Vilius Piliukaitis gimtinę paliko praėjusių metų vasarą – jau nebeegzistuojanti Nacionalinė Futbolo Akademija savo auklėtinį „Blackburn Rovers“ komandai perleido pagal nuomos sutartį. Šurmulys dėl lietuvio kilo nuo sezono pradžios prabėgus porai mėnesių – po to, kai saugas įmušė du įvarčius į „West Bromwich“ jaunimo komandos vartus, o kitame mače pasižymėjo prieš „Manchester City“ aštuoniolikmečius.

Vėliau V. Piliukaitis dar įmušė ir paguodos įvartį „Liverpool“ jaunimui 2:7 pralaimėtose rungtynėse, tačiau tai buvo paskutinis kartas, kai lietuvis „U18 Premier“ lygoje sužaidė pilnas rungtynes. Balandžio mėnesį jis dar porą kartų pakilo nuo suolo, o tuomet jo karjera Anglijoje pasibaigė, o be klubinio futbolo tauragiškis gyveno daugiau nei pusmetį.

„Blackburn Rovers“ nebematė futbolininko iš Lietuvos savo ateities vizijoje bei nutarė sutarties su juo nepasirašyti, todėl paskutiniuosiuose sezono mačuose saugas nuo komandos buvo atskirtas.

Apie šią situaciją tinklalapiui DELFI papasakojęs V. Piliukaitis nenorėjo atskleisti visų detalių, o pagrindine skyrybų su anglais priežastimi įvardino išsiskyrusius interesus.

„Pertrauka nuo klubinio futbolo buvo ilga. Per tą laiką dirbau papildomai sau, dalyvavau rinktinės stovyklose. Lietuvoje buvo komandų, kurios sutiko man padėti palaikyti sportinę formą. Angliją palikau ne savo noru, tiesiog pasibaigus nuomos sutarčiai nesutapo mūsų interesai“, – kalbėjo V. Piliukaitis.

1995 metais „Premier“ lygos čempione tapusios komandos reikalus apžvelgiantis žurnalistas Richas Sharpe‘as tinklalapiui DELFI teigė, kad Lankašyro grafystės ekipa į V. Piliukaitį dėjo nemažas viltis, tačiau galiausiai nusivylė, nes lietuvis nebuvo pajėgus tapti pagrindinės jaunimo komandos nariu.

„Kiek žinau, „Blackburn“ tikėjosi, kad Piliukaitis galės varžytis ir pajėgesniame U23 čempionate, tačiau galiausiai jo galimybės apsiribojo U18 pirmenybėmis. „Blackburn U23“ komandoje žaidžia nemažai atakuojančių 18-19 metų žaidėjų, o kadangi Piliukaitis jų nenukonkuravo, sutarties su juo nuspręsta nepasirašyti“, – dėstė klubui artimas apžvalgininkas.

Vilius Piliukaitis (Twitter, NFA nuotr.)

Palikus Angliją, naujos komandos paieškos užtruko, o rudenį jas vainikavo kontraktas su antroje Italijos lygoje besivaržančia „Ascoli“ ekipa. Rugsėjį padėjęs parašą, lapkričio pradžioje futbolininkas pradėjo rungtyniauti Italijos U19 antrojoje lygoje, kurioje „Ascoli Primavera“ po aštuonių turų užima pirmąją vietą. Saugas tapo komandos startinės sudėties žaidėju.

„Tikiuosi, kad Italijoje viskas vyks sklandžiau. Jau spėjau įsilieti į naują komandą. Čia mane priėmė labai draugiškai ir šiltai, kol kas viskas klostosi gana neblogai“, – sakė V. Piliukaitis, kalbas apie elitinius klubus palikęs praeityje ir Apeninų pusiasalyje mėginantis savo vertę įrodyti iš naujo.

Aštuoniolikmetis atskleidė, jog nė viena iš minėtųjų garsiųjų Anglijos komandų su juo susisiekusi taip niekada ir nebuvo – išskirtinio dėmesio nepajutęs atletas pats apie galimą susidomėjimą girdėjo tik iš nuogirdų: „Žinau tik tiek, kas buvo spaudoje. Galiausiai tas susidomėjimas tikriausiai pradingo.“

Tikras buvo šis susidomėjimas, ar išgalvotas, V. Piliukaitis yra vienas geriausių jaunųjų Lietuvos futbolininkų. Spalį vykusiose trejose Europos čempionato atrankos rungtynėse saugas žaidė Lietuvos U19 rinktinės startinėse sudėtyse, tiesa, visuose mačuose buvo ir keičiamas, o vienos iš trijų minėtųjų rungtynių baigėsi pralaimėjimu 0:8 prieš Serbiją.

„Nors ilgai neturėjau klubo, Italijoje įsibėgėti problemų nekyla, nes rinktinės dėka pertrauka nuo futbolo ypatingai nesijaučia. Žaisti pilnai nustojęs nebuvau ir tikrai kamuolio neužmiršau“, – patikino futbolininkas, trokštantis ateityje tapti ir Lietuvos nacionalinės vyrų komandos nariu.

V. Piliukaičio atstovaujamos komandos rungtynės praėjusį savaitgalį (lietuvis vilki juodus 8 numeriu pažymėtus marškinėlius):

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)