„Nogometna Šola Mura“ (futbolo mokykla Mura) – klubas tokiu vardu oficialiai skaičiuoja tik 9 metus, tačiau realiai tęsia beveik šimtametę tradiciją.

1924 m. buvo įkurtas NK „Mura“, vienas pirmųjų klubų Prekmurjės regione, nedideliame Mursko Sobotos mieste (11 tūkst. gyventojų), šiaurės rytų Slovėnijoje, visai šalia Vengrijos sienos. Klubo pavadinimas pasirinktas pagal čia tekančią Muros upę.

Kaip ir upės, taip ir „Mura“ kelias buvo vingiuotas – su pakilimais ir nuopuoliais. Pirmą rimtą pergalę klubas pasiekė 1975 metais, kai įsiterpė į didžiųjų miestų – Liublianos ir Mariboro – klubų dominavimą ir laimėjo Slovėnijos Respublikos taurę.

Atkūrus šalies nepriklausomybę nuo Jugoslavijos „Mura“ startavo labai sėkmingai ir per pirmus 7 sezonus 4 kartus užkopė ant prizininkų pakylos, iškovojo taurės trofėjų (1995 m.) žaidė UEFA turnyruose.

1995-ųjų vasarą „Mura“ susitiko ir su „Žalgiriu“. Tuomet Vilniuje Virginijaus Baltušniko ir Andrejaus Tereškino įvarčiai lėmė vilniečių pergalę 2:0. Atsakomosiose rungtynėse „Mura“ įmušė dvikovos pradžioje, 72 min. rezultatą išlygino Donatas Vencevičius, varžovai dar pasižymėjo pabaigoje, bet į kitą etapą toliau žengė lietuviai.

2005 metais NK „Mura“ bankrutavo ir įsikūrė naujas klubas „ND Mura 05“. Jis startavo trečiajame šalies divizione, iš jo per 6 metus pakilo į aukščiausiąjį. Jau pirmą sezoną tarp elito klubas iškovojo 3 vietą lygoje, tačiau kitais metais vėl sužlugo dėl finansinių problemų.

Dar kartą klubas atsikūrė dabartiniu NŠ „Mura“ pavadinimu. Pradėjusi nuo ketvirto diviziono per 5 sezonus vėl pakilo į elitinį, iš karto išsikovojo teisę žaisti Europoje, pernai laimėjo šalies taurę, o šiais metais netikėtai tapo ir šalies čempione.

Ši pergalė buvo itin netikėta. Didelę sezono dalį „Mura“ čempionato užėmė trečią vietą, tačiau sezono pabaigoje taškus prarado abu lyderiai. Paskutiniame ture įveikę pagrindinį konkurentą „Maribor“ Murska Sobotos futbolininkai pasidabino auksu. „Mura“ tapo 7-ąja komanda iškovojusi Slovėnijos lygos auksą nuo 1991-ųjų.

Komandą su partneriais iš Rusijos atgaivino vietos verslininkas Robertas Kuzmičius. Vienas sėkmingiausių jo sprendimų – trenerio Ante Šimundža pakvietimas. Buvęs žinomas Slovėnijos futbolininkas, „Maribor“ klubo legenda (su juo patekęs į Čempionų lygą ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris) du kartus dirbo ankstesniame „Mura“ klube. Tačiau šį kartą treneris atvyko dirbti su komanda antroje pagal pajėgumą lygoje ir per ketverius metus nuvedė iki šalies čempionų vardų.

Ekipos pagrindą sudaro slovėnai ir legionieriai iš Kroatijos (jų 7), taip pat yra futbolininkų iš Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos. Vienas iš kroatų – Marinas Karamarko – yra žalgiriečio Marko Karamarko pusbrolis. Šiame balkaniškame kontekste išsiskiria tik Iš Togo kilęs, Vokietijoje užaugęs saugas Samsondinas Ouro.

Svarbius vaidmenis čempioniškoje komandoje atlikę gynėjas Matičius Maruško, saugai Nino Kouteris, Žiga Kousas, Tomi Horvatas, puolėjai Kai Cipotas, Amadejus Maroša – Murska Sobotoje užaugę žaidėjai.

N. Kouteris pernai buvo daugiausiai minučių aikštėje praleidęs žaidėjas ir debiutavo Slovėnijos rinktinėje. Tačiau vos likus porai dienų iki akistatos su „Žalgiriu“ paskelbta, jog saugas persikėlė į Turkiją.

Šią netektį „Mura“ padės kompensuoti sugrįžusi vietos žvaigždė. Į komandą iš Vokietijos parvyko čia profesionalo karjerą pradėjęs saugas Mitrja Lotričius. Jis metus padėjo iškovoti čempionų titulą „Celje“ klubui ir tuomet buvo išrinktas geriausiu Slovėnijos čempionato žaidėju.

Jis – vienas ryškiausių individualiais talentais neišsiskiriančios komandos žaidėjų. Praėjusį sezoną tokiu buvo saugas iš Kroatijos Luka Bobičanecas, kuris su 11 įvarčių buco rezultatyviausias ekipoje. Dviem įvarčiais jis pasižymėjo ir šį sezoną Čempionų lygoje.

Pernai „Žalgiriui“ atstovavęs, o šiemet Slovėnijos čempionate žaidžiantis gynėjas Klemenas Bolha teigė, jog komandoms gali daug lemti namų pranašumas.

„Jų komanda labai gera tuo atžvilgiu, kad turi daug apylygių žaidėjų – ne tik 11, o visus 18. Taip pat Slovėnijoje jie garsėja savo palaikymu, visi Murska Sobotoje yra futbolo aistruoliai. Todėl ten galima tikėtis gausaus žiūrovų skaičiaus ir geros atmosferos, – kalbėjo K. Bolha – Mano nuomone, „Mura“ yra pirmųjų rungtynių favoritai, o antrose turėtų būti „Žalgiris“ – tiek dėl sirgalių palaikymo, tiek dėl skirtingos aikštės dangos, ant kurių įpratusios žaisti ekipos.“

Prieš kelias savaites startavusiame naujame Slovėnijos lygos sezone „Mura“ dar neiškovojo pergalių – per trejas rungtynes pasiektos vienos lygiosios. Visgi tokius rezultatus galima aiškinti tuo, kad komanda didžiausią dėmesį skyrė tarptautiniam frontui, o vietos lygoje neretai duodavo ir savo lyderiams atsikvėpti.

Tarptautiniame fronte Slovėnijos čempionai atrodė labai solidžiai. Čempionų lygos atrankos pirmajame etape bendru rezultatu 6:0 pranoktas Šiaurės Makedonijos čempionas „Škendija“. Toliau dvikovoje su bulgarų „Ludogorets“ namuose „Mura“ sužaidė lygiosiomis 0:0. Svečiuose rezultatas kurį laiką buvo lygus 1:1, tačiau per paskutines 8 minutes slovėnai praleido du įvarčius ir pralaimėjo 1:3.

Šiose rungtynėse „Mura“ daugiau žaidė daugiausiai gynyboje, tačiau anot K. Bolhos, šį kartą vaizdas gali būti kitoks: „Tai komanda, kuri gerai valdo kamuolį, daug sužaidžia ir su vartininku. Įprastai jie nepropaguoja vien aukštų perdavimų.“

„Žalgirio“ ir „Mura“ akistata vyks rugpjūčio 5-ąją, ketvirtadienį, nuo 21 val. Po savaitės, rugpjūčio 12 d., komandos susitiks Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją