Įžeidžiantis vaizdo įrašas socialiame tinkle „Facebook“ buvo patalpintas ketvirtadienio naktį. Jį į savo profilį galimai įkėlė panevėžiečiams gerai žinomos kavinės „Mėsmalė“ savininkas Tomas Kuzminskas.

Įžeidė degalinės kavinėje

Futbolininkams galimai įžeidžiančius žodžius T. Kuzminskas pasakė Beržų ir J. Basanavičiaus gatvės sankryžos degalinėje esančioje kavinėje. Įraše akivaizdžiai matyti, kad kitataučiai nelabai suprato, ką kalba FK „Ekranas“ fanas.

Naujienų portalui JP futbolo klubo „Panevėžys“ vadovas Bronius Vaitiekūnas, teigė, kad klubo futbolininkus įžeidžiančią vaizdo medžiagą gavo naktį ir apie įvykį žino.

„Tai įžeidimas ir skatinama neapykanta. Negalima taip elgtis. Juolab kad futbolininkai užsieniečiai, bet, manau, kad vienas jų puikiai suprato tekstą, nes jau antrus metus gyvena Lietuvoje. Yra šiek tiek ir pramokęs lietuvių kalbą“, – stebėjosi išpuoliu klubo vadovas.

Kreipsis į policiją

B. Vaitiekūnas neslėpė, kad greičiausiai dėl šio išpuolio kreipsis į teisėsaugą.

„Šiandien dar negaliu pasakyti, kaip elgsimės. Dar turiu pakalbėti su įžeistais futbolininkais. Noriu sužinoti, ar jie patys rašys pareiškimus, ar tokį dokumentą reikės rašyti klubo vardu. Reikia pasitarti, kaip elgtis. Be to, būtina pasitarti su teisininkais“, – teigė B. Vaitiekūnas.

Šiandien įrašas iš T. Kuzminsko paskyros socialiniame tinkle „Facebook“ jau buvo išimtas.

Naujienų portalas JP susisiekė su galimai įrašą nufilmavusiu kavinės „Mėsmalė“ vadovu.

„Nieko nežinau, nieko nedėjau. Pirmą kartą girdžiu“, – tepasakė T. Kuzminskas ir išjungė mobilųjį telefoną.

Garbės nedaro

Tuo tarpu apie galimą neapykantos kurstymą sužinojęs Panevėžio miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis buvo kategoriškas:

„Manau, tokios neapykantos kurstymo apraiškos netoleruotinos ir garbės nedaro, nei miestui, nei sporto visai bendruomenei“, – teigė J. Jasiukaitis.

FK „Ekranas“ fanų klubo atstovas ir sporto žurnalistas Linas Jocius pripažino, kad T. Kuzminsko išpuolis ne pats garbingiausias.

„Faktas nėra geras, bet nemanau, kad tai – neapykantos kurstymas. Tiesiog – negražu, bet nejaugi futbolininkai, kurie nelaimėjo jokio oficialaus mačo per pusę metų yra šventos karvės ir nenusipelno kritikos. Aišku, kritikos forma ne pati geriausia, bet užsienyje fanai dar ne taip kritikuoja savus po prastų rezultatų“, – mano Linas ir svarstė:

„Nėra rasizmo apraiškų. Tiesiog Tomas paskubėjo išsireikšti, bet nemanau, kad jis tai sakė piktuoju. Antra vertus, futbolo sirgaliai – aistringi, o FK „Panevėžys“ legionieriai nepateisino jų lūkesčių.“

Tyrimas gali būti pradėtas

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Rimantas Bobinas naujienų portalui JP aiškino, kad peržiūrėjo įrašą ir jį įvertino.

„Neapykantos apraiškų gal ir nėra, bet sudėtinga pasakyti, kai matai filmuotos medžiagos įrašą. Iš konteksto ištrauktą gabalą – sudėtinga vertinti. Kita vertus, žodis „gaidys“ lietuvių kalboje reiškia paukštį ir nieko įžeidžiančio jame nėra. Bet nežinome, ką tas žodis reiškia abiem kitataučiams. Todėl vykis gali tapti tyrimo objektu“, – mano komisariato viršininkas R. Bobinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)