Albanijos futbolo gerbėjams pirmadienio UEFA Tautų lygos mačas Tiranoje nenoromis galėjo priminti juodžiausius daugkartinio šalies čempiono Korčės „Skenderbeu“ istorijos puslapius.

2018 metais Albanijos klubas buvo dešimtmečiui išmestas iš UEFA varžybų ir nubaustas milijono eurų bauda dėl manipuliavimo rungtynių rezultatais.

Šįkart šalies rinktinė, laikyta aiškia dvikovos favorite, nesugebėjo sukurti nė vienos rimtesnės progos prie kone ketverius metus trukusią seriją be pergalių oficialiose varžybose nutraukusių lietuvių vartų.

Tokių klubų kaip Bergamo „Atalanta“, „Napoli“, Romos „Lazio“ (visi – Italija) ar „Freiburg“ (Vokietija) atstovų savo sudėtyje turinti komanda žaidė lėtai ir net praleidusi kuriozišką įvartį nebandė rimčiau paspausti savo oponentų.

Jei Lietuvos ekipa sužaidė vienas geriausių rungtynių treniruojant Valdui Urbonui, albanams tai buvo bene prasčiausias mačas per pusantrų metų trunkančią italo Edoardo Reja vadovavimo erą.

Ypač turint omenyje faktą, kad prieš tris dienas albanai išvykoje visiškai dominavo prieš pagrindine konkurente C diviziono ketvirtoje grupėje laikytą Baltarusijos komandą, kurią įveikė 2:0.

„Jie buvo dviem žingsniais priešakyje kalbant apie fizinį pasirengimą“, – prieš lietuvius po rungtynių kepurę nukėlė E. Reja.

Nedažnai taip išgirsi atsiliepiant apie komandą, kuri antrose rinktinių „lango“ rungtynėse paprastai nebeatlaiko tempo ir sulūžta.

Galbūt vaizdą aikštėje galima bandyti paaiškinti tuo, jog nei Albanijos čempionatas, nei dauguma Vakarų Europos nacionalinių pirmenybių, kuriose žaidžia rinktinės futbolininkai, dar nėra prasidėję.

Albanija – Lietuva statistika

Tačiau net jei Klausas Gjasula 52-ą min. nebūtų įteikęs dovanėlės Donatui Kazlauskui, o Elseidas Hysajus nebūtų kažkodėl uždelsęs išspirti Vilniaus „Riterių“ puolėjo pernelyg silpnai smūgiuotą kamuolį, svečiai pirmadienį vis tiek būtų vertesni pergalės.

Atrodė, lyg albanams ji rūpėjo mažiausiai.

„Prisiimu atsakomybę dėl nesėkmės, aš dėl to kaltas. Suklydau, dėl to pralaimėjome. O galėjome sužaisti lygiosiomis, gal net laimėti. Man labai gaila, – į krūtinę mušėsi grubiai suklydęs K. Gjasula. – Lietuviai fiziškai buvo kur kas geriau pasiruošę. Pamatėme, kad tai nėra bloga komanda – kad ir neturinti didelio vardo, bet žaidžianti visai neblogai.“


„Nesitikėjau, kad žaisime taip prastai. Tik žaidėjai, įsilieję į rungtynes antrame kėlinyje, atrodė patenkinamai“, – pridūrė gynėjas Beratas Djimsiti.

Tačiau būtent vienas iš po keitimo aikštėje pasirodžiusių žaidėjų užsitraukė didžiausią Albanijos aistruolių rūstybę.

Grozno „Achmat“ (Rusija) atstovas O. Roshi ant vejos žengė sužaidus valandą. Po 15 min. jis buvo sugrąžintas ant atsarginių suolo.

Treneris E. Reja po mačo niekaip nepakomentavo tokio neįprasto savo manevro.

Būtent šis 29-erių futbolininkas prieš dvikovą buvo atsidūręs dėmesio centre tėvynėje.

„Aš visada atiduodu 100 proc. jėgų aikštėje. Iškovojome gražią pergalę, bet neturėtume nuvertinti kito savo priešininko. Manau, esame labai geros fizinės būklės, kovosime dėl trijų taškų“, – praėjusį šeštadienį su rinktine grįžęs iš Minsko, kalbėjo O. Roshi.

Bet darbai nuo žodžių skyrėsi radikaliai.

Rungtynių su lietuviais išvakarėse O. Roshi iškėlė savo sužadėtuvių su modeliu Silvija Shkembi vakarėlį.

Odise Roshi sužadėtuvės

Nors UEFA saugumo protokolas primygtinai reikalauja tarptautinių mačų metu komandoms laikytis griežtos izoliacijos viešbučiuose, O. Roshi surengė šventę, kurioje dalyvavo apie šimtą svečių.

Albanijos žiniasklaida praneša, jog pakviesti buvo ir kai kurie kiti nacionalinės komandos futbolininkai.

Prabangaus pokylio metu O. Roshi mylimajai padovajono 20 tūkst. eurų vertės žiedą su deimantu ir brangakmeniais inkrustuotą laikrodį už 30 tūkst. eurų.

Aktyviausius Albanijos rinktinės gerbėjus ši istorija ypač įsiutino dėl to, jog kai kuriems jų dėl socialinės distancijos taisyklių pažeidimų po rungtynių su Lietuva teko apsilankyti areštinėje.

Nepaisant to, jog „Air Albania“ stadiono vartai liko užverti, albanų aistruoliai būriavosi šalia jo ir pateko į policijos nemalonę.

Vėliau socialiniame tinkle fanų grupuotė TKZ paskelbė apie sulaikymus ir pareikalavo paleisti gerbėjus.

„Jeigu policija tokia jau griežta, ji turėjo sulaikyti ir O. Roshi pobūvio dalyvius. Tuomet mums šįvakar išvis nebūtų reikėję čia būti“, – rašoma TKZ paskyroje.

Tuo metu savo numylėtinių pasirodymą prieš lietuvius TKZ pavadino „nedovanotinu“ ir „neprofesionaliu“ bei reikalavo atsakomybės.

„Jei Albanijos rinktinės marškinėliai jums per sunkūs, pasitraukite, nes mes neleisime tyčiotis iš mums šventų dalykų“, – grūmoja aistruoliai.

Kitas Tautų lygos rungtynes lietuviai žais spalio 11 d. namuose su baltarusiais, o spalio 14 d. priims Albanijos futbolininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)