Rugpjūčio pradžioje postą perėmęs V. Ivanauskas ketvirtadienį pademonstravo savo pirmuosius darbo vaisius – gerokai atnaujintą rinktinės sudėtį, kuria kliausis rugsėjo pradžioje laukiančiuose trijuose pasaulio čempionato atrankos mačuose.

Už borto 55-erių kaunietis paliko visą būrį V. Urbono kvietimų šiemet sulaukdavusių futbolininkų: rinktinėje nebebus Tomo Švedkausko, Egidijaus Vaitkūno, Edvino Girdvainio, Karolio Laukžemio.

Traumos sulaikė ir Paulių Golubicką bei Marką Benetą.

Sąraše vietos neliko ir V. Urbono dukterį Samantą vedusiam Deimantui Petravičiui, rungtyniaujančiam ketvirtoje pagal pajėgumą Ispanijos lygoje.

Vietoje jų iškviesta nemažai rinktinėje dar menkai bandyto ar apskritai „nečiupinėto“ jaunimo: Dominykas Barauskas, Karolis Uzėla, Eligijus Jankauskas, Edgaras Dubickas, Benas Šatkus, Edgaras Utkus. Jauniausias komandoje – vos 18-os sulaukęs Artemijus Tutyškinas, į rinktinės radarus patekęs pirmą kartą.

Kita vertus, V. Ivanauskas iš ankstyvos „pensijos“ grąžino keletą pastaraisiais metais primirštų veteranų: Liną Klimavičių, Vaidą Slavicką.

Sugrįžo ir ilgametis Lietuvos ekipos vartininkas Ernestas Šetkus, tuo metu jo kolegos Giedriaus Arlauskio įkalbėti nepavyko ir V. Ivanauskui.

Tačiau buvęs Lietuvos rinktinės ir „Hamburg“ (Vokietija) puolėjas pasistengė giliai užkasti karo kirvius, kuriais 2014-aisiais trumpai mosavosi su Arvydu Novikovu.

Skirtingų kartų nacionalinės komandos lyderiai tuomet apsižodžiavo per žiniasklaidą – V. Ivanauskas iš pradžių pareiškė, jog paskutinė rinktinės žvaigždė buvo jis pats, A. Novikovas specialistą išvadino „durneliu“ ir palinkėjo „mažiau gerti“. Tiesa, netrukus krašto puolėjas atsiprašė dėl neapgalvotų žodžių.

Dabar V. Ivanauskas tikina, kad barnis jau seniai pamirštas, o tai turėtų patvirtinti A. Novikovo pavardė rinktinės žaidėjų sąraše.

Pristatydamas pastarąjį treneris taip pat pakomentavo savo pasirinkimus ir išskyrė rungtynes, kurias laiko svarbiausiomis.

– Kiek taškų tikitės surinkti per ateinantį pasaulio čempionato atrankos varžybų „langą“? – paklausėme V. Ivanausko

– Blogai, kad pradedate nuo tokių dalykų. Visi suprantame, kokioje situacijoje esame. Visi norime taškų, pergalių, džiaugsmo akimirkų. Bet matote, kiek yra naujų žaidėjų. Pats pirmas dalykas, kad jie, kurių kai kur gal net nesvajojo apie rinktinę, kuo greičiau būtų integruoti į rinktinę, kuo greičiau suprastų, kokią atsakomybę prisiima. Kiekvienam jaunam žaidėjui bus iššūkis ir jaudulys žaisti prieš tokius grandus. Turime žiūrėti į ateitį, į perspektyvas. O apie taškus kalbėsime po rungtynių.

– Ar A. Novikovas dabar jums – jau geras žaidėjas? Mat prieš septynerius metus sakėte kitaip.

