Mačas Paryžiuje truko tik 13 minučių.

Po PSG gynėjo Presnelio Kimpembe pražangos prieš svečių puolėją iš Norvegijos Fredriką Gulbrandseną „Bašakšehir“ atsarginių suolas audringai reikalavo, kad teisėjas Ovidiu Hateganas parodytų prancūzui geltoną kortelę.

Ypač aktyviai reiškėsi ekipos stratego Okano Buruko asistentas Pierre'as Webo.

Tvarką abiejų komandų techninėse zonose stebintis ketvirtasis arbitras S. Coltescu radijo ryšiu pranešė aikštės teisėjui apie nederamą vieno iš „Bašakšehir“ trenerių elgesį.

„Ateik ir parodyk (kortelę) juodam, šito neįmanoma (toleruoti). Ateik prie jo, tai tas juodas ana ten“, – rumuniškai sakė S. Coltescu.

Alio, žaidėjai ir teisėjai, jūs sukūrėte šou šįvakar! Tokį šou, dėl kurio visa kova su rasizmu tampa pajuokos objektu.
Ciprianas Marica, buvęs Rumunijos futbolo rinktinės puolėjas

Nors P. Webo šios kalbos, reikia manyti, nemoka, jis nugirdo žodį „juodas“, kuris rumuniškai skamba „negru“.

38-erių buvęs Kamerūno rinktinės puolėjas, didžiąją profesionalo karjeros dalį rungtyniavęs Ispanijos ir Turkijos klubuose, pasipiktino, nepaisant to, jam buvo parodyta raudona kortelė.

Tuomet įširdo atsarginis „Bašakšehir“ puolėjas iš Senegalo Demba Ba.

„Kodėl kai reikia nurodyti juodaodį, vadini jį „juodu“? Juk kai reikia nurodyti baltaodį, nesakai „baltas“, – S. Coltescu užsipuolė 35-erių veteranas.

Apsiginti teisėjas nesugebėjo, ir greitai diskusijos, į kurias įsitraukė didžioji dalis abiejų komandų atstovų, o taip pat vadovai, nuklydo į lankas.

„Išvarėte jį, nes jis juodaodis“, – rumunui išrėžė strategas iš Turkijos O. Burukas.

Regis, jau pamiršęs, kad dėl pernelyg audringos reakcijos į įvykius aikštėje likus vos kelioms minutėms iki rungtynes nutraukusio incidento ir pats buvo nubaustas įspėjimu.

Šioje vietoje svarbiausia, ką galėjo ir turėjo į D. Ba klausimų tiradą atsakyti S. Coltescu.

Paminėdamas odos spalvą jis bandė savo kolegai identifikuoti ne žaidėją – tokiu atveju priekaištai būtų visiškai pagrįsti, mat norint įvardinti futbolininką, užtenka pasakyti jo marškinėlių numerį.

Personalas ant atsarginių suolo numerių neturi.

„Bašakšehir“ trenerių štabą sudaro vienuolika specialistų, nors ir ne visi antradienio vakarą leido laiką ant „Parc des Princes“ stadiono atsarginių suolo. Bet tie, kas buvo, vilkėjo vienodomis klubo striukėmis be jokių kitų skiriamųjų ženklų. P. Webo tarp jų buvo vienintelis juodaodis.

Neatsargus žodis S. Coltescu išsprūdo tarnybinio pokalbio metu, kuris skirtas tik teisėjų brigados ausims. P. Webo jį išgirdo tik dėl to, jog stadiono tribūnos dėl karantino ribojimų buvo tuščios.

Reikia sutikti, jog ketvirtasis teisėjas pasirinko netinkamą bruožą norėdamas aikštės arbitrui įvardinti, kurį trenerių štabo atstovą reikia nubausti už ribas peržengusias emocijas.

S. Coltescu greičiausiai tiesiog reikėjo palaukti, kol iškviestas O. Hateganas prieis prie šoninės linijos, ir parodyti į prasižengusį asmenį pirštu.

Tačiau nereikia pamiršti ir to, jog rungtynių sūkuryje arbitrai turi daug veiklos ir stengiasi kuo greičiau perteikti vienas kitam informaciją.

Šios aplinkybės nesutrukdė, pavyzdžiui, Prancūzijos sporto ministrei Roxanai Maracineanu, kuri pati yra rumunų kilmės, padaryti greitas išvadas.

„Šįvakar sportininkai priėmė istorinį sprendimą susidūrę su elgesiu, kurį laikė nepriimtinu. Su įprasto rasizmo išraiška. Lauksime tyrimo rezultatų, bet aš galiu pasveikinti tokį stiprų ir simbolišką komandų gestą bei solidarumą“, – socialiniame tinkle rašė R. Maracineanu.

