Namuose žaidę lietuviai saviems sirgaliams padovanojo bene gražiausią pergalę per ištisą dešimtmetį – bulgarai Vilniuje įveikti 3:1.

Oficialiuose susitikimuose tiek įvarčių Lietuvos ekipa nemušė nuo 2008-ųjų, kai svečiuose netikėtai 3:0 sutriuškino rumunus.

O dukart pasižymėjęs F. Černychas taip pat fiksavo seniai regėtą asmeninį pasiekimą.

Pastarąjį „dublį“ oficialiame mače buvo pavykę surinkti Edgarui Česnauskiui – 2012 metais pasaulio čempionato atrankoje saugas nukalė tautiečių pergalę išvykoje 2:0 prieš Lichtenšteiną.

Paskutiniai dveji metai man buvo juodi – patyriau šešias ar septynias rimtas traumas iš eilės. Būdavo, tik grįžtu į aikštę ir iškart vėl susižeidžiu. Dabar pagaliau viskas gerai, nuolat žaidžiu savo klube, jaučiausi puikiai.
Fiodoras Černychas

Rungtynių pabaigoje vos per 3 min. bulgarų vartininką Martiną Lukovą du sykius nuginklavęs F. Černychas rezultatyviausių visų laikų Lietuvos nacionalinės komandos žaidėjų rikiuotėje vienu šuoliu užnugaryje paliko ne tik Virginijų Baltušniką (9 įvarčiai), bet ir Edgarą Jankauską (10), pakildamas į ketvirtą vietą (11).

Po mačo Delfi paklaustas, ką dar norėtų aplenkti, 30-metis puolėjas šypsodamasis minėjo „Arvydėlį“ – trečią vietą sąraše užimantį Arvydą Novikovą (12 įvarčių), su kuriuo kartu jau devynerius metus atstovauja rinktinei.

Antras snaiperių rikiuotėje – prieškario futbolininkas Antanas Lingis (12), o tvirtai pirmauja dabartinis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Tomas Danilevičius (19).

„Žinoma, smagu, kad įmušiau po kelerių metų pertraukos, kad aplenkiau buvusį trenerį (E. Jankauskas rinktinei vadovavo 2016-2018 metais). Bet svarbiausia, jog laimėtų komanda. Man tikrai visiškai nėra skirtumo, kas įmuš kitose rungtynėse šveicarams – kad tik kas nors tai padarytų“, – kuklinosi 74-erias rungtynes nacionalinėje ekipoje jau sužaidęs ir pagal šį rodiklį taip pat į geriausių penketą patenkantis Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija) klubo atstovas.

Fiodoras Černychas

Įvarčio jam teko laukti labai ilgai – net pustrečių metų.

Būtent treniruojant E. Jankauskui rezultatyvumu labiausiai žibėjęs futbolininkas pastaruoju metu kamavosi ne tik rinktinėje, bet ir klubuose.

„Jagiellonia“ žvaigžde dar prieš penketą metų tapęs žaidėjas 2018-aisiais už maždaug 400 tūkst. eurų išvyko į Maskvos „Dinamo“ (Rusija). Ten nepritapo ir buvo skolinamas „Orenburg“ (Rusija), kol galiausiai pernai vėl grįžo į Balstogę.

„Tikrai paskutiniai dveji metai man buvo juodi – patyriau šešias ar septynias rimtas traumas iš eilės. Būdavo, tik grįžtu į aikštę ir iškart vėl susižeidžiu. Dabar pagaliau viskas gerai, nuolat žaidžiu savo klube, jaučiausi puikiai. Suprantu kritiką, kurios man nemažai teko, kalbas, kad F. Černychas – jau nebe tas. Noriu įrodyti, kad esu vis dar tas pats ir galiu būti dar geresnis“, – kalbėjo F. Černychas.

Pirmą karjeros „dublį“ rinktinėje jis užfiksavo nepaisant to, jog naujojo ekipos stratego Valdo Ivanausko yra išnaudojamas kitaip nei pirmtakų.

Dabar F. Černychas nebežaidžia nei vidurio, nei krašto puolėjo pozicijose – aikštėje jis užima atakuojančio vidurio saugo padėtį.

Nors rungtyniauja „giliau“, keletoje pastarųjų rungtynių F. Černychas vėl buvo viena svarbiausių figūrų lietuviams atakuojant, išnaudodamas savo patirtį ir techninius įgūdžius žaidimo „aštrinimui“.

Tiesa, į bulgarų vartus pirmą įvartį jis pelnė po standartinės padėties: varžovams prasižengus netoli aikštės vidurio, A. Novikovas greitai „įžaidė“ kamuolį, Justas Lasickas krūtine jį atmetė ties baudos aikštelės linija tykojusiam F. Černychui, o pastarasis dešine koja įkalė „vinį“ į viršutinį vartų kampą.

„Analizavome bulgarų žaidimą, matėme zonas, į kurias tokiais atvejais galima įkirsti. Buvome apsitarę, kad tokias situacijas galima greitai išpildyti ir pasinaudoti netikėtumo faktoriumi“, – komentavo įvarčio autorius.

Pergalę jis įtvirtino smūgiu galva po Ovidijaus Verbicko perdavimo.

„Puikūs įspūdžiai, pagaliau pergalė. Šiandien kovėmės, daužėmės, nuo pirmų minučių norėjome parodyti, kas čia šeimininkai. Didelis „ačiū“ Ernestui Šetkui, kuris rungtynių pradžioje atrėmė 11 m baudinį. Tai davė impulsą, dar labai pastūmėjo mus. Žinojome, kad sėkmė šiandien irgi mūsų pusėje. Taip pat ačiū sirgaliams, kurie buvo kaip dvyliktas žaidėjas, vedė į priekį“, – dvikovą apibendrino pagrindinis jos herojus.

Net ir Bulgarijos rinktinės vairininkas Yasenas Petrovas po mačo pažymėjo, jog „Lietuva be galo norėjo pergalės“, ir pasakojo apie iki kraujų nubalnotas savo auklėtinių kojas.

Kas taip stipriai mobilizavo ir permainė komandą?

„Man atrodo, kad mums niekada netrūkdavo emocijų. Gal tik pirmajame tarpusavio mače Bulgarijoje nebuvome taip gerai pasiruošę fiziškai. Šį kartą buvome geresnės formos – daugelis mūsų stabiliai žaidžia savo klubuose, dėl to automatiškai yra geriau pasirengę fiziškai. Visi buvome užsivedę, dirbome už save ir už kitus. Tačiau dar šiandien turime pamiršti šią pergalę ir ruoštis mačui su Šveicarija“, – užbaigė F. Černychas.

Tad ir didelės šventės nugalėtojų stovykloje nebuvo – kaip Delfi pasakojo rinktinės atstovai, devynių nesėkmių seriją nutraukęs rezultatas kukliai pažymėtas picos gabalėliu.

Rungtynių tarp Lietuvos ir Bulgarijos futbolo rinktinių statistika

Antradienį lietuviai taip pat namuose priims Šveicarijos rinktinę, o pasaulio čempionato atrankos varžybas užbaigs lapkričio 12 d. svečiuose pas Šiaurės Airiją.

Nepaisant pergalės, V. Ivanausko auklėtiniai po 6 turų lieka C grupės dugne (3 taškai), tuo metu bulgarai nepasinaudojo galimybe pakilti iš ketvirtos pozicijos (5 tšk.).

Standings provided by SofaScore LiveScore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)