Nesėkmė bavarus nubloškė į ketvirtąją „Bundesligos“ poziciją. Vokietijos čempionai per pastaruosius penkis mačus nacionaliniame čempionate taškus barstė trečią kartą – surinko septynis iš 15 galimų.

Neįtikinanti „Bayern“ forma jau antrus metus netenkino klubo vadovų – Čempionų lygoje praėjusį sezoną buvo suklupta jau aštuntfinalyje, „Bundesliga“ iškovota tik paskutiniame čempionato ture. Taip pat N. Kovačo patirties stygius ir menkas statusas buvo kvestionuojamas ne kartą.

Nors galutiniai rezultatai – iškovoti trys trofėjai per metus – tenkintų bet kurį kitą klubą, „Bayern“ mentalitetui to negana. Kroato vadovaujama ekipa nepriminė Europoje grėsmingos jėgos, kurią buvo sulipdęs Juppas Heynckesas.

Sekmadienį susitikime su klubo valdyba N. Kovačas pats pasisiūlė atsistatydinti iš stratego pareigų, nors rytinėje treniruotėje atsisveikino su žaidėjais „iki antradienio treniruotės“ prieš dvikovą su Pirėjo „Olympiakos“ klubu.

Išvykus N. Kovačui klubo vairą laikinai perims asistentas Hansi Flickas, prie klubo prisijungęs vasarą. Vokietis Joachimo Lowo štabe nacionalinėje rinktinėje 2014-aisiais tapo pasaulio čempionu.

Laikinojo stratego laukia sunki savaitė, pasibaigsianti maču su Dortmundo „Borussia“. Ko gero, realu, jog H. Flickas treneriu liks iki rinktinių lango pradžios, kadangi variantų į trenerio postą klubas turi daug ir procesas gali užtrukti.

Laikinas "Bayern" strategas Hansi Flick

Pirmieji potencialių trenerių vardai į katilą buvo įmesti dar vadovaujant N. Kovačui. Nuo senų vilkų Jose Mourinho ir Arsene‘o Wengero iki nedaug patyrusių Xabi Alonso ir Eriko Ten Hago.

Pastarasis Amsterdamo „Ajax“ treneris įvardinamas kaip vienas pagrindinių kandidatų stoti prie bavarų ekipos vairo. Olandas praėjusį sezoną su „Ajax“ pasiekė Čempionų lygos pusfinalį.

Tokius pat gerus šansus turi ir „Red Bull“ sporto organizacijoje dirbantis Ralfas Rangnickas. Eilę metų „Schalke“, „Hoffenheim“ ir „Leipzig“ klubus treniravęs vokietis šiuo metu yra atsakingas už talentų paieškas kelias ekipas valdančioje organizacijoje. Tarp kandidatų minimas ir Massimiliano Allegri, tačiau prioritetas teikiamas vokiškai kalbantiems treneriams.

Į ilgą strategų sąrašą žvelgiantis „Bayern“ gali sulaukti konkurentų kovoje dėl vairininko. Kėdės temperatūra kyla ir šiaurės Londone.

Ką kaltinti dėl „Arsenal“ pasirodymų?

Jei ne Pierre’as-Emerickas Aubameyangas, Londono „Arsenal“ strategas Unai Emery jau būtų su sukrautais lagaminais. Gabonietis antrus metus iš eilės yra atsakingas už komandos pasirodymą „Premier“ lygoje – kol kas šį sezoną įmušė pusę ekipos įvarčių (8 iš 16).

Pagalbos puolėjui neatsiranda. Atmetus gynėjų smūgius po standartinių situacijų, „Premier“ lygoje įvarčius klubui šį sezoną mušė tik Alexandre Lacazette (2) ir po vieną pridėjęs Lucas Toreirra bei Nicolas Pepe.

Pastarojo duetas su A. Lacazette kraštuose šį sezoną nepateisina vilčių. Praėjusį sezoną tapęs klubo metų futbolininku, prancūzas nuo kovo mėnesio „Premier“ lygoje įmušė triskart, kol 80 mln. kainavęs N. Pepe sublizgėjo tik sykį, kai Europos lygoje pasiuntė du baudos smūgius į Gimarainso „Vitoria“ ekipos vartus ir išplėšė pergalę 3:2.

Pagalbos ekipa nesulaukia ir iš Mesuto Ozilo - pasaulio čempionas nežaidžia dėl nepaaiškinamų priežasčių. Strategas U. Emery dažnai spaudos konferencijoje sulaukdavo klausimo dėl vokiečio nebuvimo aikštėje, tačiau tik atskleidė, jog daugiausiai uždirbančio komandos futbolininko sėdėjimas užribyje yra „komandos strategija“.

Mesutas Ozilas

M. Ozilas šį sezoną „Premier“ lygoje sužaidė vos du mačus ir kurį laiką buvo pradingęs iš fanų diskusijų, kai prieš savaitę epicentre atsidūrė Granitas Xhaka.

Londono derbyje su „Crystal Palace“ pranašumą išbarstęs „Arsenal“ mačą baigė 2:2 - fanai aplaidumo neatleido. Eilinį kartą nerangumą aikštės viduryje demonstravęs kapitonas G. Xhaka buvo nušvilptas mačo viduryje.

Mainais šveicaras, išgirdęs švilpimus, nusprendė atsakyti fanams ir mojuoti rankomis prašydamas garsesnės reakcijos. Kapitonas pademonstravo nevaldomą temperamentą ir užsitraukė sirgalių rūstybę.

Be abejo, ekipos dvasinį lyderį balsavime sezono pradžioje išsirinko pati komanda, tačiau strategui U. Emery turėjo užsidegti raudona šviesa po derbio su „Crystal Palace“ ir dar vieno G. Xhakos siaubo kino.

