Be abejo, nemalonių futbolininkų vizitų po rentgenu prieš svarbiausias kovas sezone norėjo išvengti „Liverpool“ fanai, tačiau jų palaikomo klubo situacija dar nebuvo tokia kritinė kaip kitų Europos ekipų – po nesėkmingų atkarpų trenerius keitė net trys Čempionų lygoje išlikę klubai.

Naujų strategų iššūkiai, Jurgeno Kloppo galvosūkiai, įvarčių fiestos Barselonoje nostalgija ir stringantis Dortmundas – šiame pirmosios aštuntfinalių savaitės pristatyme.

Leipcigo „RB“ – „Liverpool“


Tarpusavio istorija. Tai bus pirmasis klubų susitikimas istorijoje.

Sezono kontekstas. Leipcigo ekipa šį sezoną demonstruoja stabilumą – užtikrintai žengia 2 vietoje Vokietijos Bundeslygoje ir pasižymi įvairiapusiškumu puolime. Šį sezoną išsiskiria krašto gynėjas Angelino, įmušęs 8 įvarčius ir atlikęs 11 rezultatyvių perdavimų.

„Liverpool“ popieriai kur kas prastesni. Po Čempionų lygos grupių etapo pabaigos gruodį, J. Kloppo auklėtiniai laimėjo tik 5 iš 15 rungtynių ir Anglijos „Premier“ lygoje jau fiksuoja 13 taškų deficitą iki pirmosios vietos.

Intriga. Ar prabus „Liverpool“ gynyba? Kone iki sezono galo iškritus Virgilui van Dijkui, Joeliui Matipui ir Joe Gomezui, Anglijos čempionų gynyba kol kas yra pasmerkta – jau 7 mačus ekipa nesugeba išlaikyti sausų vartų.

Nors klubas sausio mėnesį užkamšė skyles sudėtyje naujokais Ozanu Kabaku ir Benu Daviesu, šių adaptacinis periodas dar tik prasideda – gynyboje tenka žaisti saugams Fabinho bei Jordanui Hendersonui.

Favoritas. Nors „Liverpool“ potencialas puolime neišgaravo, 4 pergalių iš eilės seriją fiksuojanti Leipcigo ekipa gali nuginkluoti Anglijos čempionų vartus ir žengti tolyn.

Jei tai būtų sezono pradžia ir visi būtų sveiki, kalbėtume apie „Liverpool“ palankų scenarijų, tačiau šį kartą svarstyklės krypsta į Leipcigo pusę, net jei abi rungtynes šie žais išvykoje – dėl karantino ribojimų „Liverpool“ neatvyks į Vokietiją ir mačo vieta persikėlė į Budapešto Puškašo vardo stadioną.

„Barcelona“ – Paryžiaus „Saint-Germain“


Tarpusavio istorija. 11 kartų istorijoje susitikusios ekipos antrą kartą susirems turnyro aštuntfinalyje. Paskutinį kartą tai buvo 2016-2017 metų sezone, kai bendru rezultatu 6:5 triumfavo „Barcelona“ ir žengė tolyn po pergalės 6:1 atsakomosiose rungtynėse, apipintose kontroversiškais teisėjų sprendimais.

Sezono kontekstas. Vangiai startavusi „Barcelona“ pamažu įgauna optimalią formą – 2021 m. laimėjo visas 7 rungtynes „La Liga“ bei atrado naujų talentų, talkinančių Lioneliui Messi – jaunieji Trincao ir Pedri nuo suolo įneša pliūpsnį energijos puolime.

Lionelis Messi, Antoine Griezmannas

Savo ruožtu PSG šįmet jau spėjo supurtyti permainos trenerio kėdėje – strigusį Thomą Tuchelį pakeitė Mauricio Pochettino, bandantis išsrėbti patirtus 5 pralaimėjimus „Ligue 1“ čempionate – paskutinį sykį daugiau rungtynių lygoje ekipa pralaimėjo dar 2010-2011 metų sezone.

Intriga. Kaip PSG išsivers be Neymaro? Dar vienerios Čempionų lygos atkrintamosios ir dar viena PSG žvaigždės trauma. Prancūzijos taurės rungtynėse su antros lygos vidutiniokais „Caen“ brazilą į aikštę metęs M. Pochettino po mačo krimto nagus – susižeidęs Neymaras rungtynes baigė anksčiau laiko ir be futbolo praleis apie 4 savaites. Kylianas Mbappe ir kompanija turės pasitempti.

Kylianas Mbappe

Favoritas. Žvėrišką formą pastaruoju demonstruojantis Lionelis Messi ir kompanija gali būti per kietas riešutas dar tik prie naujo stratego apsiprantančiai ir nukraujavusiai PSG – paskutiniuose 5 Ispanijos čempionato mačuose „La Pulga“ pasižymėjo net 8 kartus.

