Kokių sprendimų reikia šiandien, kad ateity bent jau neraudonuotume iš gėdos po eilinių nacionalinės komandos rungtynių?

DELFI „Sportinės formos“ laidoje – LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius, kuris pasidalino mintimis apie esmines šalies futbolo problemas, federacijos finansus, kitų metų svarbiausius uždavinius bei pasiruošimą pasaulio salės futbolo čempionatui.

– Ar federacija jau vertino rinktinės pasirodymą? Gal didesnių priekaištų rinktinei ir neturėtų būti, juk nei strategas Valdas Urbonas, nei federacija apie konkrečius rinktinės tikslus nekalbėjo?

– Taip, ciklas prasčiausias per visą Nepriklausomybės laikotarpį, iškovotas tik taškas, esame visi nepatenkinti pasiektu rezultatu. Galime teisintis, kad turėjome labai stiprią grupę, be to, tas Liuksemburgas nebe ta rinktinė, kuri buvo anksčiau prieš 5-7 metus.

Tenka pripažinti, kad aiškių uždavinių rinktinei nekėlėme, bet buvo kalba apie premijas, tam tikrus paskatinimus už surinktus 10 taškų.
Edgaras Stankevičius

Taip, rezultatai netenkina, gruodžio 17-ą dieną vyks LFF Vykdomojo komiteto posėdis, jame bus klausimas ir apie rinktinės pasirodymą, strategas Valdas Urbonas pristatys, ką pavyko įgyvendinti, kas nepasisekė, kodėl pasirinkti vieni ar kiti žaidėjai.

Pagal tai bandysime dėliotis planus kitiems metams, lauksime trenerio įžvalgų, kaip galėtų keistis rinktinės žaidimas, pats braižas, sudėtis ir panašiai.

– Ar vyr. treneris V. Urbonas gali likti ramus dėl savo posto?

– Taip. Jis turi ir mano, ir LFF prezidento Tomo Danilevičiaus palaikymą, mes matėme, kaip dirbo treneris, diena iš dienos su savo asistentais ruošdavosi rungtynėms, na, bet galutinį rezultatą žinome visi.

Kitą vertus, nei vienas negalime būti ramūs dėl savo pozicijų, VK posėdyje bus paliestas ir trenerio postas, kalbėsime, diskutuosime.

Taip, tenka pripažinti, kad aiškių uždavinių rinktinei nekėlėme, bet buvo kalba apie premijas, tam tikrus paskatinimus už surinktus 10 taškų. Reali patirtis yra kitokia, surinktas vienas taškas.

Taip, suprantame, treneriui yra pirmas sezonas, pirma patirtis prie rinktinės vairo, normalu, kad nekėlėme kažkokių ypatingų tikslų.

Kitais metais tikiuosi gerų burtų UEFA Tautų lygoje, kovosime C divizione, kovo pradžioje žinosime varžovus. Praėjusią savaitę sutarėme su Latvijos, Estijos futbolo federacijų vadovais dėl Baltijos taurės turnyro datų, čia tikslas – laimėti pirmą vietą. Manau, pakankamai adekvatus, realus sportinis siekis.

Euro 2020 atranka: Serbija - Lietuva, Valdas Urbonas

– Šiemet daug dėmesio sulaukė jaunimo ugdymo „Anderlecht“ programa. Akis užkliuvo už šios programos vieno iš techninių direktorių pavardės – tai 75-erių Benjamino Zelkevičiaus, kuris yra futbolo mokyklos „Ateitis“ techninis direktorius. Su visa pagarba gerbiamam treneriui, jo kompetencija ir žiniomis neabejoju, bet ar federacijos investicija šioje vietoje yra tikslinga? Investuojama beveik 9000 eurų per metus į futbolo trenerį, kuriam vasarį sukaks 76 metai.

– B. Zelkevičius yra mūsų trenerių tarybos pirmininkas, jos vadovas, organizuoja tarybos susitikimus. Kalbant apie „Ateities“ futbolo mokyklą, tikrai ne Benjaminas yra jos techninis direktorius.

Taip, spaudoje buvo parašyta, kad B. Zelkevičius užima šias pareigas, buvo toks futbolo mokyklos pranešimas, galbūt kažkokias užduotis jis turi futbolo mokykloje, bet ne Benjaminas yra techninis direktorius.

Benjaminas Zelkevičius

– Prieš dešimtmetį buvo pristatyta nemažai dėmesio sulaukusi 2010-2020 metų šalies futbolo strategija. Baigiasi šis dešimtmetis, FIFA reitinge esame keliasdešimt pozicijų žemesnėje vietoje, nei prieš 10 metų. Gal yra naujas planas iki 2030-ųjų?

– Kompiuteryje tokį turime (šypsosi). Atvirai kalbant, vasarą turėjome su UEFA atstovais tris susitikimus, jie konsultuoja naujos strategijos kūrime, baigiame derinti galutinį juodraštį, jį norėsime pristatyti Vykdomajame komitete, klubams, norėsime išgirsti jų nuomonę, komentarus, viziją ir pagal tai strategiją koreguosime.

