Dar didesnį apetitą to siekiant turėtų sukelti prisiminimai iš 2019-ųjų turnyro lentelės – tada žalgiriečiai vos 2 taškais atsiliko nuo tiesioginių konkurentų Vilniaus „Riterių“, nors per penkis tarpusavio susitikimus surinko net 10 taškų.

Koją „Kauno Žalgiriui“ pakišo nesėkmingai žaidžiami susitikimai su abiem čempionato lyderiais, tad šiemet šią tendenciją bus siekiama apversti aukštyn kojomis.

Ekipos vadovybė kardinalių pokyčių komandos sudėtyje nesiėmė, tačiau prisiviliojo vartininką Armantą Vitkauską bei vidurio gynėją Steveną Thicot ir susigrąžino 2018 metų sezone solidžiai „Kauno Žalgiryje“ žaidusį Gratą Sirgėdą.

Klube daugiau nepamatysime karjeras baigusių veteranų ir į užsienį patraukusių trijų futbolininkų – Danielio Romanovskio, Roko Krušnausko bei Deivydo Matulevičiaus.

Bene esminis pokytis įvyko stratego poste – prie „Kauno Žalgirio“ vairo stojo vos 31-erių Rokas Garastas, anksčiau mokęs futbolo abėcėlės jaunuosius NFA futbolininkus bei dirbęs buvusio Lietuvos rinktinės vairininko Edgaro Jankausko trenerių štabe.

Interviu portalui alyga.lt R. Garastas išsamiai papasakojo apie komandos komplektaciją, tarpsezonį ir naujus tikslus bei ambicijas pirmą kartą vadovaujant A lygos klubui.

– Kai dar nestojote prie „Kauno Žalgirio“ vairo, kokį įspūdį paliko komanda? Ar Jums atėjus labai keisis komandos braižas – ir toliau žaisite penkiais gynėjais?

– Dar praeitą sezoną buvau Kaune, tad daug visko stebėjau ir mačiau ne vienerias rungtynes. Komanda gerokai pasikeitė nuo dar ankstesnių metų, kai buvo turnyro lentelės apačioje, o dabar veržiasi link favoritų. Žaidimo stilius man labai tiko perimant, nes buvo daug presingo, noro žaisti su kamuoliu. Bus išlaikoma nemažai pagrindinių dalykų – daugiau bus einama į detales.

Dėl 4–5 gynėjų nenorėčiau visko sakyti. Mano požiūris yra tas, kad taktinis lankstumas yra labai svarbus – tiek prieš rungtynes, tiek ir jų metu. Bus įvairiai: pagal situaciją kartais norėsime pradėti vienaip, jeigu komandai seksis adaptuotis, sezono eigoje išryškės taktinis lankstumas, bet panašumų su tuo, kas buvo, yra labai nemažai.

– „Kauno Žalgiris“ stovyklavo Kipre, tad su kokiais iššūkiais Jums teko susidurti ir kokią naudą davė stovykla?

– Man tai gal ir buvo iššūkis. Gyvenime turėjau labai daug stovyklų, tiesiog dabar buvau už viską atsakingas. Manau, žaidėjai pajautė, kad šis pasiruošimas yra kiek kitoks. Daugiausiai stovykloje mums davė varžovai. Turėjome geras galimybes intensyviai ruoštis.

Kalbu ne apie fizinius krūvius, o apie rungtynes, kurias analizuojame, tą patį aikštėje ištaisome ir po to vėl žaidžiame kitas rungtynes. Šie dalykai buvo intensyviausi ir tas jautėsi stovyklos metu ir grįžus. Komandos susižaidimas ir supratimas, tą stilių, kurį norime išgauti ir detales, kurias norime jausti, su kiekvienomis rungtynėmis gerėja. Dar trūksta kelių rungtynių sezono eigoje, kad gautųsi viskas automatiškai ir natūraliai. Tam reikia laiko. Stovykla labai padėjo suprasti treneriui ir komandai, ko vieni iš kitų norime – tęsiame tą toliau.

– Kontrolinėse rungtynėse buvo gana nedaug peržiūrose dalyvaujančių žaidėjų. Kokius reikalavimus jiems taikėte?

