Antradienį parlamentas be didesnių diskusijų pritarė veiksmingą smurto sporto renginių metu atgrasymą skatinančiai konvencijai, nors kai kuriais Seimo nariams ji sukėlė kreivų šypsenų.

„Konvenciją ne per geriausiai žinau, bet žinau, kad Lietuvoje futbolo beveik nėra. Paskutinis mačas buvo 11:1 Portugalijos naudai (praėjusį rudenį Lietuvos rinktinė dusyk nusileido Europos čempionams 1:5 ir 0:6 – DELFI). Todėl susilaikysiu, nes Lietuvoje nėra ne tik futbolo, bet nėra ir dėl ko muštis“, – prieš balsavimą ironizavo liberalas Kęstutis Glaveckas.

Vis dėlto parlamentarai surimtėjo, kuomet prireikė apsispręsti dėl konvenciją lydinčių Administracinių nusižengimų kodekso pataisų.

Konvencijoje akcentuojama, jog sankcijos turėtų būti taikomos ir asmenims, nusikaltusiems sporto renginiuose užsienyje.

Todėl kodeksą buvo numatyta papildyti galimybe uždrausti nusižengusiems sirgaliams lankytis sporto renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir kitose valstybėse.

Tačiau abejonių Seimo posėdžių salėje kilo dėl to, jog pagal dabar galiojantį įstatymą tokią administracinio poveikio priemonę skiria ne teismas, o policija.

Pataisas gynusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė teigė, jog taip siekiama mažinti teismams tenkantį krūvį.

„Norėčiau išsklaidyti abejones, kad pareigūnai viršys savo įgaliojimus skirdami draudimą lankytis sporto renginiuose. Kiekvienu atveju jie vertins įvykio aplinkybes, asmens charakteristiką, prieš tai padarytus nusižengimus. Bet svarbiausia, kad taip bus užtikrintas visuomenės saugumas, greitas reagavimas ir bendros sirgalių kutūros ugdymas.

Be to, pareigūnai ir taip šiuo metu labai plačiai skiria administracinio poveikio priemones. Pavyzdžiui, teisės vairuoti atėmimas turi tikrai didesnį socialinį poveikį nei draudimas lankytis viešuose renginiuose“, – lygino ministrė.

Rita Tamašunienė

Priešingą Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, numatančią, kad draudimą lankytis viešuose renginiuose galėtų skirti tik teismas, registravęs Laurynas Kasčiūnas tikino, esą policijai suteikta pernelyg didelė galia kelią pavojų demokratijai.

„Vairavimo teisės – nesulyginamas dalykas, jos atimamos už visiškai aiškų nusižengimą, o čia yra daug subjektyvumo. Tai įrodo istorijos, kurias girdėjote pastaruoju metu, jos prasilenkia su teisingumu ir sveiku protu. Dėl tokių bausmių turi spręsti teismas, o ne vienasmeniškai pareigūnas.

Net Ukrainoje nėra tokios sankcijos, ponas Janukovičius (buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius – DELFI) per Maidano įvykius tik pabandė įvesti tokį draudimą, kuo tai baigėsi, žinote. Bet net Janukovyčiaus įstatymo pataisose buvo numatyta, kad tam reikia teismo sprendimo.

Jei dabar paspausite „už“, tai reikš, kad vienasmeniu pareigūno sprendimu už kokį nors keiksmažodį ar visiškai smulkų nusižengimą žmogui gali būti uždrausta dvejus metus lankytis visuose viešuose renginiuose, ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje“, – į kolegas kreipėsi konservatorius.

Laurynas Kasčiūnas

Seime atsirado ir daugiau suabejojusių policijai patikėtais įgaliojimais.

„Pritarčiau, kad tokiais atvejais turi spręsti teismas, nes kalbame apie tam tikrą laisvės apribojimą. Nereikėtų pareigūnams suteikti perteklinių galimybių piktnaudžiauti savo galiomis“, – svarstė buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos viršininkas Povilas Urbšys.

„Padvelkė praeitimi: a priori esi kaltas, kadangi taip pareigūnas nustatė, o jei nesutinki, eik aiškintis į teismus. Aš nubaudžiau, o tu jau paskui aiškinkis. Juk buvo tokie laikai, pilnas tokių sprendimų Genocido centras, galite pasiskaityti. Mes ryškiai perlenkiame lazdą bandydami spręsti problemas, sukeičiame arklį su vežimu“, – rankinį stabdį traukė kitas Mišrios Seimo narių grupės atstovas Rimantas Jonas Dagys.

Galiausiai pataisos priėmimui pritrūko balsų: už ją pasisakė 26 parlamentarai, „prieš“ buvo 22, 36 susilaikė.

„Labai sutirštinote spalvas, perdėjote, neva už keiksmažodžius nuo šiol bus uždrausta lankytis renginiuose ne tik Lietuvoje, bet ir visoje ES. Brutalus elgesys – kai mėtomi daiktai, laužomi betonai ir jais svaidoma, taip atsitinka net Lietuvos futbolo čempionatuose. Konvenciją priėmėme, Sporto įstatymą priėmėme, o kovos būdų – ne“, – L. Kasčiūną po balsavimo sukritikavo R. Tamašunienė.

Primename, kad protestuodamos prieš draudimus lankytis viešuose renginiuose įvairių šalies futbolo ir krepšinio ekipų organizuoto palaikymo grupuotės rudenį tribūnose kėlė transparantus „Liks banai – neliks mūsų“. Aktyvių sirgalių manymu, policija juos persekioja nepagrįstai ir baudžia pernelyg griežtai.

Dėl pastaruoju metu gautų įvairios trukmės – nuo pusmečio iki dvejų metų – draudimų lankytis sporto renginiuose garsiai skundėsi Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubų, Alytaus „Dainavos“ futbolo komandos aistruoliai.

Antradienį Seimas taip pat priėmė Sporto įstatymo pataisas, kuriomis varžybų organizatoriai įpareigoti tvarką ir saugumą užtikrinti ne tik renginio teritorijoje, bet ir jos prieigose.

Be to, užtikrinti apsaugą didesnės rizikos kategorijai priskiriamose sporto varžybose galės tik atitinkamą kvalifikaciją turintys asmenys, taigi, specialių kursų nebaigę savanoriai tokios funkcijos atlikti negalės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)