Tris futbolo muškietininkus iš Lietuvos priėmusi Velika Gorica jau nebėra raudonai žaižaruojantis taškas koronaviruso žemėlapyje. Bent jau nebežaižaruoja „Gorica“ klubas.

Antrą vietą Kroatijos čempionate užimanti komanda rankinį stabdį buvo priversta užtraukti spalio 22 d., gavus pirmuosius teigiamus žaidėjų ir kito personalo testų atsakymus.

Iš viso COVID-19 buvo diagnozuotas 17 asmenų, dauguma jų – futbolininkai.

Tiek ekipos treneris Valdas Dambrauskas, tiek saugas Paulius Golubickas, tiek ir pats M. Nikoličius infekcijos išvengė.

„Dauguma mūsiškių sirgo be simptomų, kai kuriems šiek tiek pakilo temperatūra, buvo sunkiau kvėpuoti. Bet nieko labai rimto, ačiū Dievui“, – Delfi pasakojo 37-erių futbolo vadybininkas iš Nidos.

Nors iš rikiuotės buvo iškritusi daugiau nei pusė komandos, sveikieji toliau treniravosi be pertraukų.

„Pratybos vyko normaliu ritmu, tik atrodė keistai – dalyvaudavo tai 8, tai 10 žaidėjų. Juokavome, kad tai – vis tiek trigubai geriau nei pavasarį, kai dirbti buvo galima tik mažomis grupelėmis po tris ar keturis“, – šypsojosi M. Nikoličius.

Praėjus Kroatijos vyriausybės nustatytam 10 dienų izoliacijos terminui, prisijungti leista ir pasveikusiems futbolininkams.

Vieni jų grįžo beveik nepraradę sportinės formos, bet kai kuriems žaidėjams prieš sezoną fizinio pasirengimo treniruotėse išlietas prakaitas nuėjo šuniui ant uodegos.

"Gorica" treniruotė (Foto: HNK "Gorica")

„Tie, kurie sirgo be simptomų, darydavo pratimus namuose, naktimis bėgiodavo. Kitiems virusas labiau pasijuto – turbūt organizmo aprūpinimas deguonimi po ligos nėra optimalus, reikės trijų ar keturių savaičių, kol jie susigrąžins formą. Bet žaidėjų turime pakankamai, bandysime juos rotuoti, kažkaip išgyvensime“, – nesigraužė M. Nikoličius.

Komandą apsiautus virusui, teko atidėti dvejas rungtynes. Panašiu metu COVID-19 užpuolė Zagrebo „Lokomotiv“ bei „Osijek“ stovyklas.

Įdomu, jog liga išguldė ir pusę „Gorica“ krepšinio ekipos, nors pastaroji nėra niekaip susijusi su to paties pavadinimo futbolo klubu.

Spalį atsiritusi antroji koronaviruso banga naujų atvejų skaičių Kroatijoje pašokdino iki daugiau nei 2,5 tūkst. per parą. Daugiausiai susirgimų fiksuojama sostinėje Zagrebe, nuo kurio 60 tūkst. gyventojų turinčią Velika Goricą skiria tik keliolika kilometrų.

„Dauguma mūsų žaidėjų Zagrebe ir gyvena. Normalu, kad kažkas iš jų pasigavo infekciją, kuri paskui išplito komandoje. Nors mes ir taikome daug prevencinių priemonių: žaidėjai nebesinaudoja rūbine, atvažiuoja į pratybas jau apsirengę sportine apranga, po treniruotės nesiprausę sėda į automobilius ir važiuoja namo. Stengiamės maksimaliai riboti kontaktus, matuojame temperatūrą, kad rizika užsikrėsti vieniems nuo kitų būtų kuo mažesnė“, – sakė M. Nikoličius.

Mindaugas Nikoličius (Foto: HNK "Gorica")

Europos turnyruose žaidžiantys klubai, kurių tvarkaraštis labiau įtemptas, taiko dar griežtesnę kontrolę.

Pavyzdžiui, etatinio šalies čempiono Zagrebo „Dinamo“ žaidėjai, tarp kurių yra ir UEFA Čempionų lygoje pernai žibėjęs puolėjas Mislavas Oršičius, prieš išvykos rungtynes turėjo nuosavais automobiliais sukarti 300 kilometrų į Šibeniką, mat klubas pabijojo visus vežti vienu autobusu.

