„12 lyderiaujančių Europos futbolo klubų priėmė sprendimą sukurti naują turnyrą, Super lygą“, – teigiama pranešima spaudai.

„AC Milan“, „Arsenal“, Madrido „Atletico“, „Chelsea“, „Barcelona“, Milano „Inter“, Turino „Juventus“, „Liverpool“, „Manchester City“, „Manchester United“, Madrido „Real“ ir „Tottenham Hotspur“ – visi klubai, padėję parašus po naujos lygos kūrimo sutartimi. Organizatoriai viliasi, kad prieš pirmojo sezono pradžią turėtų prisidėti dar trys klubai.


Naujo turnyro gimdytojai džiaugiasi, kad pavyko produktyvios derybos su UEFA ir FIFA. Pastarosiomis savaitėmis daug kalbėta apie naujos lygos formatą, neatmetama galimybė, kad artimiausioje ateityje paskui vyrų turnyrą turėtų startuoti ir toks moterų futbolo turnyras.

Naujo, kasmet vyksiančio turnyro tikslas pasiekti maždaug 10 milijardų eurų biudžetą. Teigiama, kad klubams priklausys milijardinės išmokos investicijoms, infrastruktūros plėtrai ir pandemijos nuostoliams padengti.

Naujuoju Super lygos vadovu išrinktas Madrido „Real“ prezidentas Florentino Perezas tvirtino, kad padės futbolui visose srityse ir leis sukurti šiam sportui atitinkamą vietą pasaulyje. „Futbolas yra vienintelė globali sporto šaka, vienijanti daugiau nei 4 milijardus fanų. Mūsų pareiga yra atliepti jų norus“, – sakė jis.

Super lygos tikslas – surinkti 20 komandų. Varžytis teisę turėtų 15 lygą įkūrusių klubų, o kitoms penkios ekipoms būtų sukurtas kvalifikacinis mechanizmas.

Turnyras turėtų startuoti rugpjūtį, komandos būtų padalintos į dvi grupes po 10 dalyvių.

Klubai tarpusavyje žaistų namie ir išvykoje, pirmąsias vietas grupėse užėmusios ekipos automatiškai patektų į ketvirtfinalį. 4-5 vietas užėmusios komandos žaistų atkrintamąsas varžybas dėl likusių vietų ketvirtfinalyje. Finalas vyktų gegužės pabaigoje neutralioje vietoje.

Vokietijos komandos, kaip „Bayern“ ir „Borussia“, kaip ir Prancūzijos superklubas Paryžiaus „Saint-Germain“ prie naujos lygos neprisidėjo. Šis laiko momentas labai jautrus, nes kaip tik pirmadienį UEFA Čempionų lyga ketina oficialiai paskelbti apie pokyčius turnyro formate. Komandų skaičius nuo 32 turėtų padidėti iki 36.

Į naujos lygos sukūrimą UEFA sureagavo griežtai: „Šis ciniškas projektas yra keleto klubų savų interesų vaikymasis kaip tik tuo metu, kai visuomenėje labiausiai reikia solidarumo ir vienybės. Mes imsimės priemonių, kokias tik turime visose srityse, taip pat ir teisinių, kad užtvertume tam kelią. Dėkojame kitų šalių klubams, ypač prancūzų ir vokiečių, kurie neprisidėjo prie naujo projekto“.

FIFA taip pat pasmerkė uždaros Europos futbolo lygos kūrimą ir paskelbė ją už futbolo struktūrų ribų.

Išgirdę, kad UEFA ir FIFA ketina sugriauti naujos lygos kūrimo planus, naujojo Super lygos projekto kūrėjai savo ruožtu pirmadienį išsiuntė laiškus minėtoms futbolo organizacijoms, kuriuose perspėja, jog imsis teisinių priemonių, jei jiems bus trukdoma.

Buvęs „Manchester United“ kapitonas Gary Neville sukritikavo Super lygos kūrimą ir dalyvavimą šiose varžybose. „Reikėtų visus tuos 12 komandų pasodinti į turnyro lentelės dugną, atimti iš jų taškus ir pinigus. Tai – kriminalinis nusikaltimas prieš futbolo sirgalius šioje šalyje. Futbolo klubų varžybų modernizavimas yra gerai, tačiau nereikėtų to daryti pandemijos, finansinės krizės, kurią jaučia kiekvienas klubas, įkarštyje. Tai – absoliutus skandalas“, – teigė jis.

Buvęs Anglijos rinktinės saugas Danny Murphy jam pritarė. „Kai šią naujieną apie skilimą futbole išgirdau, mano reakcija buvo tokia, kaip ir kitų futbolą mylinčių žmonių – nusivylimas ir pasišlykštėjimas tuo, kas už šios idėjos kyšo“, – kalbėjo jis, turėdamas galvoje, kad naujos lygos sukūrimas neturi nieko bendro su meile futbolui ar žaidimo tobulinimu, o labiau su pinigais.

Seras Alexas Fergusonas taip pat netylėjo: „Super lygos sukūrimas nublokštų europietišką klubų futbolą 70 metų į praeitį. Per mano laikus „Manchester United“ komandoje, žaidėme keturiuose Čempionų lygos finaluose ir tai visuomet buvo fantastiški vakarai“.

Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas, kuruojantis „europietiško gyvenimo būdo apsaugos“ sritį, pirmadienį pasmerkė 12 stipriausių Europos futbolo klubų planus kurti atskirą Europos Superlygą, rašo BNS.

„Privalome ginti vertybinį Europos sporto modelį, pagrįstą įvairove ir įtraukimu“, – po klubų pranešimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė eurokomisaras Margaritis Schinas.

„Nėra galimybių palikti tai keliems turtingiems ir įtakingiems klubams, norintiems nutraukti ryšius su viskuo, ką palaiko asociacijos: su nacionalinėmis lygomis, perkėlimu į aukštesnę ar žemesnę lygą, parama paprastam mėgėjiškam futbolui, – sakė M. Schinas. – Visuotinumas, įtraukimas ir įvairovė yra svarbūs Europos sporto ir mūsų europietiško gyvenimo būdo elementai.“

12 stipriausių Europos futbolo klubų, tarp jų „Barcelona“, Turino „Juventus“, Madrido „Real“ ir „Manchester United“, pirmadienį paskelbė apie naujai kuriamą Europos Superlygą.

Šeši šių klubų yra iš Anglijos lygos, trys – iš Ispanijos, o likę trys – iš Italijos. Taip pat turėtų būti paskelbta apie dar trijų klubų prisijungimą.

Šie klubai nori toliau žaisti ir savo nacionaliniuose čempionatuose, bet Europos futbolo federacijų sąjunga (UEFA) ir minėtų trijų šalių futbolo pareigūnai įspėjo, kad tokio leidimo jie negaus.

Tačiau M. Schinas nepaskelbė jokių veiksmų, kuriais būtų siekiama sutrukdyti klubams atsiskirti, ir nesakė, kad atsiskirdami klubai pažeistų kokius nors ES įstatymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)