„Kai kas jau pasveiko, o naujų atvejų, ačiū Dievui, neturime“, – pirmadienį Delfi pranešė „Riterių“, o kartu ir A lygos prezidentas Janas Nevoina.

Kaip ir Vilniaus „Žalgiryje“ ar „Panevėžyje“, pirmieji pavojaus signalai „Riterių“ kavalerijoje suskambo prieš vasario 27 d. turėjusį įvykti šalies futbolo sezono atidarymą – rungtynes dėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Supertaurės.

Remiantis vėliau klubo atlikto vidinio COVID-19 valdymo proceso audito protokolu, su kuriuo susipažino Delfi, pirmiausia teigiamus tyrimų atsakymus gavo trys futbolininkai, prieš tai pajutę simptomus ir nesportavę su komanda.

„Riteriai“ tuomet atšaukė artimiausias savo pratybas ir paskutines kontrolines rungtynes su Alytaus „Dainava“, visiems komandos atstovams buvo atlikti PGR testai.

Bet nors savaitgalį viena po kitos ėmė plaukti žinios apie teigiamus atsakymus – iš viso jų buvo dar dešimt, klubas nusprendė kovo 1 d. rinktis LFF stadione ir toliau treniruotis.

Treniravosi tik dvi dienas – per tą laiką žaidėjams bei personalui atlikus pakartotinius testus nustatyti keturi nauji viruso atvejai. Galiausiai COVID-19 diagnozuotas ir dviem futbolininkams, sportavusiems praėjusią savaitę.

Kodėl „Riteriai“ bandė tampyti likimą už ūsų, nors įsisukusio viruso atvejų skaičiai komandoje tuo metu jau buvo dviženkliai?

Vieną dieną vienas žmogus daro testą ir gauna neigiamą atsakymą, o po dviejų dienų testas jau būna teigiamas. Tuo metu kitas žmogus visą laiką jaučia simptomus, bet trys iš eilės jo testai – neigiami. Ir išėjo toks balaganas, kad iš karto nepavyko suvaldyti situacijos.
Janas Nevoina, Vilniaus „Riterių“ ir A lygos prezidentas

J. Nevoina teigia, jog vadovautasi LFF patvirtintomis COVID-19 ligos valdymo taisyklėmis bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijomis, pagal kurias, mažos rizikos sąlytį su infekuotaisiais turėjusiems asmenims nebūtina izoliuotis.

Anot „Riterių“ prezidento, į treniruotes praėjusią savaitę buvo grįžę tik tie žaidėjai, kurie daugiau nei 7 d. nekontaktavo su užsikrėtusiais komandos draugais, nejautė jokių simptomų, jų PGR testų atsakymai buvo neigiami arba jie jau buvo persirgę COVID-19 ir turėjo antikūnų.

Vis dėlto toks sietas neapsaugojo nuo infekcijos plitimo.

„Vieną dieną vienas žmogus daro testą ir gauna neigiamą atsakymą, o po dviejų dienų testas jau būna teigiamas. Tuo metu kitas žmogus visą laiką jaučia simptomus, bet trys iš eilės jo testai – neigiami. Dar ir savaitgalis, kai informacija „vaikšto“ lėčiau, prisidėjo. Ir išėjo toks balaganas, kad iš karto nepavyko suvaldyti situacijos“, – aiškino J. Nevoina.

Jis tikino, kad nevykęs bandymas grįžti į stadioną daug žalos nepadarė.

„Po dviejų dienų treniruočių atsirado tik du nauji atvejai. Bet dar reikia patikrinti, ar nebus jiems kaip Dominykui Barauskui“, – sakė „Riterių“ prezidentas.

Vilniaus "Riteriai" (Foto: "Riteriai")

Pastarasis gynėjas pernai, pats to nenorėdamas, lemiamoje sezono stadijoje paralyžiavo visą komandą.

Praėjusį spalį nacionalinės rinktinės stovykloje D. Barauskui atlikto testo atsakymas buvo teigiamas, ir visi su juo kontaktavę bendraklubiai NVSC nurodymu turėjo dviem savaitėms saviizoliuotis.

Iš izoliacijos nepadėjo ištrūkti nė vėlesnių D. Barausko tyrimų rezultatai, patvirtinę, jog iš tiesų futbolininkas užsikrėtęs nebuvo. Pusę mėnesio nesitreniravę „Riteriai“ tuomet iškrito iš LFF taurės varžybų, o A lygoje galiausiai liko paskutiniai.

Tačiau dabar J. Nevoina tvirtina, jog brangiai kainavusi pernykštė netikro aliarmo istorija neturėjo įtakos klubo reakcijai į dabartinę krizę – šįkart jau visiškai realią.

„Tiesiog pasikeitė teisės aktai, mes jais ir vadovavomės. Visą tą laiką buvo nuolat komunikuojama su NVSC – tai darė ir atskiri žaidėjai, ir paskirtas atsakingas klubo darbuotojas. Šioje vietoje nenorėčiau nieko kaltinti“, – komentavo klubo savininkas.

Tiesa, kiek kitaip elgėsi panašioje padėtyje atsidūręs „Žalgiris“. Šalies čempionai išsyk nutraukė treniruotes, įspėjo NVSC apie koronaviruso židinį komandoje ir operatyviai informavo visuomenę.

„Panevėžio“ gretose infekcijos atvejų fiksuota mažiau, izoliavus užsikrėtusius žaidėjus ekipa praėjusį savaitgalį kaip numatyta startavo A lygoje, 1:0 įveikdama vicečempionę Marijampolės „Sūduvą“.

Vidinio „Riterių“ audito protokole teigiama, kad komunikacija su NVSC elektroniniais laiškais strigo dėl „serverio problemų“, ne visada su NVSC specialistais susisiekti pavyko ir telefonu.

Nuo antradienio „Riterių“ pratyboms jau vadovauja pasveikęs strategas iš Baltarusijos Sergejus Gurenka, tačiau jo nurodymų vis dar klausosi pernelyg mažai žaidėjų, kad sostinės ekipa galėtų pradėti sezoną.

Praėjusį savaitgalį „Riteriai“ Vilniaus derbyje turėjo aiškintis santykius su „Žalgiriu“, greičiausiai bus nukeltos ir artėjančio penktadienio antro turo rungtynės su Gargždų „Banga“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)