Manau, per artimiausius 2-3 mėnesius parengsime ir pristatysime ją oficialiai. Yra nusamdyti ekspertai prie šio projekto, esame dėkingi UEFA už konsultacijas. Kalbame apie 4-6 metų strategiją, tai nebus 10-ies metų planas.

– Tai kalbant apie šalies futbolo pasiekimus apčiuopiamų rezultatų galime tikėtis po tų kelerių metų?

– Aš labai tikiuosi, bet, ką ir kalbėjo futbolo ekspertai jūsų laidoje, mes galime iš verslo pusės nupirkti bet kokio lygmens, bet kurią programą, kaip sakoma, bet kurias „stakles“, bet kas su jomis dirbs ir kokį efektyvumą pavyks pasiekti?

Labai norisi, kad ta „Anderlecht“ programa veiktų, bet, kaip ir strategai minėjo, per metus dviračio neišrasime, stebuklo nebus. Vien dėl to, kad paklojome pinigus už tą programą, už duomenų bazę, pasamdėme techninį direktorių iš Belgijos, patys investuojame į akademijų techninius direktorius, nepakilsime FIFA reitinge iš 131 vietos.

Bet klojame pamatus ateičiai ir tai, tikiuosi, duos savo vaisius.

Kitais metais ketiname skatinti jaunimo rinktinių žaidėjus, skirti jiems tam tikras stipendijas, apie tai dabar kalbamės dėliodami naująjį kitų metų biudžetą. Galiu pasakyti, kad kitąmet pagrindiniu smuiku grieš jaunimo futbolas.

Salės futbolo rinktinės pasiruošimui – beveik milijonas

– Prieš kelias savaites lankėtės Seime, Jaunimo ir sporto reikalų komisijos posėdyje, pristatėte artėjantį pasaulio salės futbolo čempionatą, prašėte pinigų renginiui, prie kurio prisidės ir LFF narė – Lietuvos salės futbolo asociacija (LSFA). Kalbant apie ją, daugiau klausimų, nei atsakymų. Federacijos svetainėje nėra informacijos nei apie šios asociacijos narius, nei valdybos narius? Kodėl?

– Tik išrinktas LFF generaliniu sekretoriumi deklaravau, kad būsime organizacija, kuri nebijos pasisakyti ir atskleisti realią tiesą tiek kalbant apie finansus, biudžetą. Tokios nuomonės laikausi ir šiai dienai.

Kalbant apie kitus metus, svarbiausias renginys – pasaulio salės futbolo čempionatas, kuris po 24 metų pertraukos grįžta į Europą. Labai dėkojame FIFA, kuri pasitikėjo mumis ir suteikė mums šansą surengti tokį renginį.

Grįžtant prie klausimo, galiu nuraminti, kad šį renginį organizuos Lietuvos futbolo federacija, ne LSFA. Tam reikalui nebus steigiama papildomų naujų įstaigų, tikrai tą galiu užtikrinti, vyksta darbas su Vyriausybe, su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei savivaldomis.

Federacija užsisakė „LFF“ numerius tam, kad būtų galima identifikuoti automobilius ir nesklistų kalbos, kad kažkas slapstosi, nežinia, su kokiomis mašinomis važinėja LFF darbuotojai.
Edgaras Stankevičius

Kalbant apie LSFA narius, valdybą, informacija buvo pateikta žiniasklaidos atstovams, kurie prašė tos informacijos. Tiems, kurie trimitavo, kad asociacija yra uždara, nepriima naujų narių, buvo suteikta proga tapti asociacijos nariais, jei jie atitinka kriterijus, be to, joje neliko fizinių narių, tai buvo ne vienos LFF šakinės asociacijos bėda, kada futbolo interesus gindavo ir atstovaudavo tam tikri asmenys.

Galiu patvirtinti, kad nei vienoje asociacijoje, išskyrus trenerių rengimo asociaciją, neliko fizinių asmenų, jas sudaro tik juridiniai vienetai.

– Teigta, kad mūsų šalies salės futbolo rinktinei rengiantis planetos čempionatui iš LFF bus skirta 900 tūkst. eurų, kaip, kam, kokiomis proporcijomis ši suma bus panaudota?

– Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta, kad pasibaigus salės futbolo čempionatui geriausi mūsų žaidėjai turi likti su salės futbolu, nepapildytų Pirmos lygos ar kitų lygų futbolo klubų ir neitų žaisti ant žolės. Tad nuo gegužės Garliavoje, Prienuose turėjome rinktinių centrą, žaidėjai treniruodavosi dieną iš dienos, visą vasarą.

Buvo idėja apie trijų miestų rinktinių centrus, buvo tokia pirminė mintis, vėliau svarstyta apie du miestus – Vilnių ir Kauną, galutiniame variante liko vienas miestas. Yra atitinkami kaštai žaidėjams, transportavimui, arenų nuomai, trenerių darbo užmokesčiui.

Kitas dalykas, dabar „Vyčio“ klubo pagrindu yra suformuotas rinktinės branduolys, kituose klubuose taip pat yra nacionalinės komandos žaidėjų, jie yra motyvuojami tam tikrais piniginiais prizais arba, galima sakyti, atlyginimu.

