Kitą savaitę 55 Europos rinktinės pradės atrankos į 2022 metų FIFA pasaulio čempionatą Katare kovas. Lietuvos rinktinė C grupėje žais su Italija, Šveicarija, Šiaurės Airija ir Bulgarija.

Pirmąsias atrankos rungtynes lietuviai kovo 28 dieną Sankt Galene, Šveicarijoje, žais su Šveicarijos nacionaline ekipa. Kovo 31 dieną V. Urbono auklėtiniai LFF stadione priims Italijos rinktinę.

Prieš oficialias dvikovas lietuviai kovo 24 dieną Sankt Galene patikrins savo jėgas kontrolinėse rungtynėse su Kosovu.

„Aišku, nesame favoritai, bet stengsimės kiekvienose rungtynėse kovoti dėl taškų, stengsimės lengvai nedalinti taškų, aišku, norėtųsi parinkti taškų ir palipti laipteliu aukščiau turnyro lentelėje. Tikslas – užimti bent 4 vietą penkių komandų grupėje“, – nubrėžė V. Urbonas.

Mariui Stankevičiui tapus Lietuvos U-21 rinktinės strategu, o Andriui Skerlai stojus prie Kauno „Hegelmann Litauen“ ekipos vairo, Lietuvos rinktinės trenerių štabą papildė nauji veidai.

Iš Vokietijos buvo pakviestas futbolo specialistas Gediminas Šiugžda, treneris asistentas Rolandas Džiaukštas, fiziniu rengimu užsiims Marius Čeliauskas, vartininkų treneriu bus Justinas Gasiūnas, o analitiko pareigas eis Rokas Pranaitis. „Jie darys viską, kad žaidėjai pajustų komfortą“, – patikino V. Urbonas.

Kalbėdamas apie Lietuvos rinktinės sudėtį, vyriausiasis treneris pabrėžė, kad po ganėtinai sėkmingų praėjusių metų didelių pokyčių čia nėra: „Tie žmonės, kurie kovojo ir pasiekė pergales, gerus rezultatus, savo žaidimu nusipelnė atstovauti nacionalinei ekipai. Todėl pokyčiai minimalūs, pagrindas išliko.

Stebime A lygą, užsienio klubus, aišku, norisi didesnės konkurencijos, didesnio pasirinkimo, bet mūsų resursai, pasirinkimai yra kuklūs. Nė vienam žaidėjui nėra užvertos durys į rinktinę. Geru žaidimu, požiūriu į darbą kiekvienas gali atsirasti rinktinėje. Sveika konkurencija niekada nemaišė, manau, ji atsiras ir renkantis žaidėjus“.

Lietuvos rinktinės vedlys pasidžiaugė, kad po metų į nacionalinę ekipą grįžta Nerijus Valskis, du sezonus žaidęs Indijoje. Taip pat grįžta vartininkas Marius Adomonis. Anot jo, dėl sveikatos priežasčių, žaidėjo santykio su klubu buvo iškilę problemų dėl tam tikrų žaidėjų. „Nesinori čia eiti į konfliktus, norisi, kad visiems būtų gerai, nenorime žaidėjams padaryti meškos paslaugos, kad atvykę į rinktinę jie vėliau netektų vietos klubinėje komandoje“, – kalbėjo V. Urbonas.

Jis paaiškino, kad vartininkas Emilijus Zubas nebuvo kandidatų sąrašuose, o kitas vartininkas Ernestas Šetkus, būdamas pagrindiniu Tel Avivo „Hapoel“ vartininku, neturi palankių sąlygų išvykti. „Vartininkas Tomas Švedkauskas įrodė, kad gali būti tuo žmogumi, kuriuo labiausiai reikia pasitikėti. Nenurašau nė vieno vartininko. Visi turi šansą, susiklosčius aplinkybėms jie tikrai gali atsidurti rinktinėje“, – sakė V. Urbonas.

Lietuvos rinktinės strategas taip pat kalbėjo apie artimiausią rezervą – jaunimą: „Pastaraisiais metais buvo išbandyti tam tikri žaidėjai – perspektyvūs, talentingi, bet priėjau prie nuomonės, kad jie turėtų žaisti U-21 ir U-19 rinktinėse su ambicingais treneriais Valdu Ivanausku bei Mariumi Stankevičiumi. Ten jie turi siekti suformuoti charakterį, nugalėtojų mentalitetą, užsigrūdinti jaunimo varžybose tarptautiniame kontekste. Kad ateitų ne avansu“.

Kalbėdamas apie artimiausius du varžovus 16 vietą FIFA reitinge užimančią Šveicariją ir 10 vietą užimančią Italiją, rinktinės vyriausiasis treneris jas vadino grupės favoritėmis.

„Rinktinės pajėgios. Šveicarijos rinktinės pagrindas žaidžia Vokietijos Bundeslygos TOP komandose. Turėsime būti pasiruošę nuolatiniam spaudimui, aukštam žaidimo intensyvumui. Italijos rinktinė daugiau klasikinė, žinome italų taktikos mokyklą. Italai nedalyvavo pasaulio čempionate Rusijoje, todėl jie pilni noro ir galimybių kuo greičiau užsitikrinti vietą Katare. Tai ambicinga, jauna rinktinė, įdeda daug darbo, su gera vidine atmosfera, žaidėjai trokšta ir nori pasiekti kuo geresnių rezultatų, žaidžia aktyvų futbolą.

Stengtis neužteks, reikės pasirengti psichologiškai, taktiškai, kaip stabdyti, organizuoti žaidimą. Negalvojame, kad žaisime pirmu numeriu, gynybos žaidimo organizavimas bus prioritetas. Bus įdomu, todėl gyvename futbolu ir siekiame tokių susitikimų“, – kalbėjo V. Urbonas.

Į pasaulio čempionatą Katare, kur numatytos 32 dalyvės, pateks 13 komandų iš Senojo žemyno. Tai – 10 atrankos grupių nugalėtojų, o dar trys rinktinės paaiškės po atkrintamųjų varžybų, kuriose dalyvaus 10 antrąsias vietas grupėse užėmusių ekipų ir 2 Tautų lygos grupių nugalėtojos.

FIFA pasaulio čempionatas Katare vyks 2022 metų lapkričio 21 – gruodžio 18 dienomis. Čempionų titulą ten gins Prancūzijos rinktinė.

Tai bus paskutinės planetos pirmenybės su 32 dalyvėmis. 2026 metų pasaulio čempionate JAV, Meksikoje ir Kanadoje dalyvių skaičius padidės iki 48.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)