Portugalijoje aštuonių komandų turnyru finišuosianti Čempionų lyga pirmiausia atsisveikins su keturiomis komandomis aštuntfinalyje, kuris vyks įvairiuose Europos stadionuose. Pačiame įkarštyje nutrūkęs pirmasis atkrintamųjų etapas pasibaigs dar šeštadienio vakare.

Keturios ekipos, dar prieš pandemijai sukaustant planetą, spėjo įšokti į antro atkrintamųjų etapo traukinį. Varžovų rezultatų jau laukia Leipcigo „RB“, Bergamo „Atalanta“, Paryžiaus „Saint-Germain“ ir Madrido „Atletico“ klubai.

Jei šiame ketverte atradote neįprastų vardų šiai turnyro stadijai, tuomet tai tik pradžia – staigmenų aštuntfinalyje dar galime išvysti.

Turino „Juventus“ – Liono „Olympique“

Pirmasis mačas. Pirmasis atnaujinto turnyro netikėtumas gali būti patiektas jau pirmą varžybų dieną – mačą Lione 1:0 laimėjusi vietos ekipa įgijo minimalią persvarą poroje su Turino „Juventus“. Be sirgalių vyksiantis atsakomasis mačas sunaikino italų namų sienų pranašumą, tad Turine prancūzams trukdžių bus mažiau.

Reikšmė. Įsigydama Cristiano Ronaldo, Turino „Juventus“ ekipa, be abejo, svajojo apie Čempionų lygos trofėjų. Pasitraukimas pirmame atkrintamųjų etape ekipai būtų tragedija, neregėta pastaruosius tris sezonus. Savo ruožtu pirmame mače nugalėjusi „Lyon“ jau pademonstravo geriausią rezultatą per pastarus septynis sezonus. Paskutinį kartą ketvirtfinalyje prancūzai buvo dar 2010-aisiais.

Komandų forma. Kol Turino ekipa Italijoje užbaigė „Serie A“ sezoną ir iškovojo jau devintą titulą iš eilės, „Lyon“ tenkinosi draugiškomis rungtynėmis ir taurės finalu prieš Paryžiaus „Saint-Germain“ klubą. Abi komandos pergalėmis nesidžiaugė – Liono klubas finalą pralaimėjo po baudinių, o italai po sezono restarto iškovojo tik šešias pergales per 14 rungtynių vietiniame fronte.

Favoritas. Nepaisant puikios Liono ekipos pradžios, poros favoritu vis tik išlieka „Juventus“. Italai turėjo kur kas daugiau oficialių rungtynių praktikos, nors ši ir nebuvo tokia sėkminga, kokios tikėjosi klubo sirgaliai.

Praradimų Turino ekipai taip pat nepavyko išvengti – ekipai mače su „Lyon“ nepadės Mattia De Sciglio ir Douglas Costa, taip pat į aikštę gali nežengti susižeidęs Paulo Dybala.

Memphis Depay

Dėmesio vertas žaidėjas. Memphis Depay. Pirmąją dvikovą dėl traumos nuošalyje stebėjęs olandas sezonui prasitęsus spėjo atsigauti ir Turine jau galės išbėgti ant vejos.

„Mes nieko nebijome. Esame jauna komanda, o pasikeitusios turnyro taisyklės leidžia kiekvienai komandai būti favorite – juk žaidžiamos tik vienerios rungtynės kiekviename etape. Esu pasiruošęs.“ – teigė penkis įvarčius šį sezoną Čempionų lygoje pasiuntęs olandas.

„Manchester City“ – Madrido „Real“

Pirmasis mačas. Santiago Bernabeu stadione 2:1 pergalę šventę svečiai iš Mančesterio į antrąją akistatą namie vežasi solidų rezultatą. „Etihad“ stadione Pepo Guardiolos auklėtiniams reikia nepraleisti dviejų įvarčių ir ketvirtfinalis jau kišenėje. Ne itin daug mušančiai Madrido „Real“ ekipai ši užduotis bus sudėtinga.

