Į specialią spaudos konferenciją žiniasklaidą sukvietę LFF vadovai paskelbė, jog iš A lygos dėl manipuliacijų rungtynių rezultatais pašalinami praėjusio sezono pirmenybių autsaideriai – Klaipėdos „Atlantas“ ir „Palanga“.

Abi pajūrio ekipos kitą sezoną neturės teisės dalyvauti ir Pirmoje lygoje, tad galės tenkintis nebent mėgėjiškomis II lygos pirmenybėmis.

Be to, diskvalifikacijų nuo 6 iki 12 mėnesių bei piniginių sankcijų sulaukė penki „Atlanto“ ir devyni „Palangos“ žaidėjai: kol kas neįvardijami keturi lietuviai ir dešimt užsieniečių.

„Atlantui“ skirta 30 tūkst. eurų, „Palangai“ – 42 tūkst. eurų bauda. Be to, diskvalifikuotas pastarosios ekipos direktorius Tomas Laucius.

Daugiau pavardžių LFF vadovai neatskleidė motyvuodami tuo, jog per artimiausią savaitę nubausti futbolininkai bei klubai galės teikti apeliacijas.

Anot LFF atstovų, pinigai dėl įtartinų akistatų daugiausiai buvo statomi tarptautinių prievaizdų nekontroliuojamose Azijos lažybų kontorose, bet neatsispirta pagundai lažintis ir Lietuvoje. Čia vieno laimėjimo suma esą siekdavusi nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų.

Konkrečiai paminėtos viešojoje erdvėje jau nuskambėjusios LFF taurės pusfinalio rungtynės tarp „Palangos“ ir Gargždų „Bangos“, kurias du įvarčius susitikimo pabaigoje praleidę A lygos atstovai pralaimėjo 0:2.

Tarp LFF atlikto tyrimo metu įkliuvusių žaidėjų yra ir tokių, kurie baudžiami nebe pirmą kartą.

Federacijos prezidentas Tomas Danilevičius teigė, jog pasipelnyti iš lažybų mėginusiems futbolininkams skirtos griežčiausios šiuo metu LFF Drausmės kodekse numatytos sankcijos.

„Drausmės kodeksą reikės griežtinti. Norėčiau, kad žmonėms, kurie užsiima tokiais dalykais, tai reikštų karjeros pabaigą“, – grūmojo T. Danilevičius.

Iš viso praėjusiame sezone lažybų rinkos stebėseną vykdanti „Sportradar“ agentūra LFF perspėjo dėl 17 galimai sutartų A lygos rungtynių. Anot LFF generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, visais atvejais įtartinas pasirodė „Atlanto“ arba „Palangos“ žaidimas – kitų klubų lažybų skandalas esą neliečia.

Vis dėlto „švarių“ ekipų A lygoje jau lieka mažiau nei būtinas minimumas – vos penkios. Jei prie jų kitame sezone neprisijungs Pirmos lygos nugalėtojas Telšių „Džiugas“ ar kuri nors kita antro diviziono komanda, Lietuva praras teisę deleguoti savo atstovus į UEFA Europos taurių turnyrus.

„Suprantame situaciją, bet matėme, kad kito pasirinkimo nėra“, – pažymėjo E. Stankevičius.

LFF vadovai patys turėtų prisiimti atsakomybę dėl naujausio lažybų skandalo šalies futbole, mat abu pajūrio klubai prieš praėjusį sezoną neatitiko licencijavimo kriterijų ir į A lygą buvo priimti išimties tvarka LFF vykdomojo komiteto sprendimu.

„Tai neatleistina ir nedovanotina. Nesame sukūrę pakankamai rimtos sistemos, klubai startuoja kamuojami finansinių nepriteklių, nuolat kyla problemų dėl padarytų išimčių. Čia reikės pakitimų“, – pripažino E. Stankevičius.

Vis dėlto chirurginė operacija, kuriai galiausiai ryžosi LFF, iš šalies futbolo organizmo išpjovė toli gražu ne visą sutartų rungtynių auglį.

Ketvirtadienį pranešta, jog dar aštuoni įtartini mačai pastebėti praėjusio sezono Pirmoje lygoje. Klubų pavadinimų LFF vadovai nepaminėjo, tik teigė, jog košės prisivirė daugiau nei viena ekipa.

Iš viso šiais metais LFF gavo 25 „Sportradar“ raportus apie įtartinas rungtynes – triskart daugiau nei pernai.

E. Stankevičiaus teigimu, LFF tyrimo metu gauta informacija leidžia „spekuliuoti“, jog Lietuvoje veikė tarptautinė sukčių grupuotė.

Manipuliavimo rungtynių rezultatais virusas buvo prislopęs, kai 2016 metais tokio pobūdžio nusikalstama veika buvo kriminalizuota Baudžiamojo kodekso pataisa, numatant laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Tačiau per kelerius metus sukčiai vėl įsidrąsino įsitikinę, jog šalies policijai nesąžiningų rungtynių tyrimai – neįkandami.

Pirmasis toks ikiteisminis tyrimas – dėl krepšininko Vaido Kariniausko – praėjusį pavasarį buvo nutrauktas nenustačius nusikaltimo požymių.

Dabar pareigūnai bando narplioti „Atlanto“ ir „Palangos“ nesąžiningų susitarimų voratinklius.

Nors spaudos konferencijoje kartu su LFF vadovybe dalyvavęs generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris tikino, kad šiuo atveju turima medžiaga yra „stipresnė“ ir vylėsi, jog bylos pasieks teismą, jis pripažino, jog efektyviau su sutartomis rungtynėmis kovoti gali sporto organizacijos, eliminuodamos prasižengusius veikėjus iš varžybų.

Savo ruožtu, LFF vadovybė žadėjo tuo ir pasirūpinti – esą diskvalifikacijų tęsiant tyrimą gali būti ir daugiau.

Primename, kad 2015 metais iš A lygos dėl manipuliacijų rungtynių rezultatais buvo pašalintas „Klaipėdos granitas“, toks pat likimas laukė ir Pakruojo „Kruojos“, kuri suskubo užbėgti už akių ir iš čempionato pasitraukti pati.

2017-aisiais analogiškai pasielgė Kazlų Rūdos „Šilas“.

A lygos galutinė rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įmušti, praleisti įvarčiai, įvarčių santykis, taškai):

1.„Sūduva“3329049524+7187
2.„Žalgiris“3324277929+5074
3.„Riteriai“33167105736+2155
4.„Kauno Žalgiris“33165125445+953
5.„Panevėžys“33107164963-1437
6.„Atlantas“3375213078-4826
7.„Palanga“2861212970-4119
8.„Stumbras“2843211260-4815
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)