„Tai buvo nepakartojama patirtis. Ar laimėjau? Nejuokaukite. Jie žaidė prieš 30 žmonių vienu metu ir nė vienam nepaliko vilčių“, – apie patirtį su daugkartiniais šachmatų čempionais pasakojo šiems iššūkį metęs Q. Setienas. Barselonoje galvosūkis, sukurtas aplinkybių, laukia ne ką mažesnis.

Tiesą sakant, tokio iššūkio trenerio karjeroje Q. Setienas dar neturėjo. Aukščiausiame Ispanijos divizione strategas karjeroje dirbo vos ketverius metus, kai treniravo „Las Palmas“ ir Sevilijos „Real Betis“ ekipas.

Pastarasis klubas tapo paskutine ispano darboviete karjeroje – 2018/19 m. sezone strategas pasiekė Europos lygos grupių etapą, prieš tai Ispanijoje finišavęs šeštas. Trejų metų kontraktą su klubu pasirašęs Q. Setienas ekipą paliko po dvejų metų ir pastarąjį pusmetį komandos netreniravo.

„Dar vakar vaikščiojau savo gimtajame Liencres miestelyje tarp karvių, šiandien jau esu didžiausio pasaulio klubo bazėje ir treniruoju geriausius pasaulio futbolininkus“, – pirmoje spaudos konferencijoje teigė Q. Setienas.

Ilgas atostogas turėjęs ispanas poilsio išleido E. Valverde, kurio kėdė klibėjo ne pirmą sezoną. Dar praėjusių metų sausį tas pats Q. Setienas buvo siejamas su postu Barselonoje, tačiau pasitikėjimas buvo išreikštas esamu treneriu.

Agoniją vainikavo nušvilpimas Saudo Arabijoje


Visgi praėjus metams, E. Valverde perpildė „Barcelonos“ kantrybės taurę nesibaigiančiais pralaimėjimais ir neįprastais taktiniais pasirinkimais. Ekipa turėjo priimti nebūdingą sau sprendimą ir atleisti strategą viduryje sezono – paskutinį kartą nebaigęs metų 2003-aisiais buvo išspirtas Louisas van Gaalas.

Iki atsisveikinimo taško E. Valverde ėjo ilgai. Du sezonus beviltiškai klupęs Čempionų lygoje po „Roma“ bei „Liverpool“ antausių, ispanas trečio šanso Europoje nebeturės. „Barcelonai“ Ispanijos čempionato titulas pastaraisiais metais tapo rutina, kuri niekam dar neužtikrino ramaus gyvenimo.

Tačiau šį sezoną net ir nacionalinėse pirmenybėse E. Valverde nedemonstravo užtikrintumo. Jei pirmieji du ispano „La Ligos“ titulai buvo iškovoti lengvai, už nugaros palikus Madrido „Atletico“, tai šį sezoną ramybės viršūnėje nebeliko. Taškus barstanti „Barcelona“ per pusę sezono pralaimėjo tiek pat rungtynių, kiek per visą praėjusį – 3.

Pirmąją vietą su Madrido „Real“ šiuo metu Ispanijoje besidalinanti ekipa per pastarąjį pusmetį pralaimėjo „Levante“, „Bilbao“, „Granada“ klubams bei barstė taškus su „Osasuna“, „Espanyol“ ir Prahos „Slavia“ Čempionų lygoje.

Quique Setieno pristatymas Barselonoje

Paskutiniu vinimi į E. Valverdes karstą tapo pralaimėjimas Saudo Arabijoje vykusiame „Supertaurės“ pusfinalyje Madrido „Atletico“ ekipai 2:3. Likus devynioms minutėms iki rungtynių pabaigos „Barca“ dar pirmavo 2:1, tačiau tuomet žodį tarė Alvaro Morata ir Angelis Correa – kapituliavusiems katalonams beliko klausytis švilpimų tribūnose.

Azijoje vykusi ispanų akistata priminė praėjusį sezoną regėtą taktinę tragediją, tik ši buvo trumpametražė. Per devynias minutes „Atletico“ priminė „Barcelonai“ praėjusį Čempionų lygos pusfinalį, kai po pirmųjų rungtynių su „Liverpool“ katalonai turėjo trijų įvarčių persvarą, tačiau atsakomąjį mačą pralaimėjo 0:4 ir atsisveikino su turnyru.

Per pusmetį nepastūmėjęs komandos psichologijos į priekį, E. Valverde fanų bus prisimintas su kartėliu – vietinė sėkmė didelės reikšmės komandoje seniai nebeturi.

Pernelyg žaidimo vadžias ant Lionelio Messi pečių užkrovęs ispanas neliko nuviltas puikių argentiniečio pasirodymų, tačiau taktiškai E. Valverde buvo bejėgis išnaudoti brangiai klubui kainavusius Philippe‘ą Coutinho, Ousmane Dembele bei prieš šį sezoną atvykusį Frenkie De Jongą – olandas migruodavo tarp pozicijų aikštės viduryje, tačiau taip ir neatrado savo vaidmens.

Sevilijos generolas išneštas ant skydo


Kandidatų pakeisti dukart Europos nelaimėlį E. Valverde „Barcelona“ eilėje turėjo apsčiai. Nuo menkai patyrusių Thierry Henry ir Xavi, iki patikrintų Marcelo Gallardo, Massimiliano Allegri ir Mauricio Pochettino.

