Baltarusijoje vis garsiau girdėti dvejonių, ar verta tęsti pasaulio dėmesio centre atsidūrusias futbolo pirmenybes, o Tadžikija visiškai nenuogąstauja būsianti balta varna.

Šeštadienį maču dėl Supertaurės prasideda šios Vidurio Azijos valstybės futbolo sezonas.

Pirmieji į aikštę žengs „serijiniai“ Tadžikijos čempionai Dušanbė „Istiklol“ ir vicečempionai „Khujand“, sekmadienį aukščiausiosios lygos pirmenybes pradės likusios aštuonios komandos.

Gal kažkam tai atrodys kaip puota maro metu, tačiau tik ne oficialiajai Dušanbė.

Tadžikija yra viena iš maždaug dviejų dešimčių valstybių, kurios vis dar nepranešė apie koronaviruso užkratą.

Tiesa, čia pandemijos tema bent jau nėra tabu kaip kaimyninėje Turkmėnijoje. Šią savaitę pasaulį apskriejo ne visai tiksli žinia, jog pastarojoje uždrausta vartoti žodį „koronavirusas“.

Iš tiesų virusas viso labo dingo iš Turkmėnijos vyriausybės rengiamų sveikatos apsaugos informacinių brošiūrų, o valstybės kontroliuojama vietos žiniasklaida pranešė apie kelis asmenis, gatvėje suimtus dėl to, jog garsiai kalbėjo apie pandemiją.

Beveik 500 km sieną su Kinija, kurioje kilo pirmasis viruso protrūkis, turinčioje Tadžikijoje aplinkui tvyranti įtampa malšinama kitokiais būdais.

Kovo pabaigoje su visomis priklausančiomis iškilmėmis čia paminėta persiškų Naujųjų metų šventė, kuriai vadovavo pats šalies prezidentas Emomalis Rahmonas, viešumoje, kaip įprasta, apsuptas būrio moterų ir vaikų.

67-erių politikas, nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ įvardijamas diktatoriumi, Tadžikiją valdo nuo 1994-ųjų.

Emomalis Rahmonas

O jo sūnus Rustamas Emomalis 2007 metais įkūrė „Istiklol“ klubą, kuriame pats žaidė puolėju iki 2012 metų, kai tapo Tadžikijos futbolo federacijos vadovu.

Be visų kitų pareigų, devyndarbis R. Emomalis dar yra senatorius ir Dušanbė meras, neoficialiai laikomas savo tėvo aukščiausio posto įpėdiniu.

Nesunku įsivaizduoti, jog futbolas Tadžikijoje yra valstybinės reikšmės tiesiogine to žodžio prasme, tad jo neturėtų sustabdyti joks virusas.

Tiesa, nors oficialiai infekcija į šalį nepateko, valdžios pozicija šiuo klausimu nėra labai nuosekli: šeštadienį rungtynės dėl Supertaurės vis dėlto turėtų vykti be žiūrovų tribūnose.

Panašiai Tadžikija negalėjo apsispręsti, kaip iš pat pradžių reaguoti į COVID-19 grėsmę. Praėjusį mėnesį ji buvo uždariusi savo sienas 35 labiausiai pandemijos paveiktų šalių piliečiams, bet iš karto apsigalvojo ir šį sprendimą panaikino.

Tadžikija prisijungs prie grupelės šalių, kurios vykdo savo čempionatus nepaisydamos pandemijos. Tarp tokių – Baltarusija, Nikaragva, Burundis.

Pirmenybes sustabdė net ir tadžikų kaimynai turkmėnai, nieko nenorintys girdėti apie koronavirusą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)