Nors kapitono raiščio likimas dar nepatvirtintas, ko gero, nedaugelis „Arsenal“ gerbėjų trokštų pamatyti saugą šioje rolėje dar kartą. Veiksmų beliks imtis treneriui, jei suspės.

Britų dienraštis „Metro“ dar pirmadienį pranešė, jog U. Emery liko keturi mačai, jog šis išsaugotų įkaitusią kėdę. „Arsenal“ šį sezoną lygoje žengia penktoje vietoje ir vos vienu tašku lenkia naujokus iš „Sheffield United“.

Nors prastus pasirodymus galima nurašyti gynėjų linijai su Davidu Luizu priešakyje, stringa ne tik gynyba ir už visumą atsako treneris.

Unai Emery

Spaudimas auga ir Katalonijoje

„Kai pralaimima, visada žiūrima į trenerį“, - tik dar kartą patvirtino strategas Ernesto Valverde. Ispano vadovaujama šalies čempionė „Barcelona“ praėjusį savaitgalį patyrė sutriuškinimą 1:3 išvykoje į Levantę.

Šį sezoną tai buvo jau trečiasis pralaimėjimas „La Ligoje“ katalonų klubui (tiek pat, kiek per visą praėjusį sezoną), tačiau lyderystę pavyko išsaugoti. Su 22 taškais ekipa išlieka pirma, tačiau žaidimu patenkintų nedaug.

Po pastarųjų pasirodymų Europoje, kai ekipa barstė persvarą Čempionų lygoje su „Roma“ bei „Liverpool“, E. Valverde į šį sezoną žengė su milžinišku spaudimu.

Šį kartą Čempionų lygoje ekipa taip pat vaikšto peilio ašmenimis: namie rungtynių pabaigoje išplėšė pergalę prieš Milano „Inter“ 2:1 bei Prahoje tokiu pat rezultatu pranoko vietos „Slavia“.

Vienas didžiausių galvos skausmų šį sezoną E. Valverdei yra niekaip neuždaromas trečiojo puolėjo klausimas. Kol Lionelis Messi tempia katalonus eilinį kartą, Luisas Suarezas talkina argentiniečiui įvarčiais, tačiau po savaitgalį patirtos traumos urugvajietis nežais tris savaites. Atsakomybė teks brangiausioms klubo žvaigždėms, kurios iki šiol nuvilia.

Vasaros pirkinys Antoine‘as Griezmannas po trumpo blykstelėjimo sezono pradžioje nutilo. Prancūzas Čempionų lygoje per tris mačus nenuveikė nieko ir šį sezoną visuose turnyruose įvartį muša kas 262 minutes. Iš viso A. Griezmanno sąskaitoje – 4 įvarčiai ir 3 rez. perdavimai „La Ligoje“.

Lionelis Messi, Antoine Griezmannas

Nelengvai gyvenimą Katalonijoje pradėjo ir Frenkie De Jongas. 22-ejų kylanti žvaigždė kol kas sunkiai randa tinkamą poziciją E. Valverde schemose – keliose rungtynėse olandas buvo nustumtas į kairį kraštą aikštės viduryje, o tris kartus išbandyta atraminio saugo pozicija nebuvo produktyvi.

„Barca“ pralaimėjo visus tris mačus Ispanijoje, kai F. De Jongas žaidė saugų linijos gilumoje. Pilnavertiškai pakeisti Sergio Busquetso olandas dar negali.

Sutalpinti gausią saugų liniją aikštėje bandantis E. Valverde vis dažniau linksniuojamas antraštėse apie galimą atleidimą. Pasekti N. Kovačo pėdomis ir įteikti atsistatydinimo raštą ispanas nesiruošia, kaip patvirtino po pralaimėjimo savaitgalį, tačiau kiekvienas neigiamas rezultatas artina strategą prie bedugnės.

Nors „Barcelona“ atsisveikinti su E. Valverde neskuba, kalbos apie galimą įpėdinį netyla. Pastarąjį 10-metį klubas išgrynino politiką – į stratego postą skirti „Barcelonos“ praeities žmones. Paskutiniai penki ekipos strategai žaidė klube prieš apsivilkdami trenerio kostiumą.

Paskutinysis nežaidęs klube, bet treniravęs – 2008-aisiais po penkerių metų ir Čempionų lygos titulo atleistas olandas Frankas Rijkaardas.

Frenkie De Jong

Šį pakeitęs Pepas Guardiola užkūrė naują periodą klube.

Žvelgdami į buvusius „Barcelonos“ futbolininkus, galinčius treniruoti ekipą, iš karto galime išskirti vieną pavardę – Ronaldo Koemano.

Praėjusio amžiaus pabaigoje katalonams atstovavęs olandas šiuo metu treniruoja šalies nacionalinę komandą, tačiau turi sutartyje sąlygą, jog tik „Barcelona“ gali išpirkti galiojantį kontraktą.

Šį faktą Olandijos „FOX Sports“ televizijai atskleidė šalies futbolo federacijos sporto direktorius Nico-Janas Hoogma.

„Romanas visada norėjo treniruoti „Barceloną“. Pažiūrėsime, kas bus“,- teigė N. Hoogma.

Visgi pats R. Koemanas tai pačiai televizijai išsklaidė gandus dėl galimo persikėlimo sezono viduryje: „Dabar svarbu tik Europos čempionatas. Rinktinės šiuo metu nesiruošiu palikti“,- atskleidė olandas.

Atrodo, jog „Barcelona“ turės palaukti, norėdama pratęsti galiojančią trenerių seką arba laužyti tradicijas skubiai.

"Barcelona" strategas Ernesto Valverde
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)