Klubo valdžia Katare buvo susitikusi su vietos „Al-Sadd“ treniruojančiu Xavi, kuris pasiūlymą atmetė, bei taip pat kalbėjosi su tuo metu jau Monrealio „Impact“ pasiūlymą priėmusiu T. Henry. Daugybę variantų peržiūrėjusi ekipa pasirinko Q. Setieną – strategą, karjeroje nelaimėjusį nė vieno titulo.

Visgi šis faktas nebūtinai nuteikia negatyviai. „Barcelona“ už vairo jau turėjo kelis nieko prieš tai nelaimėjusius strategus, kurie Kataloniją paliko nebe tuščiomis trofėjų spintomis – Pepas Guardiola bei Tito Vilanova.

Tačiau Q. Setieną ir minėtus strategus skiria amžiaus faktorius. Jei pirmieji du buvo regimi kaip ilgalaikiai klubo projektai, tai 61-erių buvęs „Real Betis“ strategas verčiau gali būti laikina išeitis iš padėties. Trenerio istorija taip pat leidžia abejoti šio ilgaamžiškumu poste.

Išskyrus „Lugo“ ekipą, su kuria Q. Setienas praleido šešis sezonus, treneris nė karto nė viename klube neišdirbo dvejų metų. Pastarieji du bandymai su „Las Palmas“ bei „Real Betis“ ekipomis nutrūko po geros pradžios.

2015-aisiais į „Las Palmas“ atvykęs strategas ekipą rado iškritimo zonoje, tačiau sugebėjo nuo spalio ją prikelti ir finišuoti 11-as. Antrame sezone vis tik ekipa regresavo ir finišavo 14-ta – Q. Setienas postą paliko dėl nesutarimų su klubo valdžia.

Quique Setienas, Zinedine'as Zidane'as

Sevilijoje istorija kartojosi. Prognozes pirmame sezone viršijęs Q. Setienas finišavo šeštas ir lygoje pasiekė geriausią klubo rezultatą nuo 2005-ųjų. Kvalifikavęsis į Europos lygą, ispanas antrame sezone 2018-aisiais skriejo taip pat – Kalėdas „Real Betis“ pasitiko penktoje vietoje. Tačiau tuomet teko ieškoti pasiteisinimų.

Per kitus 20 mačų Sevilijos ekipa iškovojo vos penkias pergales, nusirito iki 10 pozicijos bei užsitraukė sirgalių rūstybę – grupuotės ėmė boikotuoti namų mačus. Visi faktoriai bylojo apie Q. Setieno pabaigą Sevilijoje.

Visgi ispanas neapsiėjo be blykstelėjimų – „Real Betis“ tapo vienintele ekipa 2018/19 m. sezone nukovusia ir „Barceloną“, ir Madrido „Real“; grandus sugebėjo parversti jų pačių namuose. Tokį pasiekimą lygoje pastarąjį kartą 2002/03 m. sezone užfiksavo „Mallorca“ ekipa.

Pirmas ir vienintelis šansas šachmatininkui?


Nugalėti pajėgius klubus ispanas moka – tą jau patvirtino ne kartą. Tačiau šį kartą teks treniruoti irįkvėpimo strategas semsis iš šachmatų. Q. Setienas teigė, jog šis sportas jį išmokė kantrumo ir situacijos kontroliavimo subtilybių, kurias perteikia futbole.

„Futbolas ir šachmatai – panašūs. Figūros yra sukurtos gintis ir atakuoti. Dominuoti ploto viduryje – būtina“, – strategiją nupiešė Q. Setienas.

Dominavimą aikštės viduryje trenerio vadovaujamos ekipos jau demonstravo. Nepaisant liguistai pasibaigusio periodo „Real Betis“ ekipoje, stratego braižas nešė rezultatus. Q. Setieno žaidimas yra paremtas kamuolio kontrole bei akiai patraukliu, atakuojančiu futbolu, atnešančiu daug įvarčių. Tokiu, kuris yra idiegtas „Barcelonos“ filosofijoje ne vieną dešimtmetį.

„Visada noriu žaisti gerą futbolą. Nesutinku, jog treneris turi adaptuotis prie žaidėjų. Buvo laikas, kai taip maniau, tačiau tada nesupratau futbolo“, – atskleidė strategas.

Viskas priklausys nuo to, kaip Q. Setieno planus įvertins ir adaptuosis klubo senbuviai – dauguma jų jau perkopę 30-metį, tačiau puikiai pažįstantys naujojo stratego mentorius.

Ispanas atskleidė – labiausiai jo futbolo suvokimą formavo buvę „Barcos“ strategai Johanas Cruyffas bei P. Guardiola. Visų jų strategija paremta ilgalaikiu kamuolio valdymu ir nesibaigiančiu futbolo analizavimu.

Quique Setienas, Diego Simeone (pirmame plane)

Kaip ir dera atakuojančio futbolo šalininkui, Q. Setienas ne kartą yra užsiminęs, jog uždaras žaidimo stilius, kokį demonstruoja Madrido „Atletico“ su Diego Simeone priešakyje, jam nėra priimtinas.
„Aš Diego sakiau – myliu tai, ką tu darai, žaviuosi tavo titulais ir pasiekimais, tačiau nėmėgstu tavo komandos žaidimo“, – teigė strategas.

Ar fanai galės žavėtis ne tik Q. Setieno pasiekimais, bet ir svarbiu klubui futbolo stiliumi, paaiškės netrukus. Geras pasirodymas Ispanijoje nereiškia nieko – katalonai dar kartą laimę mėgins Čempionų lygoje, kuri ir vėl taps sezono lakmuso popierėliu.

Pirmoji šachmatų partija Europoje bus emocionali – už varžovų „Napoli“ vairo stovi Gennaro Gattuso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)