stovyklos pradžią trenerių štabą pasiekė liūdnos naujienos – traumą patyrė ir į rinktinę atvykti negalės jau ir praeitą rinktinių langą praleidęs Edgaras Utkus.

Taip pat į rinktinę po pertraukos turėjo grįžti Saulius Mikoliūnas, tačiau futbolininkas dėl sveikatos problemų negalės padėti nacionalinei komandai.

Pirmadienį Lietuvos rinktinė rinkosi į pirmą treniruotę, prieš jos pradžią mintimis apie būsimą kovą Belfaste, nacionalinės komandos gretas, nuostolius ir naujoką mintimis pasidalijo strategas Valdas Ivanauskas.

„Visų pirma, noriu nuoširdžiai atsiprašyti už paskutinę spaudos konferenciją, nieko asmeniškai nenorėjau įžeisti. Tuo metu valdė emocijos, tikiuosi, tai buvo paskutinis kartas“, – pirmadienio susitikimo su žurnalistais pradžioje kalbėjo V. Ivanauskas.

Spalį prieš akistatą su Bulgarija ir po nesėkmės Šveicarijai rinktinės vedlys spaudos konferencijose nestokojo arogancijos, neretai atsakinėjo klausimu į klausimą ir veldavosi į beprasmius žodžių mūšius.

„Neteisinga iš mano pusės, jaučiu pagarbą, gerbiu jus ir jūsų darbą. To paties tikiuosi iš jūsų, dar kartą atsiprašau“, – kartojo V. Ivanauskas.

Strategas apgailestavo dėl nuostolių. „Turime problemų, žinote, oficialias žinias, nepadės Edgaras Utkus, Saulius Mikoliūnas, Rolandas Baravykas.

Donatas Kazlauskas šiandien žaidžia Rumunijoje, jis prie rinktinės prisijungs antradienį. Edvinas Girdvainis gydosi mikrotraumą, tikėkimės, iki rungtynių atsistatys“, – vylėsi V. Ivanauskas.

Likus be S. Mikoliūno, šiuo metu rinktinėje yra penki nominalūs gynėjai. V. Ivanauskas pripažįsta, kad situacija – nepavydėtina, tačiau teks ieškoti išeičių.

„Mes viską apmąstėme, toks yra futbolas. Turime problemų, teks improvizuoti, gal tai ir nėra vieta, tačiau dabar esame tokioje situacijoje. Gaila, turiu rinktis, kas yra tikrai sveiki ir pasiruošę, nes visi puikiai žinome, kas laukia Šiaurės Airijoje“, – teigė specialistas.

– Prisiminus pirmą dvikovą su Šiaurės Airija, patirta nesėkmė 1:4, tačiau rezultatas neatspindi įvykių aikštėje. Kokios mintys kyla prisiminus pirmąsias rungtynes?, – paklaustas V. Ivanauskas.

– Manau, tas rezultatas tikrai nebuvo teisingas ir neatspindi kovos. Galėjome išlyginti rezultatą, turėjome pozityvių momentų. Esu įsitikinęs, jog airiai nesitikėjo tokio pasipriešinimo. Airijoje, manau, varžovai sieks greito rezultato, bet mes tam būsime pasiruošę.

Bet ne tik dvikova su Šiaurės airiais davė daugiau pozityvo nei negatyvo. Rezultatas neigiamas, bet žaidimo kokybė ir futbolininkų atsidavimas suteikia teigiamų minčių.

– Bus debiuntantas – Armandas Kučys. Kodėl jis pakviestas į nacionalinę komandą?

– Ne tik Armandas naujokas, rinktinėje turėjome ir Artemijų Tutyškiną. Tad akistatoje su Kuveitu išvysime keletą naujų veidų. Manau, kvietimą į vyrų rinktinę lėmė jų nuopelnas ir pastangos U-19 rinktinėje, kurioje aš dirbau.

