Pastarąjį kartą Čempionų lygoje ispanas triumfavo dar 2011-aisiais su „Barcelona“ – pastarųjų 8 sezonų finalai buvo be P. Guardiolos. Be abejo, vietiniuose čempionatuose ispanas gali bėgti maratonus bei pervažiuoti bet kurią komandą, tačiau yra keli faktoriai, kurie leidžia abejoti pasiekimais.

Savo galią strategas jau įrodė daugelį kartų – Vokietijoje 2013 m. perėmęs Miuncheno „Bayern“ vairą P. Guardiola tris kartus nugalėjo „Bundesligoje“ iš tiek pat bandymų bei Anglijoje taip pat dviem sezonams „Man City“ pavertė sunkiai sustabdoma jėga, kur iškovojo du lygos titulus.

Vis dėlto strategas perėmė arti tobulybės tuo metu buvusią komandą bei klubą su kone neribojamu biudžetu.

Vokietijoje stabdė pažįstamos barikados


Kokia nesustabdoma jėga P. Guardiolos vadovavimo metu buvo „Barcelona“, žino visi. Tai buvo vienintelė komanda istorijoje laimėjusi šešis trofėjus per kalendorinius metus bei sudėtį išsigryninusi be silpnų vietų.

Lionelis Messi, Andresas Iniesta, Xavi, Samuelis Eto‘o, Dani Alvesas ir dar virtinė kitų tuomet žaidė geriausią karjeros futbolą, o P. Guardiola gąsdino Europą – vos 38-erių ir jau turėjo viską po savo kojomis. 2009-aisiais Čempionų lygoje triumfavęs strategas tapo jauniausiu treneriu, nugalėjusiu finale.

Viską, kas įmanoma, pasiekęs Barselonoje, ispanas patraukė į „Bayern“, kur taip pat buvo tikėta, jog nuo kelio bus šluojami visi – juk buvo perimta taip pat Čempionų lygos nugalėtoja. Tuomet, 2013 m. pasitraukęs Juppas Heynckesas P. Guardiolai paliko lobyną karjeros aukštumose buvusių futbolininkų.

Pridėjęs dar kelis sudėties žaidėjus Thiago, Mario Gotze, Robertą Lewandowskį, Xabi Alonso, Douglasą Costa bei Arturo Vidalį, P. Guardiola Europoje toliau pusfinalio nenuėjo.

Pirmasis bandymas 2014-aisiais buvo pažymėtas pažeminimu nuo Madrido „Real“ pusfinalyje bendru rezultatu 0:5, po metų – pralaimėta ten pat „Barcelonai“ 3:5.

Arčiausiai finalo ispanas buvo paskutiniaisiais metais Vokietijoje – tik Antoine‘o Griezmanno smūgis pusfinalyje išvykoje išlygino serijos bendrą rezultatą 2:2 ir Madrido „Atletico“ užbaigė ispanišką Pepo košmarą Europoje.

Prieš pusfinalį ispanas teigė: „Jei šį sezoną nelaimėsime Čempionų lygos, mano laikas klube nebus tobulas. Turėsiu priimti šią tiesą.“

Ir priėmė. Nors vietiniame fronte ispanas susišlavė viską, ką įmanoma, Europoje „Bayern“ vilčių nepateisino. Perėmęs vairą iš J. Heynckeso, P. Guardiola neabejotinai tapo vienu iš sėkmingiausių „Bayern“ trenerių Vokietijoje, tačiau ne kontinente.

Anglijoje laimi tik po kardinalių pokyčių?


Tą patį galima teigti ir apie katalono periodą Anglijoje. Į „Manchester City“ atvykęs 2016-aisiais, P. Guardiola nuo tol revoliucionavo anglišką futbolą ir paliko milžinišką žymę lygos istorijoje.

Po pirmojo titulo ir to paties sezono metu galima buvo regėti, kaip P. Guardiolos įtaka plito lygoje. Daugelis klubų ėmė kliautis žaidimu nuo savų vartų, gerai kamuolį valdančiais vartininkais bei gynėjais.

Vis dėlto be piniginės injekcijos katalonas norimų rezultatų pasiekti negalėjo. Atvykęs į Mančesterį, kaip ir Miunchene, treneris rado lygos titulą laimėjusią komandą, tačiau iš karto ją išformavo.

Neįtikęs vairininkui vartų sargas Joe Hartas buvo išsiųstas į Turiną, krašto gynėjai Bacary Sagna, Pablo Zabaleta, Gaelis Clichy bei Aleksandras Kolarovas taip pat suskaičiavo paskutines dienas Mančesteryje prie P. Guardiolos.

Pepas Guardiola

Su nenorimais krašto gynėjais P. Guardiola lygoje 2016/17 m. sezone finišavo trečias ir trūko nedaug, jog „City“ prarastų bilietą į Čempionų lygą – penktoje vietoje likęs „Arsenal“ atsiliko 3 taškais.

Po nesėkmingo sezono „Man City“ suskubo pagal stratego užgaidas atnaujinti sudėtį – ekipą papildė krašto gynėjai Danilo, Kyle‘as Walkeris ir Benjaminas Mendy, centro gynėjas Aymericas Laporte bei vartininkas Edersonas. „Man City“ nusipirko reikiamus ginklus bombarduoti lygai ir nesuklydo – 100 taškų ir titulas buvo rankose.

Teigiančių, jog P. Guardiola tiesiog „nusipirko“ lygą yra apstu, tačiau šio indėlis į klube jau buvusių „Man City“ futbolininkų raidą yra milžiniškas ir negali būti pamirštas.

