Pralaimėjimas Čempionų lygos ketvirtfinalyje rezultatu 2:8 Miuncheno „Bayern“ ekipai buvo paskutinis lašas L. Messi kantrybės taurėje. Praėjusius du sezonus „Roma“ ir „Liverpool“ ekipoms Europoje apmaudžiai nusileidusi „Barca“ šį kartą iš turnyro išskriejo su trenksmu. Ir tik dar kartą priminė, jog permainos yra reikalingos.

Pokyčių „Barca“ ėmėsi kaip mat – iš trenerio posto buvo išspirtas šachmatininkas Quique Setienas, iš sporto direktoriaus pareigų atleistas Ericas Abidalis.

Vis tik L. Messiui tokių menkų permainų nepakako – Q. Setieną poste pakeitęs olandas Ronaldas Koemanas, nors praeityje ir žaidė „Barcoje“, nėra joks autoritetas argentiniečiui. Situaciją pats strategas dar labiau apkartino žiniasklaidos spekuliacijomis apaugusiame susitikime su puolėju.

„Tavo privilegijos klube baigėsi, metas galvoti apie komandinį žaidimą“, – anot dienraščio „Diario Ole“, tokius žodžius R. Koemanas ištarė keturiskart Čempionų lygos laimėtojui.

Ilgus metus klubo vardą ant pečių nešusiam L. Messi toks olando pareiškimas turėjo būti nemalonus ir tai atsispindėjo argentiniečio veiksmuose. Šios savaitės pradžioje puolėjas į „Barcos“ ofisą nusiuntė pranešimą, kuriame pareiškė norą palikti komandą.

Ar tai galutinis klubo talismano sprendimas, nėra jokių oficialių žinių, tačiau toks L. Messi pareiškimas sujudino tektonines plokštes visame futbolo pasaulyje. Dar niekada vienas futbolininkas savo rankose nelaikė tiek gijų.

Naujos krypties paieškos Katalonijoje

Ronaldas Koemanas

Be abejo, argentiniečio išvykimas nuskausmintų „Barceloną“ greitoje distancijoje. Katalonai netektų pagrindinio savo ginklo ir būtų priversti versti naują lapą istorijoje – ieškoti naujų lyderių, naujų komandos veidų, kurie atitiktų ilgalaikę viziją.

Pirmą kartą jokių trofėjų nuo 2007-08 m. sezono neiškovojęs klubas turi žvalgytis į priekį ir pasirūpinti tinkama pamaina ne tik L. Messi, bet ir Luisui Suarezui, kadangi urugvajietis taip pat nėra užtikrintas ateitimi R. Koemano schemose.

Apie išvykimą taip pat gali galvoti karjeros piką aplenkę saugai Arturo Vidalis, Sergio Busquetsas ir Ivanas Rakitičius. Gydytojo kabinete įstrigusio gynėjo Samuelio Umtiti dienos irgi gali būti suskaičiuotos.

Su vienu nelaimėliu katalonai jau atsisveikino – vilčių nepateisinusį Arthurą po įvykusių mainų pakeitė Turino „Juventus“ saugas Miralemas Pjaničius. Be abejo, tai ne paskutinis naujokas šį tarpsezonį.

Tarp kandidatų papildyti klubą priekinėje linijoje minimi „Lyon“ olandas Memphis Depay, Milano „Inter“ narys Lautaro Martinezas bei Amsterdamo „Ajax“ saugas Donny van de Beekas. Olandų kilmės treneris netruks pasikviesti kelis pažįstamus tautiečius iš nacionalinės rinktinės ir jais bandys bent šiek tiek kompensuoti sparnus norintį kelti L. Messi.

Nors R. Koemanas į „Barceloną“ pasiruošęs atvesti naujas jėgas, prabangios medžiagos darbui olandas Katalonijoje jau turi.

Strategas prakalbo apie planus į S. Busquetso atraminio saugo poziciją stumti vietos aikštėje neradusį Frenkie De Jongą bei disponuoti turimais žaidėjais puolime. Net ir be L. Messi ir L. Suarezo, „Barca“ ginklų turi – Antoine‘as Griezmannas, Ousmane Dembele, Philippe‘as Coutinho (turėtų sugrįžti iš Miuncheno) – tačiau juos reikia sukalibruoti.

Atsargumo prireiks ir renkantis naują artileriją. Stabilių ir „Barcai“ prieinamų puolėjų Europos futbole nėra daug.

Pavyzdžių, kaip galima suklupti pakeičiant klubo žvaigždes, toli ieškoti nereikiaa. Madrido „Real“ sirgaliai, be abejo, šį sezoną džiaugiasi iškovotu „La Ligos“ titulu, tačiau ne 115 mln. eurų kainavusio naujoko Edeno Hazardo forma – vienas įvartis per 22 rungtynes. Cristiano Ronaldo skaičių belgas visiškai neprimena.

Ispanijos lygos ateitis

L. Messi išvykimas, be abejo, užverstų knygos lapą ir nacionaliniu mastu. „La Liga“ prarastų paskutinę savo žvaigždę, dėl kurios šis čempionatas buvo įdomus eiliniam aistruoliui. Tokios žvaigždės pastaraisiais metais buvo tik dvi.

