„Didžiausias nusivylimas yra tas, jog mes užmigome pusvalandžiui ir padovanojome rungtynes „Barcelonai“, – po 1:3 pralaimėtos akistatos „Camp Nou“ stadione teigė „Napoli“ strategas Gennaro Gattuso.

Italų užsnūdimas šeštadienio vakarą pažadino žvėrį – kartą įmušęs bei atlikęs rezultatyvų perdavimą, L. Messi užtikrino, jog trofėjų liejyklos durys „Barcai“ šį sezoną dar neužsitrenktų.

Katalonai kartu su dar septyniomis ekipomis Čempionų lygos sezoną užbaigs Portugalijoje – 12 dienų truksianti turnyro atomazga primins Europos ar pasaulio čempionatą. Ketvirtfinalių ir pusfinalių nugalėtojai čia išaiškės vos po vienerių tarpusavio rungtynių, tad pasiruoškite būsimiems netikėtumams, kurie tokiame formate yra neišvengiami.

Ketvirtfinalyje L. Messi ir kompanijos laukia pasirodymais argentiniečiui nenusileidžiantis Robertas Lewandowski ir jo atstovaujama Miuncheno „Bayern“.

„Barcelona” – Miuncheno „Bayern“


Paskutinis susitikimas. Trečiajame Čempionų lygos ketvirtfinalyje žaisiantys klubai paskutinį kartą susitiko 2015-aisiais pusfinalyje. Tuomet pergalę bendru rezultatu 5:3 šventė „Barcelona“ – tąkart puolėjų dvikovą laimėjo dusyk pirmame mače pasižymėjęs ir Jerome‘ą Boatengą iš kojų vertęs L. Messi.

Kelias iki ketvirtfinalio. Kol „Barcelona“ pirmoje turnyro stadijoje išvargo taškus su Čekijos čempione Prahos „Slavia“ bei pranoko Dortmundo „Borussia“ ir Milano „Inter“ ekipas F grupėje, „Bayern“ B grupėje šlavė visus ir iškovojo šešias pergales iš tiek pat galimų.

Grupėje 7:2 sutriuškinę Londono „Tottenham“, vokiečiai aštuntfinalyje nepasigailėjo ir „Chelsea“ – porą laimėjo 7:1. „Barca“ įveikė minėtą „Napoli“ ekipą 4:2.

Sezono kontekstas. Jei kalbėjome apie „Barcelonos“ galimybę pirmą kartą nuo 2008-ųjų baigti sezoną be trofėjų, tai „Bayern“ stovykloje nieko panašaus – ekipa su strategu Hansi Flicku priešakyje iškovojo Bundeslygos bei Vokietijos taurės titulus. Trys sėkmingi mačai Portugalijoje ir „treble“ jau čia pat.

Favoritas. Vokietijoje paskutinį kartą mačą pralaimėjusi vos gruodžio 7 d., Miuncheno „Bayern“ pergalingą žaidimą Europoje demonstruoja visą sezoną. Jeigu kalbėtume apie dviejų mačų ketvirtfinalį, favorito etiketė drąsiai kliūtų vokiečiams, tačiau L. Messi šį sezoną jau ne kartą gelbėjo „Barcą“ Europoje ir vienerių rungtynių etapas yra puiki proga tą padaryti darkart.

Svarstykles aplygins ir katalonų saugų sugrįžimas – aštuntfinaliui suspenduoti Sergio Busquetsas ir Arturo Vidalis ant vejos galės išbėgti Portugalijoje.

Arturo Vidalis

Intriga. Robertas Lewandowski prieš Lionelį Messi. Nors ir ne akivaizdi dvikova aikštėje, tačiau komandų likimas yra priklausomas nuo šių dviejų artileristų. Jei duoklę atidavėme argentiniečiui, atėjo ir lenko eilė.

53 įvarčiai per 44 rungtynes šį sezoną – toks yra R. Lewandowski.

„Robertas nėra tik geriausias pasaulio puolėjas, jis – geriausias futbolininkas šiuo metu“, – lenko sportinę formą nupiešė buvęs „Bayern“ futbolininkas Lotharas Matthausas. Bavarų puolėjas šį sezoną Čempionų lygoje aikštės be įvarčio nepaliko nė viename mače. „Barcos“ lauks neramios 90 minučių.

