Šeštadienio pavakarę LFF stadione vienintelę savo treniruotę surengsianti Baltarusijos rinktinė bandys pataisyti nuotaikas.

Ketvirtadienį Michailo Markhelio auklėtiniai Tbilisyje pralaimėjo Europos čempionato atrankos rungtynes Gruzijos ekipai 0:1 ir pasitraukė iš kovos dėl vietos į kitus metus perkeltame pirmenybių finaliniame etape.

Baltarusių gretose yra ir kitų problemų. Vietos žiniasklaida stebisi, kodėl į rinktinę šįkart nebuvo pakviesti patyrę Sergejus Kisliakas ir Stanislavas Dragunas. Tuo metu ateities žvaigžde laikomas 20-metis Ilja Škurinas dar rugpjūtį pareiškė nežaisiantis nacionalinėje komandoje, kol šalies prezidento pareigas eis Aleksandras Lukašenka.

Politinis nepasitenkinimas dėl, Baltarusijos opozicijos ir Vakarų vertinimu, suklastotų prezidento rinkimų rezultatų bei teisėsaugos susidorojimo su protestuotojais atsirito ir į šios šalies futbolo stadionus. Bet nacionalinė rinktinė iki šiol buvo nuošalyje.

Visus tris šį rudenį vykusius tarptautinius mačus baltarusiai žaidė tuščiuose stadionuose be žiūrovų. Sekmadienį Vilniuje bus kiek kitaip.

Vitalijus Lisakovičius (viduryje)

Spalio pradžioje UEFA leido jos rengiamose varžybose vėl priimti publiką. Laikantis Lietuvoje galiojančių Vyriausybės nurodymų, 5 tūkst. vietų turinčiame LFF stadione ruošiamasi priimti apie tūkstantį futbolo mėgėjų.

Tiesa, išankstinė prekyba bilietais nebuvo aktyvi.

„Po truputį tribūnos pildosi, bet gana vangiai. Matyt žmonės turi nuogąstavimų dėl viruso, gal ir dėl rudeniškų oro sąlygų. Matome, kad, pavyzdžiui, Lietuvos krepšinio lygoje situacija prekiaujant bilietais yra labai panaši“, – likus kelioms dienoms iki rungtynių su Baltarusija Delfi sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

Jis spėjo, jog tribūnose bus ir svečių gerbėjų, gyvenančių Lietuvoje.

Praėjusios savaitės duomenimis, vien išimties tvarka po skandalingųjų prezidento rinkimų išduota beveik 400 leidimų baltarusiams atvykti į Lietuvą, tiesa, jais pasinaudojusių buvo gerokai mažiau – 84. Dar trys dešimtys kaimynų pasiprašė politinio prieglobsčio. Iš viso, kaip skelbė BNS, Lietuvoje yra daugiau nei 20 tūkst. darbo ar Šengeno erdvės vizas turinčių baltarusių.

Nebūtų nuostabu, jei sekmadienį LFF stadiono tribūnose sušmėžuotų protestuotojų kitapus sienos pamėgtos senoji balta ir raudona Baltarusijos vėliava ar LDK Vytis.

Nieko nebestebina ir internete plintantys vaizdo įrašai, kaip Baltarusijos miestuose praeiviai sulaikomi vien dėl to, jog nešasi vieną iš jų.

Keista dėl to, jog kitoje Lietuvos kaimynėje Latvijoje dėl tos pačios priežasties vienas sirgalius buvo išprašytas iš populiariausio šalies sporto klubo Rygos „Dinamo“ rungtynių.

Neseniai koronaviruso krizę išgyvenusios ekipos namų mačo Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL) su Minsko „Dinamo“ metu prie istorine Baltarusijos vėliava apsigaubusio žiūrovo priėjo apsaugos darbuotojai ir paragino palikti Rygos areną.

„Buvau išmestas lauk pirmose sezono rungtynėse, kuriose apsilankiau“, – laikraščiui „Latvijas Avize“ sakė ledo ritulio aistruolis Robertas Pilskungas, kuris teigė po rungtynių dar ir sulaukęs klubo atstovo skambučio bei papildomo perspėjimo.

„Dinamo“ klubo stebėtojų tarybos pirmininkas yra Juris Savickis – Rusijos energetikos koncerno „Rosneft“ kontroliuojamos bendrovės „Itera Latvija“ vadovas, ne kartą pagarsėjęs prorusiškais pareiškimais.

Tiesa, kitas „Dinamo“ vadovas – valdybos pirmininkas ir buvęs Latvijos prezidentas Guntis Ulmanis – neigė, jog klubas prieš rungtynes su svečiais iš Baltarusijos davė nurodymus neleisti tribūnose pasirodyti oficialiojo Minsko nemėgstamai atributikai.

Kad ir kaip ten būtų, Vilniuje panašių incidentų kilti neturėtų.

„Nematome didelės problemos, jei kas nors pasiims tą vėliavą į stadioną. Taip, ji neša politinę žinutę, o UEFA laiko, kad futbolas ne vieta politikai. Bet oficialiame uždraustų simbolių sąraše nesu matęs nei senosios baltarusių vėliavos, nei nieko kitko, kas galėtų būti aktualu sekmadienio rungtynėms. Todėl pagrindo kažko drausti nematome – bent jau kol kas“, – Delfi sakė LFF varžybų ir licencijavimo departamento vadovas Maksimas Bechterevas.

Maksimas Bechterevas

UEFA Tautų lygos C diviziono 4-os grupės rungtynės Vilniuje sekmadienį prasidės 19 val.

Lietuvos rinktinė rugsėjį namuose pralaimėjo Kazachstanui 0:2, bet išvykoje netikėtai įveikė Albaniją 1:0. Trečiadienį draugiškose rungtynėse Taline Valdo Urbono auklėtiniai 3:1 nugalėjo ir Estiją.

Savo ruožtu, baltarusiai pasirodymą Tautų lygoje pradėjo nesėkme 0:2 namie prieš albanus ir pergale 2:1 svečiuose prieš kazachus.

FIFA reitinge Baltarusija užima 87-ą vietą, Lietuva yra 131-a.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)