Prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas buvusį puolėją regi kaip valstybės kenkėją ir jo gyvenimą pavertė pragaru.

„Dabar ieškau papildomo darbo“, – prisipažino H. Šukuras, paklaustas laikraščio „Welt“ daryto interviu metu apie tai, ką šiuo metu buvęs futbolininkas veikia gyvenime.

48-erių Turkijos futbolo ikona 112 kartų dėvėjo nacionalinės komandos marškinėlius tarptautinėse rungtynėse, pelnė 51 įvartį rinktinėje bei užėmė 3-ią vietą 2002 metų pasaulio čempionate. Žinant jo praeitį, sunku patikėti tuo, ką dabar Turkijos futbolo legenda veikia gyvenime: jis Vašingtone – eilinis UBER pavėžėjimo platformos vairuotojas.

Pats futbolininkas nesijaučia laisvas. „Aš daugiau nieko neturiu pasaulyje“, – aiškina turkas.

Kai kas spėlioja, kad Šukuras yra priklausomas nuo azartinių lošimų ar alkoholio, tačiau jie yra neteisūs.

Buvusi puolimo mašina tapo persona non grata tėvynėje. „Erdoganas iš manęs paėmė viską“, – tvirtina Šukuras. „Mano teisę į laisvę, darbą, saviraiškos laisvę“, – pridūrė buvęs futbolininkas, per savo karjerą žaidęs Stambulo „Galatasaray“, „Blackburn Rovers“ (Anglija), Milano „Inter“, „Parma“ (Italija) klubuose.

Recep Tayyip Erdogan

Atsirūgo politinė veikla

Viskas prasidėjo 2011 metais, kai jis įstojo į R. Erdogano Teisingumo ir plėtros (AKP) partiją. „Jie mane pakvietė, norėdami išnaudoti mano populiarumą“, – teigė futbolininkas.

Jis iki šiol nebūtų supratęs, kaip viskas vyksta Turkijoje, jei nebūtų patekęs į parlamentą.

Tačiau jis atsistatydino 2013-aisiais po didžiulio korupcijos tyrimo, nukreipto prieš R. T. Erdoganą ir jo artimiausios aplinkos narius. Buvęs sportininkas tąsyk prisišliejo prie R. T. Erdogano pagrindinio priešininko F. Guleno judėjimo.

„Tada ir prasidėjo nesantaika“, – prisipažino H. Šukuras.

„Išdaužytas mano žmonai priklausęs butikas, gatvėje pradėta priekabiauti prie mano vaikų. Po kiekvieno savo pareiškimo sulaukdavau grasinimų“, – prisimena H. Šukuras.

Štai todėl jis 2015 metais nusprendė emigruoti į JAV. Tačiau tai tik apsunkino situaciją.

„Kai pabėgau iš šalies, jie suėmė ir uždarė mano tėvą. Ir viskas, ką aš turėjau, buvo konfiskuota“, – pasakojo H. Šukuras.

Tik tėvui diagnozavus vėžį, šis atgavo dalinę laisvę, šiuo metu jam taikomas namų areštas. Vėžys diagnozuotas ir motinai.

„Jiems tai labai sunkus laikas“, – apie savo tėvus pasakojo Turkijos sporto legenda. „Kiekvienas, kas su manimi turėjo ar turi reikalų, susiduria su finansinėmis bėdomis“, – pridūrė H. Šukuras.

Dabar jis JAV tik UBER vairuotojas ir knygų pardavėjas. Net ir JAV jis patiria spaudimą.

„Kurį laiką čia turėjau kavinę, ateidavo keisti žmonės ir leisdavo Dombra muziką“, – atskleidė buvęs futbolininkas. Pagal R. T. Erdogano APK partiją, „Dombra“ stiliaus muzika apibūdinama kaip „teisinga turkų muzika“.

Anot jo, jam skirta policijos apsauga, be to, buvo stebimas Federalinio tyrimų biuro. „Laimei, dabar situacija tapo geresnė“, – atsiduso H. Šukuras.

Turkijos sporto ikona taip pat papasakojo pribloškiantį atvejį, kai moksleivis nukentėjo dėl to, kad telefone turėjo nuotrauką su juo.