– Labai provokuojančius klausimus užduodate. Aš taip tikrai negalėjau pasakyti. Norite, kad vėl vyktų kažkokie konfliktai? Jokių konfliktų nėra, Arvydas – profesionalas, atlieka savo darbą. Šiuo metu jis geros sportinės formos, vakar dar susiskambinome, susirašėme. Jis labai patenkintas, kad su klubu pasiekė pirmą pergalę Turkijoje, kad pats nuvedė į ją komandą.

Tai – labai gera žinia mums prieš atsakingas rungtynes. Nes paskutinis tiek A. Novikovo, tiek kitų žaidėjų pasirodymas birželį rinktinėje tikrai neatitiko jos interesų. Bet Arvydas yra geras žaidėjas.

Arvydas Novikovas

– Dėl kokių priežasčių nėra kai kurių futbolininkų, kuriuos nuolat kviesdavo jūsų pirmtakas V. Urbonas?

– T. Švedkauskas šiuo metu be klubo. Labai keista, bet buvęs pagrindinis rinktinės vartininkas per visą vasarą nesurado sau klubo. Taip, jis buvo peržiūroje Nyderlanduose, deja, be rezultatų. Sunku kažką kalbėti apie vartininką, kuris neturi žaidimo praktikos.

Labai panaši E. Girdvainio situacija, jis tik prieš keletą dienų pasirašė kontraktą su „Kauno Žalgiriu“. Jis kol kas nėra pasiruošęs nei fiziškai, nei psichologiškai.

E. Vaitkūnas tame pačiame „Kauno Žalgiryje“ šiuo metu nėra tas Egidijus, kurį pažįstame, kuris gali padėti rinktinei.

Labai gaila, kad P. Golubickas išvažiavo iš Alytaus „Dainavos“ turėdamas nesunkią traumą, kuri vėliau paūmėjo. Kalbėjausi su juo du kartus – tikrai jokių galimybių atvažiuoti į rinktinę, tik neseniai pradėjo lengvai bėgioti, su komanda apskritai dar nesitreniravo.

D. Petravičius? Ne, tikrai ne. Tikrai yra žaidėjų, kurie žaidžia aukštesniame lygyje, jo nuo pat pradžių nebuvo mano sąrašuose.

Apie G. Arlauskį jau esu minėjęs – jis nenori grįžti. Gerai, kad pavyko įkalbėti E. Šetkų, nors ir labai sunkiai. Bet šiaip visi labai noriai atsiliepė į kvietimus, supranta, kokios rungtynės mūsų laukia.

– A. Tutyškinas – naujas vardas nacionalinėje rinktinėje. Kodėl jį pasirinkote?

– Jis buvo mano treniruotoje jaunių rinktinėje, nors sužaidė tik vienerias rungtynes Estijoje. Bet paliko labai gerą įspūdį, ypač jo atsidavimas. Tai – vaikis su perspektyvomis, pasirašė penkerių metų kontraktą su Italijos klubu ir nuolat treniruojasi su jo pagrindine komanda, jau buvo sodinamas ant atsarginių suolelio Italijos taurės turnyre ir „Serie B“. O kitokių alternatyvų jam šiuo metu neturime.

– Jūsų pakviesti žaidėjai iš Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ Edvinas Gertmonas ir K. Uzėla pastaruoju metu demonstruoja gerą sportinę formą. Kokios jų galimybės patekti į rinktinės starto sudėtį?

– Dėl vartininko – užduokite šį klausimą mano asistentui A. Ramonui. Aišku, sprendimą priimsiu aš, bet tai padarysiu prieš rungtynes. O kalbant apie aikštės žaidėjus, esame patenkinti, jei jie gali sužaisti Europos taurių turnyruose. Nes žaidimo A lygoje tempas, įtampa tikrai nėra tokia didelė, ypač „Žalgiriui“, kuris yra vienas iš flagmanų Lietuvoje. Todėl daugiau žiūrime į UEFA varžybas, kur visai kiti greičiai, atsakomybė. Norėtųsi daugiau tokių pavyzdžių kaip K. Uzėla. Bet aš suprantu klubo motyvus, čia – ne pageidavimų koncertas. Buvo kalbėta su A lygos vadovais, su kuriais apsikeitėme nuomonėmis. Visiškai juos suprantu, bet kai kuriuos dalykus bus būtina keisti nuo ateinančio sezono saugant nacionalinės rinktinės interesus.

