„Valdą pažįstu seniai, esame kolegos, bendraminčiai labai ilgą laiką. Nuolat palaikėme ryšį. Paprasčiausiai situacija tokia, kad šeštadienį pralaimėjome 0:6 Splito „Hajduk“ komandai. Mūsų ekipa tam tikroje duobėje, per paskutines 10 rungtynių laimėjo tik du mačus, per paskutinius 5 mačus surinkti tik 3 taškai, per pastarąsias 450 minučių – be įvarčio“, – HNK „Goricos“ situaciją komentavo klubo viceprezidentas Mindaugas Nikoličius.

Po siaubingo rezultato Splite nedelsta ir griebtasi kardinalių sprendimų. Dar sekmadienį Rygos RFS klubas ir V. Dambrauskas sulaukė skambučių iš M. Nikoličiaus su pasiūlymu strategui palikti Latvijos vicečempionų komandą ir persikelti į Kroatijos aukščiausią lygą.

Pirmadienį atleistas nuo 2018-ųjų „Gorica“ ekipai vadovavęs Sergejus Jakirovičius, o Rygos RFS klubas vakare viešai dėkojo 42-ejų V. Dambrauskui už metus, praleistus Rygoje.

Strategas iš Lietuvos jau antradienį pristatytas „Gorica“ komandai, spaudos konferencijoje – vietos žiniasklaidai ir sirgaliams, o po jos skubėjo į savo pirmąją treniruotę naujoje darbo vietoje. Joje – ir nuo sausio su komanda plušantis Paulius Golubickas.

Smagu, kad galime atstovauti Lietuvos futbolui aukšto lygio čempionate.
Mindaugas Nikoličius

Mintimis apie žaibiškus pokyčius klube pasidalino HNK „Goricos“ viceprezidentas Mindaugas Nikoličius.

– Strategas atleistas pirmadienį ir tą pačią dieną kreipėtės į Latvijos klubą dėl V. Dambrausko?, – paklausėme M. Nikoličiaus.

– Taip, pakeisti trenerį nuspręsta pirmadienį, bet į RFS kreipiausi sekmadienį. Žinojau, kad V. Dambrausko naujoje sutartyje buvo punktas, leidžiantis strategui palikti RFS ekipą, jei sulauktų pasiūlymo iš rimto, solidaus užsienio klubo.

Normalu, kad klube pribrendo laikas pokyčiams ir sprendimui atleisti strategą. Tokia situacija, kad nėra laiko iki kitų rungtynių, nėra laiko iki sezono pabaigos, turime dar 13 turų.

Nusprendžiau, kad Valdas šiuo atveju mums būtų įdomiausias ir geriausias variantas, kuris gali duoti reikiamą impulsą, kad ekipa dar šiemet pakovotų dėl vietos Europoje.

Pirmadienį, pranešus apie atleistą trenerį, sulaukėme virš 100 skambučių, žinučių, laiškų su trenerių pasiūlymais iš viso pasaulio. Normalu, kad tokia vieta gero lygio stabiliame klube, su gerais žaidėjais yra labai paklausi.
Mindaugas Nikoličius

– Ar pačiam Valdui reikėjo laiko priimant jūsų pasiūlymą?

– Manau, kad galvojo gerą sekundę (šypsosi). Normalu, jog žmogus, esantis sporte nori naujų galimybių. Dėl to ir dirbi, kad kiltum karjeros laiptais, gautum geresnes galimybes įrodyti savo kokybę, vertę aukštesnio lygio klube.

Žaidėjas, treneris ar sporto direktorius sieki kažkur „užsikabinti“ aukščiau. Jo atveju – čia fantastiškas šansas. Kroatijos lyga pasaulyje – tarp 15-os stipriausių pasaulyje.

Tai gera jam galimybė ir linkiu Valdui tik didžiausios sėkmės.

HNK "Gorica" strategas Valdas Dambrauskas (klubo nuotr.)

– Sutartis – iki sezono pabaigos?

– Kontraktas – pusantrų metų, iki 2021-ųjų vasaros.

– Kokie lūkesčiai siejami su Valdu, dar pakovoti dėl tų europinių pozicijų lygoje?

– Šiame sezone 5 klubai patenka į Europos turnyrus, viskas dar priklausys nuo taurės laimėtojo.

Šiai dienai mes tikimės dar pakovoti dėl penktos ar ketvirtos vietos, nuo kurios mus skiria 7 taškai.

Tikslas – pabandyti dar šiemet pakovoti dėl tų aukštesnių pozicijų ir iškovoti teisę varžytis Europoje. Bet kita vertus, tai nėra kažkoks spaudimas, kad jei tai nepavyks, kris galvos.

Čia dėl to ir patogu dabar keisti strategą, nes naujas žmogus turi laiko adaptuotis naujoje vietoje, susipažinti su nauju čempionatu, vėliau turėti normalų pasiruošimą naujam sezonui.