„Kai jis grįžo į Turkiją, telefone rado asmenukę su manimi. Moksleivis 14 mėnesių buvo uždarytas į kalėjimą“, – pasakojo H. Šukuras.

„Kai buvau AKP narys, Turkija buvo šalis, siekianti ES standartų ir sulaukė daug investicijų iš ES.

Tačiau į valdžią atėjus Erdoganui, keitėsi politikos kryptis, Turkija dabar orientuota ne į Europą, bet į Viduriniuosius Rytus“, – teigė emigravusi Turkijos sporto legenda.

Valdžios, bet ne tautos priešas

Po nesėkmingo 2016-ųjų liepos 15-osios perversmo, rugpjūtį Turkija išdavė orderį H. Šukuro areštui.

Prokurorai futbolo žvaigždę kaltino priklausius „ginkluotai teroro grupuotei“, kuriai vadovavo dvasininkas Fethullah Guleno „teroro organizacija“ (FETO).

Dėl įtariamų ryšių su F. Gulenu po nesėkmingo pučo iš darbo buvo atleisti ar buvo laikinai nušalinti nuo pareigų per 140 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų.

„Bet koks turėjo būti mano vaidmuo? Iki šiol man niekas to nepaaiškina“, – tvirtino H. Šukuras.

Turkijos sporto legenda kratosi sąsajų su valstybinį perversmą bandžiusia surengti Guleno grupe.

„Tėvynėje dariau tik tai, kas legalu, ir tą dariau viešai. Bet kadangi aš esu Hakanas Šukuras, buvau išnaudotas siekiant įbauginti visuomenę“, – pasakojo H. Šukuras. Daugelis turėjo būti įbauginti matydami, kas nutiko buvusiai futbolo legendai.

„Ar gali kas nors įvardinti nusikaltimą, kurį aš padariau? Ne, tik esu įvardijamas kaip „išdavikas“ ir „teroristas“.

Esu tik valdžios priešas, bet ne valstybės ir tautos. Aš myliu mūsų vėliavą ir šalį“, – prisipažino daugiau nei 100 kartų vilkėjęs nacionalinės komandos marškinėlius.

Hakanas Šukuras

Kritikuoja Gundoganą ir Ozilą

Sporto legenda palaiko ryšius su gimtine, net su žmonėmis, kurie dirba režimui.

Kai kurie norėtų slapta susitikti su H. Šukuru. „Daugelis jų perveda pinigus į sąskaitas, atidarytas JAV bankuose, nors stovi valdžios pusėje. Jie mano, kad Turkija nėra saugi šalis ir kažkada gali tekti ją palikti“, – kalbėjo H. Šukuras.

Anot jo, dalis valdžioje esančių žmonių norėtų jo atsiprašyti. „Jie tvirtina, kad yra sunkioje situacijoje ir neturi balso gimtinėje, nes turi dirbti Turkijoje. Jie prašo į tai nereaguoti, kai kas nors apie mane viešai kalba. Kai kurie prisipažįsta, kad meldžiasi už mane“, – pasakojo H. Šukuras.

Akivaizdu, R. T. Erdoganas sportą išnaudoja politikai. „Ne tik futbolas, daugelis kitų gyvenime sričių neturi laisvės ir autonomijos“, – teigė emigrantas.

Jis supranta, kodėl daugelis sportininkų nedrįsta išsakyti savo nuomonės. „Turkijos žiniasklaidoje jie būtų stipriai puolami. Jie pasiekė tokią atmosferą, kad galintys viešai apie tikrą situaciją prabilti atletai šiuo metu yra įbauginti“, – kalbėjo futbolininkas.

Jis taip pat turi tvirtą nuomonę apie Ilkay Gundogano ir Mesuto Ozilo bendrą nuotrauką su Erdoganu.

„Tai vertinu neigiamai, jie turėtų gerbti šalį, kuriai atstovauja. Siūlyčiau jiems įstoti į AKP partiją, sužinos, kas tai yra iš tiesų“, – siūlo H. Šukuras.

„Reikia grįžti į demokratijos kelią, prie teisingumo ir žmogaus teisių. Reikia žmogaus, kuriam rūpėtų žmonių problemos. Toks prezidentas yra reikalingas Turkijai“, – kalbėjo buvusi sporto ikona.

Hakanas Šukuras pasaulio čempionate 2002 m. Pietų Korėjoje
Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)