Paskutinę pergalę Lietuvos futbolininkai prieš tai buvo iškovoję 2020 metų lapkritį, kai UEFA Tautų lygos varžybose išvykoje 2:1 nugalėjo Kazachstaną.

Prabėgus beveik metams rinktinė gerų emocijų pagaliau padovanojo ir savo sirgaliams tribūnose, kurių pasinaudojus nemokamais bilietais susirinko apie 2,5 tūkstančio.

Retai pamatysi, kad net ir žaisdama namuose Lietuvos ekipa dažniau keltų grėsmę varžovų vartams. Šeštadienį šeimininkai atliko daugiau smūgių (atitinkamai 16 ir 15), daugiau jų skriejo ir į vartų plotą (5 ir 4).

Dabar esame visai kitokioje situacijoje nei praėjusį mėnesį – geresnės fizinės būklės, daugiau rungtyniaujantys klubuose. Komanda ir emociškai, ir žaidimo atžvilgiu pasikeitusi. Jeigu tokią būklę išlaikysime, galima panašių rezultatų tikėtis ir ateityje.
Valdas Ivanauskas

„Blogiausias įmanomas scenarijus. Viskas nuo pradžių vyko ne taip, kaip norėjome. Nors nesutinku, kad pasirodėme tragiškai, tiesiog Lietuva be galo norėjo šios pergalės“, – giliu atodūsiu viešnagę Vilniuje užbaigė Bulgarijos strategas Yasenas Petrovas.

Tuo metu Lietuvos stovykloje – pakylėjimas.

„Manau, visiems verta pasižiūrėti, kokius įvarčius ir kaip įmušėme. Tikrai verta dėmesio“, – auklėtiniais didžiavosi V. Ivanauskas.

Nors šeštadienį įvykiai mačo pradžioje galėjo pakrypti ir į priešingą pusę: 14-ą min. Ernestas Šetkus atrėmė Dimitaro Ilievo smūgį nuo 11 m žymos.

Už šią dovanėlę vartininkui net kelis kartus dėkojo V. Ivanauskas, pabrėžęs, jog neutralizuota grėsmė dar labiau mobilizavo komandą.

Ir ji pasileido į priekį. Prabėgus 4 min. Justas Lasickas po Arvydo Novikovo perdavimo greitoje atakoje pelnė pirmą savo įvartį vilkėdamas rinktinės marškinėlius.

Antrame kėlinyje tas pats „Voždovac“ (Serbija) saugas atliko aštrų perdavimą Vykintui Slivkai, o netrukus turėjo dar vieną puikią progą patikrinti Bulgarijos vartininką Martiną Lukovą smūgiuodamas iš 16 m atstumo.

„Justas daug rungtynių pradėdavo aktyviai, bet paskui kažkur dingdavo. Šiandien jis parodė, jog gali būti veržlus visas rungtynes, gerai lindo į zonas. Bet reikėtų išskirti ir Karolio Laukžemio žaidimą: puolėjas atliko labai didelį darbą, laimėjo daug dvikovų, prilaikė kamuolį, išprovokavo pražangų.

Apskritai, visa komanda šiandien stengėsi. Turbūt pirmos tokios rinktinės rungtynės, kai nė vienas žaidėjas neiškrito iš konteksto. Visada vienas, du, trys sužaisdavo silpnesnes rungtynes, o šiandien visi iki vieno atliko sunkų darbą, kuris ir davė rezultatą“, – komentavo V. Ivanauskas.

Vis dėlto bulgarai antrame kėlinyje sugebėjo atsitiesti. 64-ą min. idealiu baudos smūgiu rezultatą išlygino varžovų lyderis Kirilas Despodovas. Būtent po jo perdavimo taip pat realizuojant standartinę padėtį bulgarai įmušė ir pirmosiose tarpusavio rungtynėse praėjusį mėnesį Sofijoje, pasibaigusiose minimalia šeimininkų pergale 1:0.

Tiesa, V. Ivanauskui didelių abejonių paliko pražanga, virtusi įvarčiu į lietuvių vartus, taip pat ir kiti teisėjo iš Ukrainos Jevgenijaus Aranovskio sprendimai.