Įsikišo net Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

„Mes esame besąlygiškai nusistatę prieš rasizmą ir diskriminaciją sporte, kaip ir visose kitose gyvenimo srityse. Smerkiu rasistines pastabas P. Webo atžvilgiu, esu tikras, kad UEFA imsis reikiamų žingsnių“, – sakė nuolatiniais žmogaus teisių pažeidimais ir autoritarizmu kaltinamas Turkijos vadovas.

Panašūs vertinimai kartojosi ir tarptautinėje žiniasklaidoje.

Ir tik retas pabandė užstoti S. Coltescu kaip buvusi Rumunijos rinktinės žvaigždė Ciprianas Marica.

„Coltescu buvo neteisus! Bet ar dėl klaidingo išsireiškimo reikia sukelti pasaulinį skandalą? Visas tas komandų išėjimas, atsisakymas tęsti rungtynes tą patį vakarą buvo tiesiog neįtikėtinas cirkas.

Kalbėkime rimtai: rasizmas egzistuoja, jis turi būti pasmerktas bet kokioje situacijoje. Bet ką bendro su rasizmu turi nelaimėlis Coltescu? Jis skubėjo, jis suklydo, bet to, kas sekė paskui, jau per daug.

Žinau, ką kalbu. Pavyzdžiui, per savo paties karjerą nė karto negirdėjau jokios reakcijos, kuomet mus, rumunus, tame pačiame Paryžiuje vadindavo čigonais oficialių rungtynių plakatuose.

Alio, žaidėjai ir teisėjai, jūs sukūrėte šou šįvakar! Tokį šou, dėl kurio visa kova su rasizmu tampa pajuokos objektu“, – socialiniame tinkle atsipeikėti ragino 35-erių buvęs tokių klubų kaip „Stuttgart“, Gelzenkircheno „Schalke“ ar Madrido „Getafe“ puolėjas.

Panašiai kolegą gynė ir buvęs FIFA kategorijos teisėjas iš Rumunijos Cristianas Balaj, pabrėžęs, kad S. Coltescu kreipėsi ne į P. Webo ir nemėgino šio įžeisti. Tačiau kartu jis įsitikinęs, kad dėl šventos ramybės rumunas bus „paaukotas“.

„Manau, kad jis bus paaukotas norint parodyti nulinę toleranciją rasizmui. Tik UEFA gali jį išgelbėti, jeigu išgirs argumentus, kad netinkamas žodis buvo pavartotas be jokios menkinančios potekstės“, – sakė C. Balaj.

Kaip ten bebūtų, antradienio skandalas dar labiau prislėgs teisėją, kuriam praeityje teko išgyventi ne vieną Rumunijos žiniasklaidos aprašytą asmeninę dramą.

Inžinierius pagal profesiją sirgo depresija ir 2008-aisiais Krajovoje bandė nusižudyti. Jam sutrukdė kaimynų iškviesta policija, kuri išlaužė buto duris.

Vėliau buvęs teisėjas Ionas Craciunescu atskleidė, jog tai buvo nebe pirmas kolegos mėginimas atimti sau gyvybę, dėl psichologinių problemų S. Coltescu gydėsi ligoninėje.

Rumuną slėgė rūpesčiai šeimoje: remiantis ziare.com skelbiama informacija, arbitras dukart išsiskyrė, per paskutinius dvejus metus palaidojo abu savo tėvus.

2003-iaisiais prasidėjusi teisėjo karjera S. Coltescu taip pat klostėsi banguotai, arbitras ne kartą buvo linksniuojamas dėl savo sprendimų vadovaujant Rumunijos čempionato rungtynėms. 2007-aisiais jo tarptautinė kategorija buvo pažeminta, į FIFA teisėjų pirmąjį sąrašą rumunas grįžo tik po šešerių metų.

Primename, kad sustabdytos rungtynės Paryžiuje bus pratęstos trečiadienį, nuo 19.55 val. Lietuvos laiku. Mačui teisėjaus skubiai paskirta nauja arbitrų brigada iš Nyderlandų, vadovaujama aikštės teisėjo Danny Makkelie.

Antradienį kitose H grupės rungtynėse „Leipzig“ nugalėjus „Manchester United“ 3:2, mačas lemiamos svarbos nebeturi.

Dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas jau garantuotas PSG pergalės atveju tik išstumtų Vokietijos klubą iš pirmos vietos. Anglijos atstovai finišavo treti ir tarptautinį sezoną tęs UEFA Europos lygoje, turkai nebepajudės iš paskutinės vietos.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)