Bergamo „Atalanta“ – Paryžiaus „Saint-Germain“


Paskutinis susitikimas. Tarpusavyje šioms komandoms tai bus pirmasis susitikimas istorijoje. Turnyro debiutantė Bergamo „Atalanta“ iki šiol žaidė tik Europos lygoje – dar praėjusį sezoną italai neįveikė kvalifikacijos raundo, kuriame nusileido „Copenhagen“ klubui.

Kelias iki ketvirtfinalio. PSG futbolininkai A grupėje šį sezoną triuškino Madrido „Real“, Stambulo „Galatasaray“ ir „Brugge“ ekipas, tačiau aštuntfinalyje sulaukė pasipriešinimo iš Dortmundo „Borussia“ jaunimo – nugalėjo tik 3:2.

Bergamo „Atalanta“ C grupėje strigo – po keturių mačų italai kraityje turėjo vos vieną tašką ir išsikapstė nugalėdami dusyk paskutiniuose turuose. Užkurtas variklis nepavedė ir aštuntfinalyje, kur italai net 8:4 sudorojo „Valencia” klubą.

Sezono kontekstas. Bergamo klubas išliko stabilus visą sezoną – forma nepasikeitė ir po Italijos lygos atnaujinimo.

Nuo pat sausio 25 d. Gian Piero Gasperini auklėtiniai „Serie A“ čempionate pralaimėjo vos sykį –paskutiniame ture 0:2 prieš Milano „Inter“ – ir finišavo trečioje lentelės pozicijoje. PSG fronte nieko naujo – dominavimas Prancūzijoje ir susišluoti visi keturi vietiniai titulai.

Neymaras

Favoritas. Kad ir kokia būtų stipri PSG priekinė linija su Neymaru ir Mauro Icardi, šioje poroje galima dėti lygybės ženklą. „Atalanta“ šį sezoną sustabdė ir „Man City“, ir „Juventus“, ir Milano „Inter“ puolimą, tad vieneriose rungtynėse „ant popieriaus“ silpnesnių italų nurašyti nevalia.

Be abejo, šansai dar labiau galėtų išaugti, jei ne pagrindinio vartininko Pierluigi Gollini trauma bei puolėjo Josipo Iličičiaus sprendimas nedalyvauti turnyre Portugalijoje. PSG taip pat neišvengė netekčių – dvikovai suspenduotas Angelis Di Maria bei dėl traumos nežais Marco Verratti.

Intriga. Ar spės iki dvikovos atsigauti Kylianas Mbappe? Taurės finale traumą patyręs krašto puolėjas yra įtrauktas į PSG sudėtį ketvirtfinaliui, tačiau vis dar nėra aišku, ar prancūzas mačą pradės nuo pirmų minučių. Vis tik „Atalanta“ K. Mbappe iššūkiui būtų pasiruošusi – puikų sezoną sužaidęs vokietis Robinas Gosensas lauktų prancūzo kairiajame gynybos krašte.

Madrido „Atletico“ – Leipcigo „RB“


Paskutinis susitikimas. Šioms ekipoms taip pat tai bus pirmas susitikimas. Leipcigo ekipa savo trumpoje istorijoje dar nėra žaidusi su ispanų klubu oficialiame turnyre.

Kelias iki ketvirtfinalio. Nors D grupėje Madrido „Atletico“ ekipa kalnų nenuvertė ir surinkusi 10 taškų finišavo antra, aštuntfinalyje saugų Marcoso Llorente ir Saulio vedama ekipa iš turnyro išmetė čempionus „Liverpool“.

Tuo tarpu apylygėje G grupėje su 11 taškų Leipcigo ekipa išplaukė pirma ir už nugaros paliko ketvirtfinalininką Liono „Olympique“. Aštuntfinalyje vokiečiai be vargo 4:0 nugalėjo Londono „Tottenham“.

Sezono kontekstas. Abi ekipos nacionaliniuose čempionatuose sužaidė visiškai pagal galimybes ir užėmė trečiąsias vietas. Klubo rekonstrukcijos sezone po senbuvių išvykimo „Atletico“ Ispanijoje žudė barstomi taškai – pralaimėjo vos keturissyk, tačiau įvarčių pašykštėję ispanai net 16 kartų mačą baigė lygiosiomis. Varžovė Leipcigo ekipa kurį laiką Vokietijoje pirmavo, tačiau galiausiai buvo nublokšta „Bayern“ buldozerio titulo kovoje.

