31-erių metų treneris gruodžio 3 dieną buvo pristatytas naujuoju žaliai baltų strategu ir šiame poste pakeitė iki šiol komandai vadovavusį Mindaugą Čepą.

Po pristatymo Žalgiris.lt pakalbino naują komandos vairininką, kuriam tai bus pirmasis profesionalus treniruotas futbolo klubas. Iki šiol treneriui daugiausiai teko dirbti su rinktinėmis bei jaunimu.

„Pirmas kylantis jausmas – pasididžiavimas. Prieš maždaug dešimt metų priėmiau sprendimą judėti trenerio kryptimi ir dabar puikiai žinau kiek daug darbo įdėjau, kiek daug mokiausi, ieškojau, treniravau eksperimentavau ir tobulėjau. Dabar gavęs kvietimą prisijungti prie šio klubo noriu pasidžiaugti, kad tas nueitas kelias kažką davė ir atvedė čia.

Visi žino, kas tai per organizacija, o aš džiaugiuosi čia būdamas, nes bendraudamas su visais žmonėmis suprantu, kad mūsų yra vienodas požiūris. Tai teikia vilčių ir tikėjimo, kad būsiu su tais žmonėmis, tarp kurių turėsiu kitokią vertę ir su kuriais galėsime nuveikti daug gerų dalykų“, – pirmajame savo interviu naujame klube kalbėjo R. Garastas.

Prieš tapdamas treneriu specialistas ir pats rungtyniavo Lietuvos futbolo A lygoje, kai vilkėjo Kauno „Atleto“ marškinėlius. Vis tik, kamuojamas traumų jis nusprendė likti futbole, bet sukti kita kryptimi. Tada prasidėjo mokslai Lietuvoje, kurie tęsėsi Ispanijoje, o praktikas jaunas specialistas atliko įvairiose Europos šalyse bei tų šalių klubuose.

„Pats futbolą žaisti pradėjau gana vėlai, bet kaip ir dabar būnant treneriu, taip ir anksčiau, buvau savotiškai užsispyręs darboholikas ir maksimalistas. Porą sezonų teko rungtyniauti A lygoje, bet dėl nugaros traumų priėmiau sprendimą pasitraukti, nes tiesiog mačiau, kad kūnas nelaiko.

Nuo to momento pradėjau kaupti patirtį treniravimo srityje. Studijas pradėjau Lietuvoje, vėliau išvykau mokytis ir į Barselonos universitetą, o dar vėliau ten grįžęs atlikau praktikas įvairiuose futbolo klubuose. Tai buvo labai praturtinanti patirtis ir manau, kad būtent ten aš, kaip treneris, pradėjau dėliotis savo žinias ir prioritetus“, – savo kelią papasakojo buvęs Lietuvos vyrų futbolo rinktinės trenerio asistentas.

Pasak ilgą laiką Nacionalinėje futbolo akademijoje (NFA) treneriu dirbusio R. Garasto, įvairios stažuotės ir patirtys užsienyje jam padėjo susikurti savo braižą ir filosofiją.

„Pačioje pradžioje turėjau labai daug informacijos ir atrodo, kad nežinojau nuo ko pradėti. Manau, kad per tą laiką jau esu atsirinkęs sau artimus dalykus, tarp kurių yra įvairių šalių futbolo mokyklų – ir Vokietijos, ir Ispanijos, Anglijos ar tos pačios Danijos. Visur galima rasti kažką artimo, tad mano filosofija yra tam tikra skirtingų dalykų dėlionė.

Jokiu būdu nesakau, kad ji jau yra baigta, nes trenerio darbe nuolat mokaisi ir bandai pridėti kažką naujo, bet šiuo metu esu išsigryninęs tam tikrus dalykus ir mėginsiu juos pritaikyti“, – patirtimi dalinosi kaunietis.

Nors 31-erių metų R. Garastas dar nėra dirbęs su profesionaliu vyrų futbolo klubu, pasak jo, skirtumus tarp vyrų ir jaunimo futbolo jis jau spėjo pajausti dirbdamas rinktinėje.

„Vienu metu turėjau galimybę tą skirtumą pajausti, kai iš Lietuvos U-18 jaunimo rinktinės perėjau į nacionalinę rinktinę ir tapau trenerio asistentu. Esminis skirtumas – žaidėjų amžius. Visi kiti dalykai lieka panašūs. Visur rengiesi rungtynėms, peržiūri varžovus ir tų panašumų manau yra daug daugiau nei skirtumų“, – svarstė buvęs Edgaro Jankausko asistentas.

Tapęs „Kauno Žalgirio“ treneriu R. Garastas jau pradėjo dėliotis ateities planus, spręsti komplektacijos klausimus bei pripažino, kad su nekantrumu laukia, kad susirinks su komanda į pirmą treniruotę.

„Turime tam tikrą viziją, pagal kurią bandysime komplektuotis ir rinktis žaidėjus. Vieniems jau pasibaigė sezonas ir atėjo laikas atsipūsti, o man jau yra prasidėjęs artėjančio sezono laukimas, kai rinksimės su komanda ir kada galėsime pradėti žaisti. Iki to dar laukia pasiruošimas, todėl ir sakau, kad kol vieni ilsisi, man atėjo laikas raitotis rankoves ir pradėti dirbti.

Visų pirma norisi sukurti tokį profesionalų procesą, kokį jį aš matau. Taip pat, svarbus komandos klimatas, kad visi jaustųsi gerai – kartu su žaidėjais pradėsime naują kelionę, todėl norisi, kad ji būtų stipri tiek malonumo, tiek proceso ir profesionalumo prasme. Žinoma, šiuos dalykus yra labai svarbu įgyvendinti be pergalių, tad tai taip pat bus labai svarbus dalykas“, – užbaigė naujasis žalgiriečių treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)