„Guardiola man vėl įjungė smegenis“, – po kelerių metų darbo drauge teigė vienas ekipos lyderių Raheemas Sterlingas. Po persikėlimo iš „Liverpool“ ir Manuelio Pellegrini nurodymų abejojančių anglu buvo daug, tačiau P. Guardiolos metodai ir sukurtos erdvės atsiskleisti R. Sterlingą pavertė vienu geriausių krašto puolėjų ne tik Anglijoje, bet ir Europoje .

Galima tą patį pasakyti ir apie pražydusį Fabianą Delphą bei Aleksandrą Zinčenką – abu saugai buvo puikiai išnaudojami kairiojo gynėjo pozicijoje, kai B. Mendy buvo traumuotas.

Vis dėlto, kad ir kaip gerai įvykiai ispanui klojosi pastaraisiais metais vietiniame fronte, Europoje P. Guardiolos laukė tokie pat nusivylimai. Nors kiekvieną sezoną ispanas su anglais nužygiuodavo vis toliau, pralaimėjimai buvo vis skaudesni.

Pirmaisiais dvejais metais „City“ turėjo atitinkamai aštuntfinalyje pripažinti „Monaco“ bei ketvirtfinalyje „Liverpool“ pranašumą, o trečiaisiais skaudų smūgį taip pat ketvirtfinalyje sudavė „Tottenham“.

Tik Fernando Llorente milimertinis prisilietimas prie kamuolio neleido „miestiečiams“ pasiekti pirmo pusfinalio P. Guardiolos karjeroje Anglijoje.

Abejotini metodai


Be abejo, didelę P. Guardiolos sėkmę pajėgiuose klubuose galima nurašyti išleistam milžiniškam pinigų kiekiui.

„Barcelonoje“ per keturis sezonus katalonas naujokams išleido per 360 mln. eurų, „Bayern“ ekipoje per tris sezonus – 215 mln., „Man City“ gretose per trejus su puse metų net 776 mln. eurų.

P. Guardiola per 7 metus treniravo dvi komandas, kurios naujiems futbolininkams išleido beveik milijardą eurų ir ši išlaidų karštligė neatnešė nė vieno Čempionų lygos titulo, net nė vieno finalo.

Maratoną nubėgti P. Guardiola gali – Anglijos ir Vokietijos lygose tą jau įrodė ne kartą, tačiau sprinte prieš pat finišą varžovai šauna į kojas.

Pepas Guardiola

Titulai Europoje ir išleista milžiniška suma futbolininkams skiria P. Guardiolą nuo jo pirmtakų ir konkurentų – lyginti katalono ir, pavyzdžiui, Sero Alexo Fergusono tiesiog neįmanoma.

Jei pirmasis įspūdingus rezultatus pasiekė su milžiniškomis piniginėmis injekcijomis transformuodamas ekipas, tai antrasis įvykdė tą patį, tačiau be didelio finansinio palaikymo ir taip pat keliose ekipose – „Aberdeen“ bei „Manchester United“.

Vis dėlto abu treneriai garsėja neįprastais treniravimo metodais. A. Fergusonas pasižymėjo kaip tulžį liejantis strategas rūbinėje ir negailėdavo viešos kritikos futbolininkams, o P. Guardiola savo futbolininkus atvesdavo iki taško, kai šie ima ir patys atskleidžia nepalankų trenerio elgesį.

„Yra treneriai, kurie taktiškai yra nuostabūs, tačiau neturi žmogiškojo faktoriaus“, – apie kataloną kalbėjo šiam „Bayern“ gretose neįtikęs brazilas Dante.

„Guardiola labai nepasitiki savimi ir daro viską, kad tai nuslėptų. Jis gyvena nuolatinėje baimėje – ne dėl pralaimėjimų, tačiau dėl nerimo prarasti galią ir autoritetą“, – teigė Miuncheno „Bayern“ daktaras Hansas Mulleris-Wohlfahrtas.

„Treneris nesirūpino manimi, kol neatkeliavo pasiūlymas iš Mančesterio“, – laiką Barselonoje prisiminė Yaya Toure, vėliau apkaltinęs ispaną nusistatymu prieš afrikiečius futbolininkus.

„Dėl didelio noro laimėti Pepas negerbė kelių faktorių futbole. Jis neturėjo drąsos pasakyti man žodžių į akis. Guardiola mane mokė, kaip turi rungtyniauti puolėjai, nors jis pats buvo saugas. Priminiau, jog jis nebuvo geras futbolininkas“, – strategui neįtikęs S. Eto‘o taip pat reiškė nusivylimą.

Su pastarojo kamerūniečio žodžiais galima sutikti – P. Guardiola dėl pergalių gali padaryti viską – ant žemės nutupdyti aukščiausios klasės futbolininkus, išleisti per milijardą eurų ir brutaliai atsikratyti nepatinkančių žaidėjų.

Klubiniame futbole pergales anksti iškovojęs strategas be abejonės savo žymę istorijoje paliko, tačiau objektyviai įvertinti viską karjeroje gavusį trenerį yra labai sudėtinga. Jo įtaka Ispanijos, Vokietijos ir Anglijos futbolui yra akivaizdi, tačiau milžiniškas finansinis palaikymas negali praslysti po pirštus.

P. Guardiola yra ypatingas atvejis – pradėjęs trenerio karjerą aukštumoje ir niekada iš ten nepasitraukęs.

Belieka laukti, ar šis sezonas atsakys į pavadinime užduotą klausimą – „Manchester City“ Anglijoje kol kas į vienus vartus pralaimi skriejančiai „Liverpool“ ekipai, tačiau Čempionų lygoje niekas neprarasta – „Premier“ lygos čempionų aštuntfinalyje vasario pabaigoje lauks Madrido „Real“ iššūkis. P. Guardiola bandys iš naujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)