Po praėjusių metų abu klubai nestoko permainų, visų pirma komandoms vadovaus naujieji strategai. Nuo sausio pradžios „Sūduvai“ diriguoja Austrijos futbolo specialistas Heimo Pfeifenbergeris.

„Žalgirio“ ekipos naujuoju vedliu nuo sausio antros pusės tapo futbolo specialistas iš Baltarusijos, buvęs Borisovo BATE strategas Aleksejus Baga.

Ekipos pasiruošimą naujam sezonui užbaigė skirtingomis nuotaikomis. Čempionė „Sūduva“ paskutinėje repeticijoje 0:2 (0:0) nusileido Gardino „Neman“ (Baltarusija) ekipai.

Vilniečiai paskutiniame teste 1:0 (0:0) pranoko Latvijos „Jelgava“ klubą, o šiame mače „Žalgirio“ gretose debiutavo ekipos naujokas Davidas Ngogas, savo karjeroje vilkėjęs tokių klubų kaip „Liverpool“ ar PSG marškinėlius.

Futbolo bendruomenę praėjusią savaitę nustebino ir „Sūduva“, pranešusi apie solidų CV turintį naujoką – 2018-aisiais pasaulio čempionate žaidusį Tuniso rinktinės dešiniojo krašto gynėją Hamdi Nagguezą.

Prieš būsimą LFF Supertaurės mačą mintimis apie šeštadienio rungtynes, pokyčius komandose, naujuosius strategus, naujokų „krikštynų“ tradicijas pasidalino ekipų kapitonai Algis Jankauskas („Sūduva“) ir Saulius Mikoliūnas („Žalgiris“).

– Pasiruošimas naujam sezonui startavo sausio pradžioje, nors abi ekipos nestokojo kontrolinių testų, tas oficialių, jaučiasi rimtų rungtynių alkis?

– (A. Jankauskas) Be abejo, laukiame oficialių rungtynių, LFF Supertaurės rungtynės – puiki proga pažiūrėti, ką nuveikėme per žiemą, norisi vėl iškelti tą trofėjų ir A lygą pasitikti gera nuotaika.

– (S. Mikoliūnas) Mūsų tokia duona, treniruojamės, prakaitą braukiame ir žaidžiame dėl pasiekimų, titulų. Pernai „Žalgiriui“ metai buvo siaubingi, neiškovotas nei vienas trofėjus. Norisi versti naują lapą ir metus pradėti su šia taure.

– Pernai sezono premjera įvyko Marijampolėje, šiemet Supertaurės finalas Vilniuje, ar didžiulis noras sužaisti gerai ir savų sirgalių auditorija gali pridėti papildomo spaudimo „Žalgiriui“?

– (S. Mikoliūnas) Mes sportininkai esame pripratę prie to spaudimo. Čia normalus spaudimas, manau, mums turėtų būti geriau, nes čia treniruojamės, be to, tikimės, kad ateis palaikyti mus gausios sirgalių gretos bei pridės papildomų jėgų.

– Algi, kur galėtų būti „Sūduvos“ pranašumai kovoje prieš „Žalgirį“?

– Manau, likęs komandos branduolys, 90 proc. sudėties nesikeitė kelerius metus. Tai didelis privalumas.

– Didžiausi pokyčiai komandose – pasikeitę vedliai. Algi, kaip naujam strategui H. Pfeifenbergeriui sekasi diegti savo naujoves ir žaidėjai supranta, ko iš jų nori naujasis strategas?

– Kiekvienam treneriui reikia laiko susipažinti su aplinka, komanda, jam viskas nauja. Tas susipažinimo procesas dar vyksta ir vyks, bet jis mato, kur mūsų stipriosios pusės, kur silpnesnės.

Kiekvienas strategas turi savo filosofiją, bando ją įgyvendinti. Bet pasikartosiu, atvykęs naujas treneris žiūri, kokius žaidėjus aplink turi ir kokia taktika geriausia pagal turimas pajėgas.

Heimo Pfeifenbergeris

– Aleksejus Baga, koks strategas yra greta aikštės, treniruočių metu, koks jis – po jų?