– Jeigu matau, kad žaidėjas netinka į visą koncertą pagal daugelį detalių, susidomėjimas iš karto baigiasi. Peržiūroje dalyvavo ne tiek daug žaidėjų, nes iš tų, kurie buvo anksčiau peržiūrėti, aš iš karto atmetinėjau. Jaučiu ir tikiuosi, kad toje vietoje turiu patirties. Iš to, ką žiūrėjome ir gavome rekomendacijas, jie neatitiko lūkesčių ir braižo, kurį norime demonstruoti. Buvo reikalavimai ir puolėjams, o vidurio gynėjams jie buvo dar sunkesni, tad tokioje vietoje sunku atrasti tai, ko norime.

Komplektacija dar nėra iki galo baigta – žiūrima keletą žaidėjų ir galbūt laukiama jų atvykstant. Laikas parodys, tačiau nėra noro imti bet ko. Imame tai, ko konkrečiai norima.

– Komandoje yra nemažai vidurio gynėjų, tačiau aiškiai išreikštų puolėjų yra nedaug, tad ar pildysite puolimo grandį?

– Puolėjų selekcija yra baigta, ten turime, ką norime. Komandos žaidimo braižas ir modelis yra kitoks, todėl su tos pozicijos žaidėjais viskas yra kiek kitaip. Tie, kas yra iš puolėjų, mus visiškai tenkina. Atradome tai, ko norime ir šioje vietoje neieškosime papildymo. Tie žaidėjai atitinka braižą ir lūkesčius.

– Prie komandos visai neseniai prisijungė skambų vardą turintis Stevenas Thicot. Kokį įspūdį jis kol kas palieka?

– Turbūt ant rankų pirštų galima suskaičiuoti, kiek tokio aukšto intelekto ir asmenybės savybių žaidėjų aplinkoje yra tekę turėti. Tai – labai stipri ir traukianti asmenybė savo vidumi ir profesionalumu, ir savo šarmu. Tas labai jaučiasi.

Matome, kokiose komandose jis buvo ir daugelyje jų jis buvo kapitonas. Tą jautėme nuo pat pirmos peržiūros dienos. Buvo noras pasikviesti tą, kuriuo tiki ir juo nebuvo abejojama. Nuo pat pirmos treniruotės jo galimybės vadovaujant, vidinė ramybė, pasitikėjimas ir kitų palaikymas matėsi iš karto. Su juo jau dabar vyksta labai geri santykiai ir neabejoju, kad jis bus svarbus komandos žaidėjas.

Stevenas Thicot, "Kauno Žalgiris", (L. Žemgulio nuotr.)

– Ar tarpsezoniu visus norimus žaidėjus pavyko pasikviesti į savo gretas?

– Žinoma, yra žaidėjų, kuriuos matytum savo komandoje, bet jie turi kontraktus kituose klubuose ir nėra galimybių juos pasikviesti. Tokių žaidėjų iš A lygos tikrai buvo, kurie tiktų tai filosofijai. Buvo pabandymas, paklausimas, bet futbolininkai turėjo kontraktus kitose komandose. Ta opcija padedama į šoną.

– Kokie tikslai „Kauno Žalgiriui“ yra keliami šiame sezone?

– Bus dar susitikimas su klubo vadovybe. Man labai patiko, kad vadovai su antspaudu dar nededa tikslų. Žinoma, vienas tikslų yra iškovoti teisę vėl žaisti Europoje, čia yra prioritetas ir klubui, ir man. Konkretesni tikslai paaiškės po susirinkimo, kuriame dalyvaus visa komanda ir aš.

Komanda pilnai nebuvo sukomplektuota, todėl iškelti tikslus nesusikomplektavus būtų neadekvatu. Džiaugiuosi dėl to. Komanda ir klubas vystosi – tiek pas mane, tiek pas valdžią yra abipusis noras kilti aukštyn.

Pats esu ambicingas treneris ir, manau, tai daug prisidėjo, kad ir mane pasirinko, ir aš pasirinkau „Kauno Žalgirį“. Su vienodomis ambicijomis žiūrime į ateitį – čia svarbus faktorius.

FK "Kauno Žalgiris"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)