Mato dvigubus standartus

Praėjusį mėnesį didesnių atlyginimų su deglais rankose reikalavę Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo organizuotos protesto akcijos dalyviai patys to nežinodami užgavo jautrią stygą.

Piketo nuotraukomis aktyviai dalinosi paaštrėjusios konfrontacijos su policija įaudrinta organizuotų futbolo ir krepšinio aistruolių bendruomenė.

Pareigūnas įstatymais pas mus yra kaip Dievo apsaugotas, eilinis žiūrovas – vidutinybė, na o aktyviam kokio nors klubo gerbėjui įstatymas jau galioja visu griežtumu.
Ingvaras Butautas

Sirgaliams rūpėjo, ar policija baus protestavusius kolegas dėl panaudotos pirotechnikos.

Mat sporto arenose pastaruoju metu dėl šios priežasties ne vienas fanas susilaukė nuobaudų, kurias laiko drakoniškomis.

Praėjusį spalį Vilniuje vykusių Pirmos lygos rungtynių tarp vietos „Žalgiris B“ ir „Dainavos“ metu alytiškiai surengė savo protestą.

„15:00 – laikas futbolui ar jūsų laidotuvėms?“ – tokiu transparantu „Dzūkų tankų“ grupuotės atstovai kreipėsi į Lietuvos futbolo federaciją (LFF), piktindamiesi, jog rungtynės rengiamos darbo metu.

Mačo protokolas paremia „Dainavos“ aistruolių pretenzijas: pagal jį, 5,5 tūkst. vietų turinčiame stadione dvikovą stebėjo vos 220 žiūrovų.

Nuotraukose matyti, jog visa rytinė stadiono tribūna – tuštutėlė. Neminint kelių svečių sirgalių, joje uždegusių niekam žalos nepadariusius dūminius užtaisus.

Bet po rungtynių prie pastarųjų vis tiek prisistatė pareigūnai, o Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjas per vieną dieną išnagrinėjo administracinio nusižengimo bylą ir dviem aistruoliams uždraudė lankytis viešuose sporto renginiuose: vienam – metus, kitam – dvejus.

Per pareigūnų piketą jokių pažeidimų neužfiksuota, nors leidimą rengti akciją išdavusios Vilniaus savivaldybės organizatoriai neįspėjo, kad naudos pirotechniką.

DELFI kalbintas vienas žinomiausių šalies aktyvių futbolo gerbėjų, Vilniaus „Žalgirį“ palaikantis Ingvaras Butautas įsitikinęs, kad sirgaliams ir pareigūnams galioja dvigubi standartai.

„Aš net palaikau to piketo dalyvių reikalavimus, man tikrai negaila, kad uždegė tuos fakelus. Blogai tai, jog analogiškai pasielgę futbolo ar krepšinio gerbėjai gauna banus. Turbūt mes visi suprantame, kad pas mus įstatymai rašomi konkrečioms žmonių grupėms. Pareigūnams jie – vienokie, sirgaliams – kitokie. Faktas, kad tai – dvigubi standartai.

Pareigūnas įstatymais pas mus yra kaip Dievo apsaugotas, eilinis žiūrovas – vidutinybė, na o aktyviam kokio nors klubo gerbėjui įstatymas jau galioja visu griežtumu“, – kalbėjo ilgametis Lietuvos futbolo rinktinės ir „Žalgirio“ sirgalius.

Ingvaras Butautas

Kam galima, o kam – ne

Policijos departamentas, kurio paaiškinimų paprašė DELFI, pareigūnų ir sirgalių atvejais įžvelgė skirtumų.

Esą pirmųjų pikete deginti fakelai prilyginami F1 kategorijos fejerverkams, todėl pagal Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymą atskiro derinimo dėl jų deginimo nereikėjo.

O du „Dainavos“ sirgaliai nubausti, nes pažeidė LFF stadiono vidines žiūrovų elgesio stadione taisykles, draudžiančias įsinešti ir naudoti bet kokias pirotechnikos priemones.

„Minėti sirgaliai tiek LFF, tiek policijos buvo įspėti ne kartą dėl pirotechnikos naudojimo. Kadangi pirotechnikos priemonės buvo naudojamos pažeidžiant minėtas taisykles, pažeidėjams buvo skirtos atitinkamos administracinio poveikio priemonės.

Atkreipiame dėmesį, kad pastaruoju metu sirgaliai rengė ne vieną eiseną, kurios metu naudojo pirotechnikos priemones, tačiau nė karto dėl to nebuvo nubausti“, – rašoma Policijos departamento pateiktuose atsakymuose.