– (S. Mikoliūnas) Nors tai jaunas treneris, bet jis turi tos gerosios, tarptautinės patirties, su BATE varžėsi Čempionų, Europos lygos turnyruose. BATE klubas pastaraisiais metais gerai pasirodydavo tarptautiniuose turnyruose, tą stengsis įgyvendinti čia.

Kalbant apie asmenybę, tai tikras profesionalas. Už aikštės ribų – lyg geras tavo draugas, mėgsta pajuokauti, bet kai eina kalba apie reikalus aikštėje, juokeliai baigiasi, vyksta rimtas darbas, iš žaidėjų reikalauja maksimalios koncentracijos ir 100 proc. jėgų.

– Kokio žaidimo šalininkas – naujasis „Žalgirio“ vedlys?

– Tai treneris, kuris daug dėmesio kreipia į discipliną. Pernai pelnydavome įvarčių, bet smulkūs niuansai gynyboje kainuodavo praleistus įvarčius. Manau, daugiau dėmesiui bus skiriama gynybai, bet neužmiršime ir atakuoti.

– „Sūduva“ pasiruošimą sezonui baigė nesėkme Gardino „Neman“ klubui, gal prieš Supertaurės mačą tai į naudą „Sūduvai“? Gal geriau toks lengvas šaltas dušas, nei budrumą raminanti pergalių serija?

– (A. Jankauskas) Kiekvienos draugiškos rungtynės yra skirtingos. Negali spręsti iš kontrolinių rungtynių apie visą komandos sportinę formą ir kuriame esi pasirengimo etape. Juk yra įvairių faktorių, ar tu žaidi pagrindine sudėtimi, ar eksperimentuoji, gal mačas – po didelių krūvių, gal nori išbandyti naują taktiką ar peržiūroje esančius žaidėjus.

Pirmos oficialios rungtynės parodys kuriame tu taške esi. Žinoma, po pralaimėjimo nuotaikos nėra geros, nesvarbu, draugiškas mačas ar oficialios rungtynės, bet, skambės įdomiai, gal ir gerai, kad pralaimėjome paskutiniame mače. Šiek tiek mus nuleido ant žemės, stengimės atsigriebti Supertaurės finale.

– Paskutiniame „Žalgirio“ kontroliniame mače debiutavo įspūdingą CV turintis Davidas Ngogas. Ar aikštėje naujokas po truputį randa bendrą kalbą su žalgiriečiais?

– (S. Mikoliūnas) Be abejo, naujokas su skambia praeitimi, matosi, kad yra aukštos klasės žaidėjas, bet manyčiau, reikia laiko jam ir komandai, į „Žalgirį“ atvyko vos prieš gerą savaitę. Gali sukviesti ir geriausius futbolininkus, bet nebus taip, kad pirmame mače jie bus susižaidę. Čia reikia komandinio supratimo, suvokti, ko iš tavęs nori treneris, ekipos draugai, ką kiekvienas žaidėjas kažkuriuo monentu padarys. Jis turėtų mums pagelbėti šiame sezone.

– O rūbinėje koks žmogus? Domisi komanda, naujais ekipos draugais, pačiu klubu, vieta, į kurią atvyko?

– Labai paprastas, nuoširdus žmogus. Jokios arogancijos, nėra taip, kad galvotų, jog jis čia didžiausia žvaigždė. Davidas bendraujantis, domisi kiekvienu žaidėju, domisi mūsų taktika, ekipos mikroklimatu, yra pozityvus, mėgsta pajuokauti. Šiek tiek žaidęs Škotijoje, žino, kas yra dirbtinės dangos aikštė.

Davidas Ngogas

– „Sūduvoje“ – taip pat žaidėjas, turintis kuo pasigirti: 2018-aisiais su Tuniso rinktine žaidęs krašto gynėjas Hamdi Nagguezas. Algi, jūsų akimis, kokios sportinės formos naujasis komandos draugas?

– Su komanda jis tik dvi treniruotes praleido bei sužaidė 20 minučių. Matosi, kad aukštos klasės futbolininkas, laikui bėgant mums tikrai pagelbės.

– O šeštadienį jau galės padėti komandai?

– Negaliu atsakyti, tai trenerio sprendimas (šypsosi).

