Antradienį Bulgarijos čempionai baudinių serijoje 4:1 eliminavo stipriausią Graikijos klubą ir žengė į paskutinį Čempionų lygos kvalifikacijos etapą.

Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi rezultatu 2:2.

„Tai buvo lyg siaubo atrakcionas, kuris vedė iki pat baudinių“, – permainingą ir daug abiejų komandų trenerių nervų pareikalavusią kovą „Huvepharma“ stadione vaizdžiai apibūdino V. Dambrauskas.

Atsipirkti lengvu išgąsčiu šįkart pavyko jam, o tokia atomazga į klubo kišenę įdės bent 4,8 mln. eurų iš UEFA prizų fondo.

Salihorsko „Šachtior“ (Baltarusija), Murska Sobotos „Mura“ (Slovėnija) ir galiausiai „Olympiakos“ Čempionų lygos atrankoje jau įveikę bulgarai užsitikrino mažiausiai vietą antros pagal pajėgumą Europos lygos grupių etape, į kurį kelsis, jei neperšoks paskutinio barjero – Švedijos čempionų „Malmo“.

„Manau, nusipelnėme judėti tolyn dėl savo sirgalių ir visų, kurie mus palaikė. Bet nenoriu siuntinėti jokių pernelyg skambių žinučių. Olimpinės žaidynės ką baigėsi, mes jau esame užsitarnavę bent sidabrą – pasirodymą Europos lygoje. Bet dar galime kovoti dėl aukso – Čempionų lygos. Neabejotinai tai ir darysime“, – sakė V. Dambrauskas, kurio auklėtiniai pirmoje poros akistatoje Graikijoje išsiskyrė taikiai 1:1.


Jei „Ludogorec“ pavyktų trečią kartą klubo istorijoje žengti į pagrindinį labiausiai prestižinės žemyno lygos turnyrą, premijų suma automatiškai išaugtų mažiausiai iki 16,4 mln. eurų.

Nenuostabu, kad tokio gardaus kąsnelio netekusiam „Olympiakos“ sunku susitaikyti su nesėkme.

Galingiausia Graikijos komanda į Čempionų lygos grupių etapą per pastarąjį dešimtmetį buvo neprasimušusi tik du kartus.

„Olympiakos“ nepadėjo ir keliskart didesnis biudžetas bei brangesni žaidėjai. Transfermarkt.com visą graikų ekipos sudėtį vertina 113 mln. eurų suma, tuo metu „Ludogorec“ komanda įkainota maždaug 38 mln. eurų.

Razgrado "Ludogorec" (Foto: ludogorets.com)

Ir antradienį Bulgarijoje prieš V. Dambrausko auklėtinius kovojo ne vienas visoje Europoje neblogai žinomas veidas: Prancūzijos rinktinėje žaidę Yannas M'Vila ir Mathieu Valbuena, Portugalijos nacionalinėje komandoje pernai taip pat debiutavęs Rubenas Semedo, Gvinėjos rinktinės lyderis Mady Camara, daugiau nei 30 rungtynių Čempionų lygoje Dortmundo „Borussia“ (Vokietija) gretose sužaidęs Sokratis Papastathopoulos.

Ant atsarginių suolo liko šią vasarą „Olympiakos“ papildęs buvęs „Sevilla“ (Ispanija) vartų sargas Tomašas Vaclikas, padėjęs Čekijai pasiekti ketvirtfinalį praėjusiame Europos čempionate.

Tačiau žvelgdamas vien į aikštę lietingame Razgrade mažai kas būtų nuspėjęs, kurios ekipos žvaigždės – ryškesnės.

Dėl to Graikijoje kaltinami ir atskiri žaidėjai, ir vyriausiasis treneris iš Portugalijos Pedro Martinsas.

Pedro Martinsas

„R. Semedo įsimušė į savo vartus niekieno pernelyg nespaudžiamas, Thanasis Androutsos visiškai bereikalingai prasižengė savo baudos aikštelėje, Ousseynou Ba apskritai padarė nesąmonę, kai turėdamas geltoną kortelę dar kartą įvažiavo varžovui į kojas ir buvo išvarytas.

„Olympiakos“ žaidėjai prieš „Ludogorec“ nebuvo nei pakankamai geri, nei tinkamai pasiruošę, bet turbūt vis tiek būtų žengę tolyn, jei ne rimtos individualios klaidos. Kita vertus, problemų reikia ieškoti giliau. P. Martinsas taip pat nesugebėjo tinkamai vadovauti komandai ir priėmė neteisingų sprendimų.

Žinoma, anksčiau ar vėliau reikėjo tikėtis, kad po kelių sėkmingų vasarų iš eilės portugalui nepavyks nuvesti ekipos į Čempionų lygą. Tačiau tai galiausiai įvyko skausmingu ir erzinančiu būdu. Blogiausia, kad šis rezultatas atsilieps ne tik „Olympiakos“ prestižui, bet ir finansinėms galimybėms“, – vertino „Gazzetta“ apžvalgininkas Michalis Tsochos.

Graikai pasirodymą tęs ketvirtame Europos lygos atrankos etape su Bratislavos „Slovan“ (Slovakija), tuo metu „Ludogorec“ ir „Malmo“ akistata prasidės rugpjūčio 18 d. Švedijoje. Atsakomosios rungtynės Bulgarijoje vyks po savaitės.

Nepriklausomai nuo rezultatų, V. Dambrauskas jau pateko į savo šalies futbolo istoriją kaip pirmasis Lietuvos treneris, kurio ekipa varžysis viename iš dviejų stipriausių UEFA turnyrų.

Primename, kad 44-erių pakruojiškiui Razgrade talkina ir jo asistentas iš Lietuvos Marius Skinderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)