Marijampolės „Sūduva“ kovą 2021-2022 m. UEFA Europos Konferencijų lygos atrankos varžybose pradės dvikova su Latvijos „Valmiera“ komanda.

Pirmosios rungtynės bus žaidžiamos liepos 8 d. 19 val. Marijampolės „Hikvision“ arenoje, antrosios – po savaitės Rygos „Daugava“ stadione.

Antras kartas Europos taurių turnyruose

„Valmiera“ įkurta 1996 m., kai pakeitė ilgus metus Valmierai atstovavusį klubą „Gauja“. 1997-2003 m. „Valmiera“ žaidė Latvijos aukščiausioje lygoje, kurioje triskart užėmė 5-ąją vietą. Nuo 2004-ųjų iki 2017-ųjų ekipa rungtyniavo antrojoje lygoje, o sugrįžusi į elitą 2018-aisiais užėmė 8-ąją vietą.

2019-aisiais buvo užimta 4-oji vieta ir pirmą kartą pelnyta teisė rungtyniauti Europos taurių turnyruose. Debiutuoti UEFA Europos lygos atrankoje teko sužaidžiant vienerias rungtynes išvykoje su Poznanės „Lech“ (Lenkija) ir pralaimint jas 0:3.

2020-aisiais „Valmiera“ šalies čempionate iškovojo bronzą, o UEFA Europos Konferencijų lygos atrankos I etapo burtai komandą suvedė su „Sūduva“.

Ketvirtas latviškas barjeras

„Sūduva“ Europos taurių turnyruose dalyvaus 15-ą sezoną, o „Valmiera“ taps ketvirtuoju marijampoliečių varžovu iš Latvijos.

2012-aisiais per Europos lygos atrankos I etapo mačą „Sūduva“ namie pralaimėjo Daugpilio „Daugava“ 0:1, bet išvykoje laimėjo 3:2 ir pateko į kitą etapą.

2017-aisiais Europos lygos atrankos II etape susitikta su „Liepaja“. Varžovų aikštėje buvo nugalėta 2:0 (įvarčius pelnė Ovidijus Verbickas ir Karolis Laukžemis), o namie nusileista 0:1. Pastarasis pralaimėjimas buvo vienintelis, kurį 2017-aisiais „Sūduva“ patyrė savo aikštėje.

Po metų jau trečiajame Europos lygos atrankos etape teko susitikti su Jūrmalos „Spartaks“. Rygos „Skonto“ stadione Guilherme Finklerio įvarčio dėka buvo laimėta 1:0, o namie su tuomet jau Tomo Ražanausko vadovaujamais latviais išsiskirta be įvarčių – 0:0.

Pažįstamas treneris

2017-aisiais Liepojos komandą treniravo kartvelas Tamazas Pertia. Nuo 2019-ųjų būtent šis Latvijoje šaknis įleidęs futbolo specialistas vadovauja Valmieros ekipai.

„Valmiera“ remiasi išskirtinai jaunais žaidėjais. Vyriausiam komandos žaidėjui – puolėjui Erikui Punculiui – 27-eri. Po jo rikuojasi 25-erių vidurio gynėjas Joyskimas Dawa (Prancūzija) ir 24-erių gynėjas Luka Gadrani iš Sakartvelo bei puolėjas Djibrilis Gueye iš Senegalo. Dar 3 žaidėjams yra 23-eji, o visi kiti – jaunesni.

Bene didžiausia sėkmės istorija ugdant jaunuosius žaidėjus T. Pertia gali laikyti 20-mečio puolėjo Tolu Arokodare iš Nigerijos karjerą. 2020-ųjų rugsėjį jį iš „Valmiera“ išsinuomojo Bundeslygoje žaidžiantis „Koln“. Vokietijoje puolėjas aikštėje pasirodė per 10 rungtynių, o prieš savaitę buvo išnuomotas Prancūzijos antrojoje lygoje žaidžiančiam „Amiens“.

Didžiausia dabartinės Valmieros komandos žvaigžde galima vadinti 19-metį puolėją Raimondą Krolį. Iš Rygos „Metta“ prieš šį sezoną atvykęs žaidėjas jau yra „Valmiera“ kapitonas ir spėjo sužaisti 9 rungtynes Latvijos rinktinėje (1 įvartis).

Šių metų Latvijos čempionate R. Krolis per 15 rungtynių pelnė 8 įvarčius ir tarp lygos rezultatyviausiųjų šiuo metu užima trečiąją vietą. 5 įvarčius į Valmieros komandos sąskaitą pridėjo Ibrahima Sowas iš Senegalo, 4 kartus pasižymėjo D. Gueye.

Kaunasi su Rygos klubais

2021-ųjų Latvijos čempionate kol kas „Valmiera“ rungtyniauja labai sėkmingai. Latvijos Vidžemės atstovai per 15 rungtynių iškovojo 10 pergalių, 2 kartus sužaidė lygiosiomis, 3 kartus pralaimėjo ir savo sąskaitoje turi 32 taškus.

Tai leidžia turnyro lentelėje dalintis 2-3 vietas su vieneriomis rungtynėmis daugiau sužaidusia „Riga“. Čempionate pirmauja per 14 turų 34 taškus surinkęs Rygos RFS.

Su abiem tiesioginiais konkurentais „Valmiera“ šiemet kovoja labai sėkmingai. Su RFS susitinka jau 3 kartus: kovo 14-ąją išvykoje laimėta 3:2, gegužės 4-ąją namie pralaimėta 0:1, o birželio 25-ąją išvykoje vėl laimėta 2:1.

Su „Riga“ Valmieros komanda šiemet susitiko dukart. Balandžio 30-ąją namie džiaugtasi pergale 2:1, o birželio 21-ąją čempionų titulą ginantys sostinės atstovai savo aikštėje revanšavosi 1:0.

Paskutinį mačą prieš kelionę į Marijampolę „Valmiera“ sužaidė liepos 2-ąją. Namų rungtynės su „Daugavpils“ buvo žaidžiamos Rygos „Daugava“ stadione, kuriame liepos 15-ąją „Valmiera“ ir priims „Sūduvą“.

Favoritams per šį mačą didesnių sunkumų nekilo – laimėta 4:0, o įvarčius pelnė R. Krolis (13 min. iš 11 m.b.), D. Gueye (41) ir Alioune Ndaye (86, 90).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)