– Abiejuose klubuose yra naujokų, ar vidiniame ekipų gyvenime egzistuoja naujokų „krikštynų“ tradicijos ir kokios jos?

– (A. Jankauskas) Manau, tiek „Sūduvoje“, tiek „Žalgiryje“ tos tradicijos panašios. Ko gero, „Žalgiryje“ niekas nepasikeitė nuo tų laikų, kai ten dar aš buvau kapitonu, ar ne, Sauliau?

– (S. Mikoliūnas) Gerų tradicijų nekeičiame (šypsosi).

– Kokios tos gerosios tradicijos?

– (A. Jankauskas) Susirenkame visi kartu kažkur, padainuoti kartu dainą ar bendrai kažką smagaus nuveikti, kad naujokai lengviau įsilietų į komandą. Ar „Žalgiryje“ išliko ta tradicija?

– (S. Mikoliūnas) Taip, kartu vakarieniaujame, dainuojame, vėliau einame į kokį naktinį klubą pasišokti, kartu pabendrauti.

– Ar jau buvo tos naujokų krikštynos?

– (S. Mikoliūnas) Norime galutinai sulaukti visų naujokų ir tuomet darysime taip vadinamas krikštynas.

– (A. Jankauskas) „Sūduvoje“ taip pat kol kas laukiame paskutinių naujokų.

Dabartinės komandų sudėtys (Alyga.lt):

Marijampolės „Sūduva“:

Komandos sudėtis: Ivanas Kardumas, Ignas Plūkas, Vilius Stebrys, Vaidas Slavickas, Algis Jankauskas, Aleksandras Živanovičius, Semiras Kerla, Hamdi Nagguezas (Gizos „Zamalek“), Ivanas Hladikas, Arnas Paura („Jonava“), Thomasas Salamonas (SV „Horn“), Renanas Oliveira, Domagojus Pušičius, Andro Švrljuga, Ernestas Burdzilauskas (Panevėžio FA), Povilas Leimonas, Giedrius Matulevičius, Josipas Tadičius, Eligijus Jankauskas, Saulius Vikertas („Vilnius“), Mihretas Topčagičius, Karolis Skamarakas, vyr. treneris Heimo Pfeifenbergeris (Volfsbergo „Wolfsberger“).

Peržiūroje: Modestas Vainikaitis (FA „Šiauliai“), Chrisas Goslinas.

Išvyko: Michaelis Blauensteineris (Vienos „Young Violets“), Karlo Bručičius (Minsko „Dinamo“), Jovanas Čadženovičius („Taraz“), Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“), Paulius Golubickas (Velika Goricos „HNK Gorica“), Ovidijus Verbickas („Taraz“), Robertas Vėževičius (Gargždų „Banga“), Vahidas Hambo („Lahti“), vyr. treneris Vladimiras Čeburinas.

Vilniaus „Žalgiris“:

Komandos sudėtis: Martinas Berkovecas, Edvinas Gertmonas, Donovanas Slijngardas, Klemenas Bolha, Ivanas Tatomirovičius (Zaprešičiaus „Inter“), Nemanja Ljubisavljevičius (Velika Goricos „HNK Gorica“), Marko Karamarko (Koprivnicos „Slaven Belupo“), Modestas Vorobjovas, Domantas Šimkus, Mantas Kuklys (Taldykorgano „Žetysu“), Karolis Uzėla, Saulius Mikoliūnas, Matas Vareika, Richlordas Enninas (Jūrmalos „Spartaks“), Hugo Videmontas, Higoras Vidalis, Liviu Antalis, Davidas N'Gogas (Budapešto „Honved“), Gustas Jarusevičius, vyr. treneris Aliaksejus Baga (Barysavo BATE).

Išvyko: Armantas Vitkauskas („Kauno Žalgiris“), Georgas Freidgeimas („Vilniaus Vytis“), Marko Tomičius (Pavlodaro „Irtyš“), Andrejus Cordošas, Venelinas Filipovas, Rolandas Baravykas (Famagustos „Nea Salamis“), Victoras Perezas (Kolkatos „East Bengal“), Pau Moreris, Tomislavas Kišas („Seongnam“), vyr. treneris Joao Luisas Martinsas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)