Iš 2020-ųjų į šių metų vasarą perkeltų Europos pirmenybių finale žaidė finalo šeimininkė Anglijos rinktinė, po pratęsimo ir 11 m baudinių serijos turėjusi pripažinti Italijos futbolininkų pranašumą.

Dar prieš liepos 11-osios rungtynes stadiono prieigose prasidėjo neramumai – sirgaliai mušėsi tarpusavyje, konfliktavo su apsauga, dalis chuliganų be bilietų pateko į tribūnas ir kėlė neramumus bei baubė skambant Italijos nacionaliniam himnui ir vėliau.

Kaip vėliau teigė Anglijos rinktinės futbolininkas Harry Maguire'as, neramumų metu jo tėvas Alanas buvo suspaustas, galėjo sunkiai kvėpuoti, buvo sužaloti jo šonkauliai.

Be to, viso mačo metu iš tribūnų į aikštę buvo mėtomi įvairūs daiktai, taip pat stadione buvo nustatytas ir draudžiamos pirotechnikos naudojimas.

Įvertinusi visą betvarkę UEFA nurodė, kad artimiausias oficialias namų rungtynes Anglija turės žaisti už uždarų durų. Taip pat Anglijos futbolo asociacijai (FA) skirta 100 tūkst. eurų bauda. Be to, sankcijose numatyta, kad be žiūrovų Anglijos rinktinė turės žaisti ir dar vienas rungtynes, tačiau ši priemonė yra „lygtinė“ ir kol kas suspenduojama dvejiems metams.

Tai yra pirmas kartas istorijoje, kai FA yra pritaikomos tokio tipo sankcijos – namų rungtynės be žiūrovų.

„Nors mes esame nusivylę dėl verdikto, pripažįstame šį UEFA sprendimą“, – teigiama oficialiame FA spaudos pranešime.

„Smerkiame neatleistiną kai kurių asmenų elgesį stadiono prieigose ir gailimės, kad kai kuriems jų pavyko patekti į vidų. Nenorime, kad tai kada nors pasikartotų, todėl jau esame pradėję prevencinius darbus žvelgdami į ateitį“, – tvirtino FA.

Anot BBC, stadione buvo sulaikyta maždaug 50 chuliganų, tačiau chaoso kėlėjų tiek prieš rungtynes, tiek jų metu, tiek joms pasibaigus buvo nesuskaičiuojamai daugiau.

Dar paties Euro 2020 čempionato metu Anglija buvo bausta už sirgalių elgesį per pusfinalio rungtynes su Danija, kuomet iš tribūnų lazeriu buvo akinamas vartininkas ir mėtomi daiktai, tačiau tuomet išvadų nepadarė.

„Tai buvo vienas labiausiai nuviliančių mano matytų vaizdų – finalui tiesiog nebuvo pasiruošta“, – situaciją „Wembley“ stadione apibūdino darbo su sirgaliais ekspertas Owenas Westas.

Dėl fanų elgesio ir rasizmo apraiškų UEFA yra nubaudusi ir Vengrijos futbolo federacija.

Primename, kad jau pasibaigus čempionatui didelio dėmesio sulaukė socialiniuose tinkluose pasipylę rasistinio pobūdžio užgauliojimai, skirti trims 11 m baudinių finale nerealizavusiems anglų žaidėjams – 23-ejų Marcusui Rashfordui, 21-erių Jadonui Sancho ir 19-mečiui Bukayo Saka.

Po šių išpuolių Anglijos rinktinės sirgalius pasmerkė Anglijos rinktinės treneris Garethas Southgate'as ir rinktinės kapitonas Harry Kane'as, sureagavo ne tik futbolininkai ir futbolo pasaulio atstovai, bet ir Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, o policijos pareigūnai pradėjo visą eilę tyrimų su pažadu, kad tokio tipo elgesys nebus toleruojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)