Yra dar keletas jaunuolių, kurie artimiausiu metu gali papildyti nacionalinę komandą. Žinoma, jie turės įrodyti savo vertę.

Tie žaidėjai su perspektyva. Armandas – puolėjas, o jų mums reikia. Jis turi viską, bet jam dar reikia daug dirbti, jog pasiektų tam tikrą lygį. Manau, jis nusipelnęs kvietimo.

– Koks vaidmuo jam numatytas šioje rinktinės stovykloje, gal išvysime jį jau Belfaste?

– Priklausys nuo situacijos, turime tris puolėjus. Džiaugiuosi tokiu pasirinkimu: ir Karolis Laukžemis, ir Edgaras Dubickas, ir A. Kučys. Kaip minėjau, Armandas turi perspektyvą, bet jam dar reikia dirbti, su vyrų futbolu dar nebuvo susidūręs. Teko jį „pačiupinėti“ U-19 rinktinėje, aš, kaip buvęs puolėjas, jaučiu tą gyslelę, jog kažkas iš jo gali išaugti, jei jis futbolui atsiduos 100 procentų.

– Rinktinėje nėra A lygoje užsirekomendavusio Karolio Uzėlos, kodėl?

– Karolis buvo pirmoje stovykloje, žaidė rungtynėse. Paprasčiausiai Marius (Stankevičius, U-21 rinktinės treneris) turi didelių problemų, tad Karolis atstovaus U-21 rinktinei.

Stengiamės kooperuotis, aišku, nacionalinė komanda – prioritetas. U-21 rinktinėje Karolis yra lyderis ir kapitonas, žaidimo praktikos atžvilgiu geriau, jog jis rungtyniautų jaunimo rinktinėje.

– Kokiomis nuotaikomis pasitinkate kovą Belfaste, laukia principinis mūšis, tam tikras finalas, kuriame sieksite ir revanšo, ir noro aplenkti Šiaurės airius turnyro lentelėje?

– Nemanau, kad revanšo. Norime išlaikyti tuos pozityvius momentus, jų turėti vis daugiau kiekvienose rungtynėse. Nors ir pralaimėta kova Šveicarijai, bet žinome, kur pralaimėta, turėjome teigiamų momentų. Susitikome su viena geriausių rinktinių pasaulyje. Žaidėjai pajautė tą reikalingą pasitikėjimą.

Suprantame, jog airiai žais namuose, pralaimėjo bulgarams, tad jie norės reabilituotis prieš savo sirgalius. Laukia sunkios rungtynės, bet tikiuosi, jog mūsų rinktinės žaidėjai suprato, ko reikalaujama aikštėje ir tą įrodys ant vejos.

– Kalbant apie jūsų perspektyvas prie rinktinės vairo, ar jaučiate, jog nuo akistatos su Šiaurės airiais priklausys jūsų ateitis, ar jaučiate spaudimą prieš dvikovą Belfaste?

– Ne, nieko panašaus. Spaudimą jaučiu prieš kiekvieną rinktinės kovą. Tai natūralu. Ivanauskas liks ar neliks, tai nesvarbu. Man aktualu, kas toliau bus. Jauni žaidėjai jau integruojasi vyrų rinktinėje, turiu omeny Beną Šatkų, E. Utkų, Liną Mėgelaitį, tad pozityvo čia tikrai yra. Nejaučiu spaudimo, kas vadovaus rinktinei.

– Seniai girdėtas Paulius Golubickas, gal jūs žinote jo situaciją? Gal kalbėjote su juo?

– Žinau, palaikome ryšius, tiek aš, tiek mano asistentai. Paulius su komanda pradėjo jau treniruotis, turi tam tikrus fizinius krūvius, bet jo šiemet aikštėje dar tikrai nepamatysime.

Lietuvos rinktinės lapkričio mėnesio tvarkaraštis:

Lapkričio 12 d., 21.45 val. Šiaurės Airija – Lietuva;

Lapkričio 15 d., 19 val. Lietuva – Kuveitas

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)