Rungtynių tarp Lietuvos ir Bulgarijos futbolo rinktinių statistika

„Kaip sakė pakartojimą žiūrėję mano asistentai, tokių 11 m baudinių galima pridalinti per kiekvienas rungtynes. Nors mums jis gal net išėjo į naudą, suteikė dar daugiau emocijų. Fortūna bumerangu grąžino skolą dėl A. Novikovo nerealizuoto baudinio mače su Šiaurės Airija. Nors, aišku, ne sėkmė „kalta“, o Ernestas, meistriškai išsaugojęs rezultatą.

O ta pražanga antrame kėlinyje – jos tikrai nebuvo. Kalbant sąžiningai, klausimų dėl arbitro darbo yra, ypač dėl jo parodytų penkių geltonų kortelių. Ne piktybiški, bet jo sprendimai buvo nepalankūs mums.

Žinote, kad turime labai saugotis, deja, Egidijus Vaitkūnas buvo įspėtas ir praleis kitas rungtynes. Vėl man galvos skausmas, nes didelio žaidėjų pasirinkimo tikrai neturime. Norisi surasti tvirtą ir stabilią gynybos liniją, kuri mums ypač svarbi, bet jos kol kas nėra“, – kalbėjo 55-erių kaunietis, 70-ą min. ir pats sulaukęs geltonos kortelės už piktas replikas teisėjui.

Tiek jo apmaudas, tiek K. Despodovo džiaugsmas grąžinus status quo buvo trumpas.

Baudos smūgį įvarčiu 80-ą min. paversti galėjo ir Lietuvos ekipa, tik Linui Klimavičiui tąkart pritrūko sėkmės: po jo atakos galva kamuolys atsimušė į skersinį.

Bet repeticija veltui nenuėjo. Vos po 2 min. A. Novikovas greitai „įžaidė“ kamuolį po varžovų pražangos, J. Lasickas jį atmetė ties baudos aikštelės linija tykojusiam Fiodorui Černychui, o pastarasis išvalė voratinklius viršutiniame vartų kampe.

Vėlyvas įvartis palaužė bulgarus, ir prabėgus dar dviem minutėms F. Černychas džiūgavo antrą kartą pasiuntęs kamuolį į tinklą.

Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija) klubo puolėjas ne tik pasižymėjo rinktinėje po pustrečių metų pertraukos, bet ir pelnytais įvarčiais (11) aplenkė Edgarą Jankauską (10), pakildamas į ketvirtą vietą rezultatyviausių visų laikų Lietuvos nacionalinės komandos žaidėjų sąraše.

Paklaustas, kas taip permainė komandą, kuri tris įvarčius oficialiose rungtynėse paskutinį kartą buvo įmušusi dar 2008 metais Rumunijoje (3:0), V. Ivanauskas priminė prieš dvikovą išsakytas mintis.

„Jūs viską matote iš vienos pusės, o trenerių kolektyvas pozityvo matė ir praėjusiame „lange“, aišku, išskyrus mačą su Italija.

Bet, kaip ir minėjau, dabar esame visai kitokioje situacijoje nei praėjusį mėnesį – geresnės fizinės būklės, daugiau rungtyniaujantys klubuose. Komanda ir emociškai, ir žaidimo atžvilgiu pasikeitusi. Jeigu tokią būklę išlaikysime, galima panašių rezultatų tikėtis ir ateityje“, – sakė V. Ivanauskas.

Treneris taip pat pasveikino ir šalies jaunimo rinktines: Mariaus Stankevičiaus vadovaujama artimiausia pamaina išvakarėse įveikė Maltą, o 19-mečiai šeštadienį sužaidė lygiosiomis su Slovėnija.

„Savaitgalis išgelbėtas. Ne tik mes iškovojome pelnytą pergalę, bet ir jaunimas įrodė, kad gali žaisti bei laimėti. Labai geros naujienos“, – apibendrino specialistas.

Nepaisant pergalės, V. Ivanausko auklėtiniai po 6 turų lieka planetos čempionato atrankos C grupės dugne (3 taškai), savo ruožtu, pralaimėję bulgarai nepasinaudojo proga pakilti iš ketvirtos pozicijos (5 tšk.).

Antradienį lietuviai taip pat namuose priims Šveicarijos rinktinę, o pasaulio čempionato atrankos varžybas užbaigs lapkričio 12 d. svečiuose pas Šiaurės Airiją.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)