Paskutinį kartą nesėkmę kukliu rezultatu 0:1 italai patyrė svečiuose, 2018-ųjų rugsėjį mače su itin pajėgia Portugalija. O paskui įspūdingas – 17 pergalių ir 7 lygiųjų ruožas.

Pasaulio čempionato atrankos C grupės lyderiai (2 rungtynės, 2 pergalės, 4 įmušti įvarčiai, 0 praleistų) į Vilnių atskrenda tiesiai iš Bulgarijos sostinės. Italų nuotaika po mačo Sofijoje – puiki. Ne tiek dėl iškovotos antrosios pergalės 2:0, kiek dėl „nulaužto“ prakeiksmo: keturis kartus pasaulio čempionei pirmą kartą istorijoje pavyko išvykoje įveikti Bulgariją, kuri Italijos futbolo istorijos analuose įrašyta kaip „itin neparanki varžovė“.

Manuelis Locatelli įmušė įvartį Bulgarijoje

Apie Lietuvą italų futbolo istorikai negalėtų išnarstyti ypatingų faktų, nes šešerių tarpusavio susitikimų rezultatai rodo aiškią „Squadra Azzurra“ persvarą: 4 pergalės, 2 lygiosios, 12 įmuštų, 1 praleistas įvartis.

Tiesa, būtent šis 2006 metais Tomo Danilevičiaus į Gianluigi Buffono ginamus vartus įkaltas įvartis Neapolio „San Paolo“ stadione, kuris dabar vadinasi „Stadio Diego Armando Maradona“, bene vienintelį kartą rimčiau sugadino nuotaiką Apeninų tifozams: tai buvo pirmosios oficialios Italijos rungtynės po finalinio pasaulio čempionato triumfo Berlyne.

Legendinį Lietuvai įvartį prieš 14 metų praleidęs 43 metų „Juventus“ vartininkas G .Buffonas toliau tęsia karjerą Italijos „Serie A“ čempionate, o metais jaunesnis T. Danilevičius vilki LFF prezidento kostiumą. Tiesa, trečiadienį vakare Vilniuje į aikštę greičiausiai išbėgs vienintelis Neapolyje rungtyniavęs veteranas – rinktinės rekordininkas Saulius Mikoliūnas.

Mancinio „naujoji Italija“

Jeigu 129 vietą FIFA reitinge užimančiai Lietuvos rinktinei pavyktų sustabdyti Italiją (10 vieta reitinge) tai, žinoma, prilygtų pasaulinei sensacijai.

Vis tik vieno dalyko tiek Italijos sporto žiniasklaida, tiek patys rinktinės žaidėjai atkakliai vengia: pasivadinti sėkminga futbolo žvaigždžių rinktine.

„Nuova Italia“ – naujoji futbolo Italija – štai taip viltingai ir šiek tiek miglotai kol kas tituluojami Roberto Mancini treniruojami „žydrieji“.

Siaubingiausia rinktinės istorijoje data – 2017 lapkričio 13 – pralaimėjimas Milane Švedijai ir prarasta teisė dalyvauti pasaulio čempionate Rusijoje, iki šiol slegia „Squadra Azzurra“ tifozus. Jeigu labai norėsime paieškoti žvaigždžių, tai nebent jis – nevykėlį trenerį Gian Piero Venturą pakeitęs 56 metų strategas Roberto Mancini – galėtų pretenduoti į šį titulą.

„Mančio“ – taip italų futbolo pasaulis vadina 3 Italijos „Serie A“ čempionatus su Genujos „Sampdoria“ ir Milano „Inter“, 10 įvairiausio kalibro nacionalinių taurių, britų „Premier“ lygą su „Manchester City“ laimėjusį trenerį.

Į šią italų futbolo legendą verta įsižiūrėti atidžiau: R.Mancini yra vienas elegantiškiausių Europos trenerių, kažkada pats modeliavęs aprangą „Sampdoria“ klubui, reitai išsiskiriantis su svarbiausiu savojo stiliaus aksesuaru – šaliku.

Treneris Roberto Mancini

Italija atvyksta be kelių žaidėjų

Didžiausia mačo Vilniuje intriga – R. Mancini pasirinkimas aikštės viduryje – Andrea Belotti (Turino „Torino“) arba Ciro Immobile (Romos „Lazio“). Išvykdamas iš Sofijos „Squadra Azzurra“ strategas atsisakė atskleisti šią sudėties grandį. Greičiausiai ją paskelbs spaudos konferencijoje Vilniuje.

Šiaip ar taip, A. Belotti yra vienas rezultatyviausių rinktinės žaidėjų, kuris muša įvarčius būtent išvykose (10 įvarčių, 11 rungtynių), tai prilygsta tokioms italų futbolo legendoms kaip Gigi Riva ir Giuseppe Meazza.

Į Vilnių neatvyks vienas labiausiai patyrusių rinktinės veteranų, 36 metų Turino „Juventus“ gynėjas Giorgio Chiellini. Iš Sofijos atgal į savo klubą (Paryžiaus „Saint Germain“) dėl nedidelių traumų ir pervargimo išsiųsti gynėjas Alessandro Florenzi ir saugas Marco Verratti.

Andrea Belotti (dešinėje) Bulgarijoje

Dienraščio „Il Corriere della Sera“ duomenimis, bundeslygos klube „Freiburgo FC“ rungtyniaujantis puolėjas Vincenzo Grifo negalės žaisti Vilniuje, nes Vokietija pagrasino jo neįsileisti dėl „Covid“ epidemiologinės padėties Lietuvoje.

Lietuvos futbolo rinktinė prieš Italijos rinktinę

„Mes gerbiame varžovę – Lietuvą, bet esame nusiteikę trečiadienį įžengti aikštėn ir nugalėti. Mūsų komanda – visai kitokia – tarsi nuolankių žaidėjų šeima“ – apie mačą su Lietuvos rinktine išvakarėse kalbėjo 26 metų Londono „Chelsea“ rungtyniaujantis brazilų kilmės gynėjas Emersonas Palmieri.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)