Vien dėl to mūsų biudžetas bus 2 milijonais mažesnis siekiant išbristi iš tų skolų liūno.
Edgaras Stankevičius

Kalbant apie rinktinės trenerį, mes norime, kad strategas kuo daugiau laiko praleistų su rinktine, bent jau nuo šalies pirmenybių pradžios iki pasaulio čempionato finišo turėtų dirbti diena iš dienos su rinktine.

Reikėjo investicijų į Garliavos sporto centrą, turėjome įrengti taip vadinamas kamuolių gaudykles, salę pritaikyti salės futbolui. Be to, neužmirškime treniruočių stovyklų, turnyrų užsienyje, rinktinė keliavo į Barseloną, žaidė kontrolines rungtynes su Andora.

Norime, kad per mėnesį rinktinė turėtų kažkokį renginį, ar tai rungtynės Lietuvoje, ar turnyras užsienyje. Šie pagrindiniai dalykai ir pareikalauja daugiausia kaštų. Juk už 4-5 tūkstančius eurų rinktinės nenuveši į Barseloną, nenupirksi lėktuvo bilietų, neužsakysi viešbučio, maitinimo ir panašiai.

Galutiniame etape gal paaiškės, kad neprireikė 900 tūkst. eurų, gal pakaks mažesnės sumos. Ta suma buvo preliminari, pavyzdžiui, vasaros salės futbolo centrui buvo planuotos vienos išlaidos, bet faktinės ir realios išlaidos visai kitokios. Jos buvo mažesnės, nei planuota.

– Kitų metų pradžioje turėsime spaudos konferenciją, kurioje pristatysime šių metų skaičius, nuveiktus darbus. Kalbant apie finansus, tikiu, kad bus vieni pirmųjų metų, kada turėsime suvaldytą biudžetą ir neperlipsime savo finansinių galimybių.

Buvo nenumatytų projektų, kurie metų pradžioje nebuvo įtraukti į biudžetą, tai tas pats pasiruošimas salės futbolo čempionatui, jis iš federacijos rezervo, arba paplūdimio rinktinė ir jos dalyvavimas pasaulio ar Europos čempionatų atrankoje. Visi nori dalyvauti, žaisti, dabar turime rekordinį rinktinių skaičių – net 17, jos kainuoja nemažus kaštus. Su skolomis dirbame, pagaliau tie finansiniai srautai yra sudėlioti.

Bet turime praeities skolų, natūralu, kad per vienerius metus mes jų visų neatsikratysime. Su finansų direktore dėliojamas kitų metų biudžetas. Mano asmeninis noras yra kitąmet likviduoti tas skolas. Vien dėl to mūsų biudžetas bus 2 milijonais mažesnis siekiant išbristi iš tų skolų liūno.

– Kalbate apie taupumą, norą grąžinti skolas, bet po federacijos langais – prabangūs, išskirtiniais numeriais pažymėti BMW automobiliai. Kaip jie prisideda prie šalies futbolo tikslų?

– Galiu drąsiai pakomentuoti, kad ta automobilių numerių serija nėra kažkokia vardinė, tai reguliari serija. Taip, federacija užsisakė „LFF“ numerius tam, kad būtų galima identifikuoti automobilius ir nesklistų kalbos, kad kažkas slapstosi, nežinia, su kokiomis mašinomis važinėja LFF darbuotojai. Tai buvo mano iniciatyva, mano idėja turėti vardinius numerius.

Man pačiam dabar yra smagu, kai pats kelyje pamatau „LFF“ numerį ir žinau, kad tai yra organizacijos automobilis, o jis naudojamas darbo tikslais. Ir pats mūsų kolektyvas bus priverstas susimąstyti, kai vairuos LFF automobilį su tokiais numeriais. Juk visi kelyje matys, kad tai federacijos automobilis.

Kodėl BMW? Manau, bus priimtas sprendimas pristatyti bendradarbiavimo sutartį su BMW, nes jau per daug spekuliacijų, neteisingų faktų. Pagal asociacijos įstatymą niekas mums nedraudžia verstis komercine veikla, dėka partnerystės su BMW mes tą galime daryti.

Kitas dalykas – taip vadinama BMW VIP narystė. Vykdomojo komiteto nariai ar nacionalinės rinktinės treneriai, buvę žaidėjai gali pasinaudoti tam tikromis privilegijomis ir įsigyti vieną ar kitą automobilį.

Šiai dienai turime 7-is BMW automobilius, kurie įsigyti išperkamosios nuomos pagrindu, bet tai, kuo yra spekuliuojama spaudoje, socialiniuose tinkluose, neatitinka tikrovės. Ateis toks laikas ir pristatysime, kiek federacijai kainuoja BMW automobilių parkas.

Mielai galime pereiti prie kitos markės modelių, tame nematau jokios problemos, jei finansiškai sąlygos bus priimtinesnės nei BMW pasiūlymas. Šiai dienai esu patenkintas partneryste su BMW kompanija ir koncernu.

Visą laidos įrašą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)