Jei čia gerai dirbsi, automatiškai atsivers naujos durys dar aukščiau.
Mindaugas Nikoličius

Noras dabar pabandyti sukrėsti komandą, ją įkvėpti su nauju strategu, kad dar šiame sezone ji išspaustų maksimumą, jei galime dar kažką išspausti.

Ilgalaikis tikslas – gerai pasirodyti kitame 2020/2021 metų sezone ir užimti gerą vietą turnyro lentelėje. Komanda pakankamai nauja Kroatijos čempionate mes pakankamai patriukšmavome. Pirmame sezone užėmėme penktą vietą ir atsilikome tik 3 taškais nuo 3, 4 vietų.

Nežinome, kaip baigsis šis sezonas, bet norime tęstinumo, norime ilgalaikių tikslų.

HNK "Gorica" strategas Valdas Dambrauskas (klubo nuotr.)

– Ar Valdas atvyko vienas, ar su asistentu Mariumi Skinderiu?

– Viskas labai greitai įvyko, šiuo metu jis vienas, dabar kaip tik jo pirma treniruotė (antradienį popiet kalbėtasi su M. Nikoličiumi). Turime trenerių štabą, kuriame yra žmonių iš buvusio trenerio komandos, bet tam tikros korekcijos bus ir kelių dienų eigoje gal kažkas prisijungs prie jo.

– V. Dambrauską pažįstate eilę metų, kokį įspūdį paliko jo darbas, progresas ir rezultatai Latvijoje – iškovoti bronzos, pernai – sidabro medaliai, laimėta taurė?

– Pasikviečiau jį ne dėl pasiektų rezultatų Latvijoje. Mes nuo 2014-ųjų dirbome Lietuvoje, turėjome du su puse sėkmingų sezonų. Sutampa mūsų vertybės, požiūris į patį futbolą, procesą kaip reikėtų dirbti – normalu, kad tu nori eiti su tokiais, kurie futbolu gyvena 24 valandas per parą.

Vienas futbolo specialistas kartą man pasakė, kad su žmogumi šiame sporte tu susitinki mažiausiai du kartus. Tai nieko stebėtino, kad po dvejų metų išsiskyrimo mes vėl kartu ir sieksime naujų tikslų, tik visiškai kitoje aplinkoje. Šiandien (antradienį), kai pasitikau Valdą oro uoste, jis man prisipažino, kad jaučiasi lyg grįžtų į šeimą.

Smagu, kad galime atstovauti Lietuvos futbolui aukšto lygio čempionate. Jei čia gerai dirbsi, automatiškai atsiveria naujos durys dar aukščiau, be to, treneriui įrašas CV apie darbą Kroatijoje yra svarbus.

Mindaugas Nikoličius

Patys suprantate, kad konkurencija šioje aplinkoje, futbolo valstybėje yra milžiniška. Pirmadienį, pranešus apie atleistą trenerį, sulaukėme virš 100 skambučių, žinučių, laiškų su trenerių pasiūlymais iš viso pasaulio. Normalu, kad tokia vieta gero lygio stabiliame klube, su gerais žaidėjais yra labai paklausi. Top klasės Kroatijos strategai neatsisakytų dirbti Velika Goricoje.

Iš vienos pusės, taip, aš prisiimu atsakomybę, riziką pakviesdamas specialistą iš Lietuvos, Valdas – pirmas treneris iš Lietuvos, dirbsiantis Kroatijos aukščiausioje lygoje.

Bet tam ir užimi tokias pozicijas, kad priimtum tokius sprendimus, už jų stovi ir tiki, kad jie gali būti sėkmingi.

– Jūsų akimis, kaip sekasi Pauliui naujoje vietoje?

– Manau, kad Paulius čia jaučiasi labai gerai, kol kas atrodo, jog tai teisingas žingsnis. Jis neiškrenta iš bendro konteksto, pirmose keliose rungtynėse gavo nemažai žaidybinio laiko. Turbūt ir pats tiek nesitikėjo. Normalu, kad tas adaptacijos periodas, kaip ir planavome, šį pusmetį tęsis. Daryti toli siekiančias išvadas toli. Manau, viskas bus gerai.

Jis labai darbštus, imlus ir motyvuotas, jokių problemų dėl jo nekyla.

Paulius Golubickas

– Kitos rungtynės prieš 9-oje vietoje esančią Pulos „Istra“ komandą, gera proga sėkmingam trenerio debiutui.

– Žaidžiame namie, rungtynės penktadienį, tikimės pozityvaus rezultato, pagaliau įvartį įmušti.

Taip, sakykime, geras laikas geram rezultatui, bet lyga labai konkurencija, nėra akivaizdžių autsaiderių. Tos trys komandos, turinčios mažiau taškų, kovoja dėl išlikimo, jos dažnai kaip tik būna agresyvesnės, piktesnės, labai motyvuotos, nes niekas nenori likti paskutinis ir kristi į žemesnę lygą, niekas nenori ir priešpaskutinės vietos bei kovoti dėl išlikimo.


Išsamus reportažas apie M. Nikoličių ir jo darbą Kroatijoje – delfi.lt/a/79147817.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)