„Skamba keistai, bet tokia šiandienos realybė“, – pečiais traukė M. Nikoličius.

Vis dėlto net ir tokios priemonės nieko negarantuoja. To paties „Dinamo“ strategui Zoranui Mamičiui antradienį nustatytas koronavirusas – komanda UEFA Europos lygos rungtynių išvakarėse liko be vairininko.

Tuo metu „Gorica“ į aikštę turėtų grįžti sekmadienį, kuomet namuose priims turnyro vidutiniokę Koprivnicos „Slaven Belupo“.

Priims jau be palaikymo tribūnose. Spalį paskutines V. Dambrausko auklėtinių rungtynes prieš koronaviruso protrūkį dar stebėjo 1,5 tūkst. sirgalių. Bet praėjusią savaitę visos šalies mastu buvo įvestas draudimas žiūrovams lankytis sporto varžybose.

„Šioje vietoje trūksta nuoseklumo, reglamentavimas nuolat keičiamas: tai atidaro stadionus, tai vėl uždaro. Nenoriu sumeluoti, bet gal jau tris kartus taip persigalvojo. Iki šiol leisdavo užpildyti 30 proc. vietų tribūnose, dabar jos turės būti visiškai tuščios.

Iš vienos pusės, natūralu tokiomis aplinkybėmis vengti masinio susibūrimo vietų. Bet jei šeštadienio vakarą išeisite į Zagrebo centrą, nežinau, ar kavinėse rasite laisvą staliuką. Ten 30 proc. vietų ribojimo tikrai nėra, nebūna ir jokios socialinės distancijos. Apskritai be kaukių, kurias užsideda tik padavėjos, niekas daugiau pandemijos ir neprimena“, – stebėjosi M. Nikoličius.

Po artėjančio savaitgalio „Gorica“ laukia dar viena pauzė – šįkart visos Europos klubai užleis aikštes nacionalinėms rinktinėms, užbaigsiančioms UEFA Tautų lygos pirmą etapą.

Tiesa, M. Nikoličius tariasi su čempionato autsaiderio „Varaždin“ atstovais dėl galimybės tuo metu sužaisti anksčiau atidėtą susitikimą.

Be Lietuvos rinktinėje žaidžiančio P. Golubicko bei debiuto Albanijos nacionalinėje ekipoje laukiančio gynėjo Albi Dokos, „Gorica“ turi ir kelis Kroatijos jaunimo (iki 21 metų) rinktinės atstovus.

Paulius Golubickas

Nors jų laukia papildomos kelionės ir kontaktai, o kartu – didesnis pavojus užsikrėsti, M. Nikoličius teigia mielai išleidžiantis žaidėjus į rinktines.

„Deleguoti žaidėją į rinktinę klubui yra garbė, aš kaip tik esu labai laimingas, kad mūsų futbolininkai yra kviečiami. Rinktinėse taip pat yra laikomasi labai daug apsaugos priemonių, o užsikrėsti teoriškai galima visur“, – pažymėjo vienas „Gorica“ vadovų.

Per rinktinių „langą“ gali paaiškėti ir Lietuvos čempionai. Dėl titulą ginančioje Marijampolės „Sūduvoje“ įsisukusio koronaviruso lemiamas mačas Vilniuje su vietos „Žalgiriu“ buvo perkeltas į lapkričio 12 d.

Jei tuo metu epidemiologinė situacija lyderiams dar neleis užbaigti čempionato, sezono finišas nusikels iš viso trims savaitėms – iki lapkričio 22 d.

„Sakyčiau, kad komandų šansai prieš šias paskutines rungtynes bus 50 prieš 50, kada jos bevyktų. Abu konkurentai verti vienas kito, gal tik privalumų turi skirtingų. Natūralu, kad karantinas „Sūduvoje“ – pliusas „Žalgiriui“, kita vertus, marijampoliečiai turi labai daug patyrusių žaidėjų, kurie tikrai mokės mobilizuotis svarbiausioms rungtynėms. Be to, „Sūduvai“ jose pakanka lygiųjų. Manau, lemiamas mačas bus bekompromisis ir labai įdomus“, – atsargiai prognozavo M. Nikoličius, kuris 2018-aisiais į Kroatiją iškeliavo po aštuonerių metų darbo „Žalgirio“ sporto direktoriaus pareigose.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)