Reikšmė. Čempionų lygos finalo nė su Miuncheno „Bayern, nė su „Man City“ nepasiekęs Pepas Guardiola turi puikią progą greitame turnyro formate nutraukti titulų badą ir išvykstančiam klubo talismanui Davidui Silvai įteikti paskutinę dovaną. Tuo tarpu trissyk Europoje triumfavęs Zinedine‘as Zidane‘as galės įrodyti, jog titulai nebuvo vien C. Ronaldo egzistencijos Madride priežastis.

Komandų forma. Prieš Čempionų lygos sugrįžimą Madrido „Real“ spėjo iš Ispanijos sosto išversti „Barcelonos“ ekipą. Sužaidę puikią sezono pabaigą ir iškovoję 31 tašką iš 33 galimų, Z. Zidane‘o auklėtiniai finišavo pirmi „La Ligoje“ ir demonstravo solidžią gynybą su atgimusiu Sergio Ramosu priešakyje.

Savo ruožtu „Man City“ finišavo antri Anglijoje – banguojanti forma ir pažeidžiama gynyba kontratakose „miestiečiams“ kainavo ne tik „Premier“ lygos, bet ir „FA“ taurės titulą.

Favoritas.
Vietinio triumfo įkvėpti Madrido futbolininkai sieks atsigriebti, o užduotį palengvins Sergio Aguero iškritimas iš rikiuotės. Be pagrindinio atakų lyderio verstis turėsianti Mančesterio ekipa puolimo centre pasikliaus Gabrieliu Jesusu.

„Real“ taip pat neišvengė netekčių – dvikovai suspenduotas šį sezoną antrą kvėpavimą atradęs S. Ramosas, nežais koronavirusu užsikrėtęs puolėjas Mariano. „Man City“ išlieka favoritais.

Ederis Militao

Dėmesio vertas žaidėjas. Ederis Militao. Didžiąją dalį sezono praleidęs ant suolo, brazilas pasireikšti laiko gavo intensyviame tvarkaraštyje po sezono atkūrimo. Suspenduoto S. Ramoso vietą užpildysiantis centro gynėjas porą sudarys su Raphaeliu Varane‘u – šį sezoną Čempionų lygoje brazilo ir prancūzo pora jau dusyk žaidė grupių etape.

Miuncheno „Bayern“ – Londono „Chelsea“

Pirmasis mačas. Kartą jau Londono „Tottenham“ įvarčiais šiame sezone suvarpiusi „Bayern“ ekipa nepasigailėjo ir to paties miesto „Chelsea“. 3:0 dvikovą Londone po Serge‘o Gnabry ir Roberto Lewandowski smūgių laimėję vokiečiai Franko Lampardo ekipai patiekė didžiausią sutriuškinimą namie UEFA turnyrų istorijoje.

Reikšmė. 2012 m. finalo pakartojime Miuncheno „Bayern“ sieks pamiršti praėjusiais metais aštuntfinalyje gautą antausį nuo angliško klubo. Tuomet namie bavarai 1:3 pralaimėjo „Liverpool“ ekipai ir palaidojo viltis žengti tolyn.

Londono „Chelsea“ stovykloje – taip pat kartėlio skonis. Po pergalės 2012 m. finale, Londono ekipa Čempionų lygos aštuntfinalio barjerą peržengė tik 2014-aisiais, kai pusfinalyje nusileido Madrido „Atletico“ ekipai.

Robertas Lewandowskis

Komandų forma. Šį sezoną Miuncheno „Bayern“ skrieja visuose turnyruose. Ekipa laimėjo visas 17 žaistų rungtynių nuo pat vasario 16-osios, laimėjo visas septynerias rungtynes Čempionų lygoje ir iškovojo Vokietijos taurę bei lygos titulą. „Chelsea“ taip pat šį sezoną nenuvylė – nors ir pralaimėjo „FA“ taurės finalą, tačiau „Premier“ lygoje išliko ketvirta jau pirmame F. Lampardo sezone. Anglo pradžia žada daug.

