Nors „Sūduvoje“ nebėra Vladimiro Čeburino, sėkmingų žygių Europoje tradicija kazachui išvykus dar nenutrūko.

Marijampoliečiai baudinių serijoje 4:2 pranoko stipriausią Estijos komandą. Prieš tai pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi rezultatu 1:1.

Pačioje antro kėlinio pabaigoje šeimininkai turėjo dvi puikias progas, bet lietuvius gelbėjo sėkmė ir vartininkas Ivanas Kardumas.

Paklaustas, kas tuo metu dėjosi jo galvoje, S. Širmelis juokavo, jog labiau rūpinosi savo širdies būsena.

„Beveik ištiko širdies smūgis, – šypsojosi 64-erių specialistas. – Nereikėtų nuvertinti „Flora“ komandos ir tikėtis, kad ji nesusikurs nė vieno momento. Galbūt šiandien estai neparodė geriausių savo savybių, pavyzdžiui, pakankamai sėkmingai susitvarkėme su Vlasiu Siniavskiu, kuris yra vienas lyderių ir pagrindinis kamuolių kėlėjas į baudos aikštelę.

Vis dėlto mačo pabaigoje disciplina turi būti ypač didelė. I. Kardumas mus gelbėjo, bet tokie dalykai neturėtų nutikti. Kaip sakydavo buvęs Lietuvos rinktinės treneris Jose Couceiro, jei neįmušei per 85 minutes, pabaigoje jau nebesivaikyk įvarčio, o laikykis disciplinos. Geriau neprieiti prie tokių eksperimentų. Futbolo žargonu kalbant, paleisti tokias rungtynes būtų labai apmaudu.“

Tiesa, reikalai galėjo pakrypti į kitą pusę, jei baigiantis pirmam kėliniui už marškinėlių varžovų baudos aikštelėje timptelėtas Josipas Tadičius būtų išprašęs teisėjo iš Slovėnijos Nejco Kajtazovičiaus 11 m baudinio.

S. Širmelis į šią situaciją nesigilino.

„Nesu teisėjas, ne mano kompetencija komentuoti tokius faktus. Švilpuko nebuvo, vadinasi, pražangos irgi“, – lakoniškas buvo treneris.

Pratęsimo metu abi komandos nevengė atakuoti, vis dėlto daugiau pavojaus gaisrų kilo prie „Flora“ vartų, kurių konstrukcijos tvirtumą patikrino po keitimo pasirodęs Andro Švrljuga.

S. Širmelio vertinimu, antrame kėlinyje prislopusią ekipą atgaivino atsarginiai žaidėjai.

„Po keitimų pasirodę futbolininkai įnešė geros energijos, ir tai buvo pagrindinis dalykas“, – įsitikinęs „Sūduvos“ vairininkas.

Vienas keitimas buvo priverstinis – pirmame kėlinyje kelį susižeidusio Povilo Leimono vietą užėmė Domagojus Pušičius. Kiek rimta saugo trauma, kol kas neaišku.

Kitą keitimą S. Širmelis taupė pratęsimo pabaigai – latvis Valerijus Šabala buvo išleistas į aikštę kaip vienas iš būsimų veikėjų baudinių serijos dramoje.

„Treniruotėje jis smūgiavo be klaidų, dešimt iš dešimt. Ir savo rinktinėje yra įmušęs baudinį, galbūt net ne vieną. Tai žmogus, kuris susitvarko su nervais“, – teigė treneris.

Apskritai „Sūduva“, kitaip nei „Flora“, baudinių tikimybę vertino rimtai ir jai ruošėsi. Gal dėl to žiūrėdamas lemiamus smūgius S. Širmelis nebebijojo dėl infarkto rizikos.

„Kaip ne keista, buvau gana ramus, nes treneris tokiu atveju nebegali turėti jokios įtakos. Rungtynių metu dar gali kažkiek pašūkauti, ypač kai stadione nėra žiūrovų, o mušant baudinius mažai ką bepadarysi“, – pažymėjo specialistas.

Tiesa, S. Širmelis dėl apdairios „Sūduvos“ treniruotės ruošiantis baudinių serijai ordino sau nekabino ir sakė, jog svarbiausia šioje rungtynių stadijoje – tvirtesnė psichologija.

„Žinoma, mes treniravomės, visi žaidėjai buvo pasiruošę, bent tie penki, kurie smūgiavo pirmi. Bet kartais psichologija lemia daugiau nei įgūdžiai.

Manau, kad čia pirmiausią reikėtų palyginti komandų amžiaus vidurkį. Aišku, pats vyriausias estų žaidėjas (kapitonas Konstantinas Vasiljevas – Delfi) kaip tik ir neįmušė. Tai – psichologija, dėl meistriškumo šiuo atveju klausimų būti negali. Visi mūsų žaidėjai labai patyrę, turbūt dėl to ir susitvarkė su nervais“, – samprotavo S. Širmelis.

Kitame etape „Sūduvos“ lauks jau pažįstamas Tel Avivo „Maccabi“ klubas, kurį suvalkiečiai praėjusiais metais netikėtai eliminavo iš Europos lygos atrankos varžybų.

Izraelio ekipa 2:0 pranoko „Riga“ (Latvija) futbolininkus.

„Visi Lietuvoje tikėjosi, kad laimėsime prieš „Flora“. O žaidžiant prieš „Maccabi“ nebebus tokio spaudimo, neturėsime ko pralaimėti“, – užbaigė S. Širmelis.

Su žydais „Sūduva“ žais namuose rugpjūčio 25 arba 26 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)