Favoritas. Po pastarųjų įvykių poros favorite tapo „Atletico“. Sunkiai pralaužiamą gynybą demonstruojanti ekipa po sezono atnaujinimo Ispanijoje nepralaimėjo – devynios pergalės ir septynerios lygiosios. Didžiulę naštą nuo ispanų gynybos ketverto nuims Leipcigo atakų lyderio Timo Wernerio išvykimas į Londono „Chelsea“. 34 įvarčius šį sezoną įmušęs vokietis turnyre Portugalijoje nežais.

Yussufas Poulsenas

Intriga. Kaip bus pakeistas T. Werneris? Įsispirti į vokiečio batus nebus lengva – puolėjas nepraleido nė vienerių „RB“ rungtynių šį sezoną ir tik epizodiškai buvo keičiamas aikštėje.

Duetą aikštėje dažniausiai T. Werneris sudarė su aukštaūgiais Patriku Schicku arba Yussufu Poulsenu. Pastarieji atakose prilaikydavo kamuolį ir suteikdavo erdvės T. Wernerio sprintams, tačiau, išvykus vokiečiui, stratego Juliano Nagelsmanno lauks nemenkas iššūkis – sudėlioti naują puolimo liniją, kuri rezultatą atneštų čia ir dabar.

Liono „Olympique“ – „Manchester City“


Paskutinis susitikimas. Vienintelį kartą burtai ekipas suvedė praėjusį sezoną. Tuomet grupių etape „Man City“ turėjo pripažinti Liono ekipos pranašumą namie (1:2) ir iškovojo lygiąsias išvykoje (2:2). Tris įvarčius tuomet į „Man City“ vartus mušė vis dar „Lyon“ gretose rungtyniaujantis Maxwelis Cornet.

Kelias iki ketvirtfinalio. Be pralaimėjimų Čempionų lygoje žengianti Pepo Guardiolos komanda C grupėje išbarstė taškus dusyk, tačiau aštuntfinalyje 4:2 nukovė Madrido „Real“ ekipą. Savo ruožtu „Lyon“ G grupėje iškovojo vos dvi pergales ir tik paskutinėmis minutėmis įšoko į atkrintamąsias. Aštuntfinalyje Rudi Garcios auklėtiniai nugalėjo Turino „Juventus“ ir pasirūpino Andrea Pirlo debiutu trenerio kėdėje.

Raheemas Sterlingas

Sezono kontekstas. Slogiai Prancūzijoje rungtyniavusi Liono ekipa buvo vos septintoje vietoje, kai vietinės futbolo galvos nusprendė užbaigti futbolo sezoną šalyje įsisiautėjus koronavirusui. Vienintelis kelias į kito sezono Čempionų lygą – triumfas šį sezoną Europoje.

Rezultatu ne itin patenkintas gali būti ir Pepas Guardiola. Ispanas ne kartą šį sezoną akcentavo, jog „Man City“ pralaimėjo per daug mačų Anglijoje (9), nors tai ir nesutrukdė užimti antros vietos turnyro lentelėje.

Favoritas. Nepaisant susitikimų istorijos, „Man City“ išlieka šios poros favorite net ir be Sergio Aguero paslaugų – argentinietis gali nespėti atsigauti po patirtos traumos. Vis tik karjeros sportinę formą demonstruojantys Kevinas De Bruyne ir Raheemas Sterlingas ketvirtfinalyje sustoti neturėtų, nors Liono ekipa taip pat pateiks savų argumentų – penkių gynėjų linijoje Turino „Juventus“ jau prasmego.

Intriga. „Man City“ pasirodymas kontratakose. „Miestiečiai“ šį sezoną Anglijoje ne kartą kentėjo dėl lėto persigrupavimo iš puolimo į gynybą ir Liono ekipa gali netrukti tuo pasinaudoti. Ko gero, nėra abejonių, jog šiame mače kamuolį didesnę laiko dalį kontroliuos anglai – prancūzams beliks pulti greitai, kai tik galimybės atsivers.

Ketvirtfinalio tvarkaraštis:

Trečiadienis, 22 val. „Atalanta“ – PSG,
Ketvirtadienis, 22 val. „Leipzig“ – „Atletico“
Penktadienis, 22 val. „Barcelona“ – „Bayern“
Šeštadienis, 22 val. „Manchester City“ – „Lyon“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)