„Mums labai pasisekė, jog matėme Ronaldo ir Messi mūsų lygoje per pastarąjį dešimtmetį. Tai du geriausi futbolininkai pasaulyje be konkurencijos. Kai nė vieno jų nebeliks, fanams bus labai skaudu. Messi išvykimas kirs per lygos įvaizdį ir šou kokybę“, – niūrią realybę aptarė buvęs Madrido „Real“ prezidentas Ramonas Calderonas.

Lionelis Messi

Deja, „La Liga“ blanko nuo pat C. Ronaldo išvykimo 2018-aisiais. Pasibaigusios individualios amžinų varžovų lenktynės Ispanijoje per daug naujų vėjų neįnešė – „El Clasico“ spektakliai be vieno pagrindinių veikėjų nebebuvo tokie intriguojantys ir laukiami.

Pastarojo sezono eiga didesnės intrigos taip pat nepritraukė – blanki „Barca“ turnyrinėje lentelėje nusileido gynyboje solidžiai stovėjusiems Zinedine‘o Zidane‘o auklėtiniams. Viską ant L. Messi pečių krovę katalonai galiausiai liko nepešę nieko.

Po argentiniečio išvykimo susidomėjimas „La Liga“ smuks dar labiau, tačiau tai gali būti naujos eros, naujų principinių dvikovų pradžia. Lygai, kurios prestižas priklauso nuo dviejų klubų, prireiks laiko atsigauti.

Tereikia futbolininkų, kurie būtų visiškai atsidavę savo klubui. Jų netrūko dar prieš keletą sezonų, tačiau paskutiniais metais situacija ėmė keistis.

Sujudintas futbolo žemėlapis

Kol „La Liga“ bandys atgimti su naujais veidais, ten, kur nutūps L. Messi, bus labai karšta. Pastarąjį sezoną Europos futbolas buvo itin nuspėjamas – pagrindinėse nacionalinėse pirmenybėse laimėtojų vardus buvo galima nesunkiai nusakyti prieš sezono startą.

Vis tik ten, kur pasuks argentiniečio karjera, vietinė lyga neabejotinai įgaus naujų spalvų. Šešiskart „Ballon d‘Or“ laimėtojas pakels ir savo būsimą komandą, ir nacionalinį čempionatą į kitą lygį.

Kol kas atrodo, jog realiausias variantas L. Messi – atnaujinta draugystė su Pepu Guardiola. „Manchester City“ ekipa neabejotinai padarys viską, jog argentiniečio parašas nugultų ant sutarties.
Žinoma, tik tada, kai „Barcelona“ paskelbs norimą kainą ir sutiks paleisti puolėją.

„Tik „Man City“ pajėgtų jį įsigyti Anglijoje. Be to, Guardiola pažįsta Lionelį geriau negu bet kuris kitas treneris ir, manau, jog nesunkiai integruotų jį į komandą“, – apie buvusį komandos draugą teigė „miestiečių“ gretose rungtyniavęs Yaya Toure.

Josepas Guardiola, Lionelis Messi

L. Messi atvykimas Angliją (ar bet kurią kitą šalį) rinką sudrebintų iš karto. Bilietų į jo būsimos komandos mačus neliktų akimirksniu, o būsimas klubas ir miestas generuotų milžiniškas pajamas iš atributikos bei turistų antplūdžio.

Kartų kaitą išgyvenančiai „Man City“ ekipai šis ėjimas būtų puiki investicija į ateitį. Be abejo, ir aikštėje. Argentiniečio atvykimas leistų pritraukti visai kito kalibro žaidėjų, kuriuos viliotų galimybė žaisti viename kolektyve su daugkartiniu geriausiu planetos futbolininku.

Nors skeptikai abejoja argentiniečio galimybėmis Anglijoje, aikštėje puolėjas vis dar yra toks pat grėsmingas kaip ir geriausiais laikais. „Premier“ lygoje L. Messi lauktų didesnis intensyvumas negu įprastai buvo Ispanijoje, tačiau koncentravimasis į funkcijas tik prie varžovų vartų gerokai sumenkintų krūvį 33-ejų argentiniečiui.

„Man City“ gretose „La Pulga“ sulauktų kur kas solidesnės pagalbos iš komandos draugų, negu ją gavo Barselonoje pastaraisiais metais. Komandoje apstu patikrintų ir susižaidusių talentų: Sergio Aguero, Kevinas De Bruyne, Raheemas Sterlingas ir Bernardo Silva.

Be abejo, „Premier“ lyga niekada nebuvo tas čempionatas, kuriame vieno žaidėjo atvykimas nulemtų turnyrinės lentelės likimą, tačiau mūšis dėl titulo neabejotinai būtų aršus kaip niekada.

Aukso amžių išgyvenantis „Liverpool“, iš pagrindų atsinaujinusi Londono „Chelsea“ ir L. Messi sustiprintas „Manchester City“ padovanotų kovą, kokios dar nematėme. Tereikia argentiniečio parašo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)