Favoritas. Be didesnių prošvaisčių favoritas šioje poroje yra aiškus. Triuškinamas rezultatas pirmame mače, 17-os pergalių serija ir visiškas dominavimas po sezono restarto sufleruoja, jog Miuncheno „Bayern“ turi visas kortas savo rankose.

Londono „Chelsea“ paslaugos nedaro ir žaidėjų faktorius – dvikovą dėl suspendavimo praleis Marcosas Alonso ir Jorginho bei dėl traumų nežais Rubenas Loftus-Cheekas, Christianas Pulisicas, Pedro bei Cesaras Azpilicueta.

Dėmesio vertas žaidėjas. Mateo Kovačičius. Gerokai aptrupėjusioje „Chelsea“ sudėtyje kroatas gali sužibėti šeštadienio vakarą. Šį sezoną atsiskleidęs centro saugas gavo daug žaidimo laiko ir juo puikiai naudojosi – demonstravo užtikrintumą ir puikius driblingo sugebėjimus, gelbėjusius ekipą sudėtingose situacijose.

„Barcelona“ – „Napoli“

Pirmasis mačas. Sužibėjęs Driesas Mertensas pirmame mače pasižymėjo įvarčiu, kurio svarbą anuliavo atsakęs Antoine‘as Griezmannas. Po 1:1 pasibaigusio mačo Neapolyje, vietos ekipos strategas Gennaro Gattuso liūdėjo: „Esu nusivylęs. Padarėme vieną klaidą ir jie iš to išspaudė maksimumą. Turėjome geriau išnaudoti progas priekyje.“

Reikšmė. Pastaruosius ketverius metus be Čempionų lygos finalo liekanti „Barca“ dar kartą trenerio likimą spręs po žygio Europoje. Ispanijoje šį sezoną prie suskilusios geldos likęs katalonų strategas Quique Setienas dar turi galimybę greitame turnyre sužibėti ir įsitvirtinti ekipoje ilgesniam laikui.
Savo ruožtu trečią kartą aštuntfinalį pasiekusi „Napoli“ ekipa siekia nužygiuoti toliausiai klubo istorijoje – ankstesniuose turnyruose kelią į ketvirtfinalį ekipai pastojo Londono „Chelsea“ ir Madrido „Real“ klubai.

Komandų forma. Ispanijos lygos titulą praradusi „Barcelona“ po sezono atnaujinimo nuvylė savo sirgalius – kurį laiką lentelėje pirmavusi katalonų ekipa neturėjo argumentų puikiam Madrido „Real“ sezonui. Per 11 mačų katalonai iškovojo tik septynias pergales.

„Napoli“ taip pat neturi kuo pasigirti – visą sezoną Italijoje buksavusi komanda finišavo septintoje „Serie A“ vietoje bei užsitikrino bilietą į Europos lygos grupių etapą.

Favoritas. Net ir be suspenduotų Sergio Busquetso ir Arturo Vidalio bei traumuotų Samuelio Umtiti ir Ousmane Dembele, „Barcelona“ išlieka šios dvikovos favorite. Katalonai Čempionų lygoje jau nepralaimėjo 35-erių rungtynių namuose iš eilės. Nepanašu, jog pagrindinių gynėjų Kosto Manolo ir Nikola Maksimovičiaus traumas begydantis „Napoli“ gali nutraukti šią seriją.

Arkadiuszas Milikas

Dėmesio vertas žaidėjas. Arkadiuszas Milikas. „Napoli“ lenkui mačai Čempionų lygoje bus, ko gero, paskutiniai su „Napoli“ marškinėliais – 26-erių puolėjas parašo ant naujo kontrakto nepadės ir veikiausiai bus parduotas. Vis tik dvikovoje su „Barca“ lenkas gali pakeisti žaidimą. Standartinėse situacijose pavojingas puolėjas bus sunkiai stabdomas žemaūgių „Barcelonos“ futbolininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)