Pirmame mače paryžiečiai taip pat neturės ir argentiniečio Angelio Di Marios, o šio tautietis kitoje barikadų pusėje visomis lengvatomis sieks pasinaudoti.

„Sevilla“ – Dortmundo „Borussia“


Tarpusavio istorija. Ekipos yra susitikusios tik 2010-2011 metų sezone, Europos lygos grupių etape – tuomet kartą pergalę šventė ispanai, o sykį klubai išsiskyrė lygiosiomis. „Sevillos“ gretose šiose akistatose dalyvavo gynėjas Jesus Navas, „Borussios“ – Lukaszas Piszczekas, Matsas Hummelsas bei Marcelis Schmelzeris.

Sezono kontekstas. Išankstinius nuogąstavimus paneigęs strategas Julenas Lopetegui tęsia sėkmingą darbą Sevilijoje – ekipa turi visus šansus šį sezoną finišuoti pirmame „La Ligos“ dvejete bei jau 7 mačus iš eilės žengia pergalingai, nepraleisdama nė vieno įvarčio.

Dortmunde – nuotaikos niūresnės. Stratego Lucieno Favre išmetimas iš trenerio posto gruodį situacijos iš esmės nepakeitė. Ekipa su laikinuoju vairininku Edinu Terzičiumi laimėjo tik 4 mačus iš 10 Vokietijos čempionate ir, nepaisant milžiniško potencialo puolime, žengia tik šešta.

Intriga. Ar ispanai sustabdys Erlingą Haalandą? Antrą geriausią gynybą „La Ligoje“ demonstruojanti „Sevilla“ per 22 rungtynes praleido vos 16 įvarčių, tačiau kitoje aikštės pusėje laukia ryškiausias pastarojo meto Europos talentas.

Erlingas Haalandas

E. Haalandas šį sezoną įmušė jau 23 įvarčius per tiek pat rungtynių – J. Lopetegui laukia nemenkas uždavinys stabdant norvegą.

Favoritas. Nepaisant pastarojo puolėjo žygdarbių, šios poros favorite išlieka „Sevilla“. Dortmundo ekipa turi problemų gynyboje šį sezoną, o kapitonui Marco Reusui belieka vaizdingai apgailestauti.

„Visada darome tas pačias klaidas. Tai smirdi“, – sausį po pralaimėjimo 2:4 Gladbacho „Borussiai“ teigė vokietis.

„Porto“ – Turino „Juventus“

Tarpusavio istorija. 5 įvykę tarpusavio susitikimai 4 sykius baigėsi Turino „Juventus“ pergale. Pastaroji akistata buvo 2016-2017 metais Čempionų lygos aštuntfinalyje – italai triumfavo bendru rezultatu 3:0.

Sezono kontekstas. Vietiniame fronte šį sezoną stringanti „Porto“ žengia antra lygoje ir jau 4 rungtynes nesugeba iškovoti pergalės – visi mačai baigti lygiosiomis.

Vienintelė paguoda ekipai šį sezoną – puiki naujoko Mehdi Taremi puolime forma. Vos už 5 mln. eurų iš „Rio Ave“ atvykęs iranietis sukūrė 23 įvarčius per 29 mačus.

„Juventus“ šį sezoną vargai taip pat pažįstami. Tradicinio dominavimo „Serie A“ čempionate su naujoku prie vairo Andrea Pirlo nematyti – ekipa žengia ketvirtoje vietoje ir laimėjo vos 12 susitikimų iš 21.

Cristiano Ronaldo

Intriga. Ar pratęs seriją Cristiano Ronaldo? Šį sezoną „Juventus“ žvaigždė Čempionų lygoje įvarčius kūrė visose 4 žaistose rungtynėse.

Žaidžiant su „Porto“ sėkmingų momentų portugalas taip pat turi – 2009 m. jo įmuštas tolimas įvartis į portugalų vartus Čempionų lygos ketvirtfinalyje tapo gražiausiu metų įvarčiu ir pelnė Ferenco Puškašo apdovanojimą.

Favoritas. Nepaisant to, jog Turino klubas toli gražu nežaidžia geriausio savo futbolo ir dažnai stringa kertinėse sezono dvikovose, „Juventus“ kokybės sudėtyje turėtų užtekti perlipti vieną silpniausių pastarųjų metų „Porto“ sudėčių, kuri Portugalijoje ilsėtis prieš kovas Europoje neturi kada – ten jau sukauptas 8 taškų deficitas prieš pirmoje vietoje žengiančią Lisabonos „Sporting“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)