Tačiau praeityje ne sykį įvairių rinktinių bei klubų sirgaliai pirotechniką degino ir tame pačiame stadione, nekeldami policijos dėmesio – užkliuvo tik tada, kai šalia atsirado transparantas, skelbiantis apie LFF laidotuves, kuris buvo traktuotas kaip įžeidžiantis.

Be to, iki spalio 3 d. rungtynių policijos įspėjimo buvo sulaukęs tik vienas iš dviejų nubaustų „Dainavos“ sirgalių – kitam draudimas lankytis sporto renginiuose pritaikytas iš karto.

Praėjusį rugsėjį delgus LFF stadione degino Ukrainos rinktinės sirgaliai

O žiūrovų elgesio stadione taisyklės, kurių pažeidimas esą užtraukęs nuobaudą, pasak savo pavardės nenorėjusio viešinti „Dzūkų tankų“ atstovo, policijos tyrėjo nutarime administracinio nusižengimo byloje apskritai nebuvo paminėtos.

I. Butauto manymu, policija į organizuotų aistruolių grupes taikosi tikslingai – jam dvigubą nuostabą kelia praėjusį rudenį vykusių Europos čempionato atrankos rungtynių tarp Lietuvos ir Portugalijos pavyzdys, kai į aikštę išbėgęs ir su Cristiano Ronaldo nusifotografuoti bandęs klaipėdietis atsipirko 30 eurų bauda.

 Cristiano Ronaldo ir jo gerbėjas

„Žmogus, kuris nutraukė tarptautines rungtynes, gavo 30 eurų baudą. Ir jokio bano. Aišku, gal jam tas draudimas vienodai šviestų, nes futbolu jis nesidomi – tik C. Ronaldo. Bet jei tas pats žmogus būtų vilkėjęs, pavyzdžiui, „Dzūkų tankų“ marškinėliais, esu įsitikinęs, kad dvejus metus į stadioną kojos jis įkelti negalėtų. Analogiškai, jei žmogus vilki policijos uniformą, vadinasi, jam viskas galima“, – lygino I. Butautas.

Išeitis – Seime?

DELFI žiniomis, pastaruoju metu dėl pirotechnikos naudojimo sporto renginių durys nuo metų iki pusantrų užtrenktos ir keliems Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubą palaikančios „B tribūnos“ atstovams.

Kaltindami policijos pareigūnus savivale, gausiausių šalies sirgalių grupuočių atstovai futbolo stadionuose ir krepšinio arenose rudenį rengė akciją „Liks banai – neliks mūsų“.

Fanų protestas atsirito iki Seimo: parlamentaras Laurynas Kasčiūnas registravo Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, numatančią, kad draudimą lankytis viešuose renginiuose galėtų skirti tik teismas, o ne policija.

Seimo Teisės departamentas ją įvertino neigiamai, tačiau įstatymo projekto iniciatorius teigia nematantis rimtų argumentų, galinčių sustabdyti pataisą.

„Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto reikalas bus apsispręsti, ar judėti pirmyn. Išgirdau ir naujojo policijos generalinio komisaro tvirtą žodį, kad jis pasisakytų už draudimų lankytis renginiuose skyrimą teismo tvarka.

Vienintelis priešingas argumentas, kurį girdžiu, esą kažkam padaugės darbo. Atsiprašau, bet manau, kad su tuo tikrai galime susidoroti, nes klausimas – jautrus, keliantis didelių visuomeninių nesutarimų. Net ir Rytų šalyse, kurios yra totalitarinės, banai skiriami teisminiu keliu. Tuo labiau privalome patys laikytis demokratinės krypties“, – DELFI sakė L. Kasčiūnas.

O paklaustas, kuo skiriasi deglai pareigūnų pikete ir stadiono tribūnoje, konservatorius teigė, kad ši situacija – „puikus precedentas dekriminalizuoti pirotechniką“.

„Labai rimtai reikėtų pagalvoti, kad atsakingas pirotechnikos naudojimas pagal suderintas taisykles galėtų būti leistinas. Juk tai – sudėtinė futbolo palaikymo kultūros dalis“, – pažymėjo Seimo narys.

Laurynas Kasčiūnas

Praėjusį mėnesį parlamentas nesutiko dar labiau išplėsti policijos galių, atmesdamas Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, kurioje buvo numatyta galimybė uždrausti nusižengusiems sirgaliams lankytis sporto renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse.

Priešinga pataisa, pagal kurią sprendimus dėl draudimo lankytis viešuose renginiuose galėtų priimti tik teismas, Seimo posėdžių salę turėtų pasiekti ateinantį pavasarį.

Pareigūnų protesto akcija Nepriklausomybės aikštėje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)