– Ką būtent siūlote: įvesti privalomas jaunų žaidėjų kvotas?

– Taip, vienas iš mano klausimų buvo apie tai. Norėtųsi, kad ne tik nacionalinės, bet ir jaunimo rinktinių žaidėjai rungtyniautų aukštesniame lygyje. Labai geras pavyzdys – Motiejus Burba, kurį „Žalgiris“ prieš sezoną išnuomojo Kėdainių „Nevėžiui“. Nors ten – sunki situacija, bet pats futbolininkas, gavęs galimybę pažaisti A lygoje, tapo jaunių rinktinės lyderiu.

– Per savaitę sužaisite tris mačus, tad krūvis bus didelis. Ar kažkurias rungtynes akcentuosite labiau nei kitas?

– Jei dabar UEFA turnyruose dalyvaujantys A lygos klubai skundžiasi, kad jiems sunku atlaikyti du susitikimus per savaitę, vadinasi, kažkas blogai. Ar pasiruošimas, ar komplektacija. Ir mes turėsime imtis rotacijos, atsižvelgsime į situaciją. Bus labai sunkus darbas optimaliai paskirstant jėgas.

Manau, kad pirmose rungtynėse namuose su Šiaurės Airija dėl pasikeitimų komandoje mūsų emocinis fonas bus labai geras. Pirmos rungtynės yra svarbiausios, kol kas visa koncentracija į jas.

Į trumpą treniruočių stovyklą Lietuvos rinktinė bursis ateinantį pirmadienį.

Rugsėjo 2 d. V. Ivanausko auklėtiniai namuose susikaus su Šiaurės Airija, vėliau sužais dar dvejas atrankos rungtynes išvykose. Iš pradžių lietuviai keliaus į Bulgariją (rugsėjo 5 d.), tuomet aplankys Europos čempionę Italiją (rugsėjo 8 d.).

Praėjusį pavasarį varžybas Lietuvos ekipa pradėjo pralaimėjimais Šveicarijai (0:1) ir Italijai (0:2) bei atsidūrė penkių komandų C grupės dugne.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Vartininkai:

Ernestas Šetkus (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis), Titas Krapikas („Spezia“, Italija), Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“), Ignas Plūkas (Kauno „Hegelmann Litauen“);

Gynėjai:

Vytas Gašpuitis („Dunfermline“, Škotija), Artemijus Tutyškinas („Crotone“, Italija), Dominykas Barauskas (Vilniaus „Riteriai“), Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“), Saulius Mikoliūnas („Žalgiris“) Linas Klimavičius (Alytaus „Dainava“), Rolandas Baravykas („UTA Arad“, Rumunija), Benas Šatkus („Nurnberg“, Vokietija);

Saugai:

Edgaras Utkus („Cercle Brugge“, Belgija), Domantas Šimkus („Sabail“, Azerbaidžanas), Modestas Vorobjovas („UTA Arad“, Rumunija), Linas Mėgelaitis („Viterbese“, Italija), Karolis Uzėla („Žalgiris“), Martynas Dapkus (Kauno „Žalgiris“), Ovidijus Verbickas („Žalgiris“), Vykintas Slivka ( „Apollon Smyrnis“, Graikija), Arvydas Novikovas („Erzurum“, Turkija), Justas Lasickas („Vozdovac“, Serbija), Donatas Kazlauskas („Academica Clinceni“, Rumunija), Eligijus Jankauskas („Panevėžys“);

Puolėjai:

Fiodoras Černychas (Balstogės „Jagellonia“, Lenkija), Edgaras Dubickas („Piacenza“, Italija).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)